A legjobbakkal is előfordul, hogy esetenként odaégetik az ételt. Vagy mégsem?! A konyhai tüsténkedés közben sokszor elkalandozik a figyelmünk, majd hirtelen már csak arra leszünk figyelmesek, hogy átláthatatlan füstfelhő borítja be az egész konyhát – nem egyedi eset. Az sem ritka, hogy a legnagyobb igyekezetünk ellenére is széntablettát gyártunk az ebédből, hogy a finom ünnepi sütemény alja kormosabb lesz, mint egy kéményseprő keféje.
Ennek több oka is lehet, egyebek mellett az, hogy nem megfelelő hőfokon dolgozunk. De nézzük sorra, mit lehet tenni, hogy elkerüljük, a konyhánkban beköszöntsön a szénkorszak!
Salátához vagy sütéshez?
Nagyon gyakori, hogy a nem megfelelő olajhasználat az oka mindennek, ami nem csak szagos, hanem egészségtelen és veszélyes is lehet. Zsiradékok mellett növényi olajokat is használunk a sütéshez és főzéshez, de gyakran nem ismerjük ezeknek a füstpontját, sőt, még csak nem is hallottunk arról a dologról, aminek ez a neve. Pedig a füstpont bizony fontos, ez jelzi, hogy mi az a hőmérséklet, amit túllépve az olaj égni kezd, ami felett egészségtelenné válik. Ennek ismeretével könnyebb helyesen választani olajat az ételhez, és sokkal egyszerűbb elkerülni, hogy odakozmáljon a vacsora. Salátákhoz például az olyan olajok ideálisak, amiket nem lehet hevíteni, ilyenek: a dióból, a lenmagból és a búzacsírából készült változatok, de például a kendermag és a halolaj is alacsonyabb füstpontú olajok, csak kevésbé jó az ízük. Hús készítésekor válasszunk magasabb füstpontú olajat, amilyen például a repceolaj, ez kiváló lassabb sütéshez és főzéshez is. Az olívaolaj is nagyon népszerű, ez hirtelen sütésekhez megfelelő, bő olajos sütéshez viszont nem való.
Tartsuk be az előírt hőfokot!
Talán az sem ismeretlen jelenség, amikor a receptben ismert hőfokot kicsit személyre szabjuk, és tekerünk egy jókorát a gombon, mondván, ami sütőnk máshogy működik. Természetes is, hogy nem minden sütő működik ugyanúgy, arra viszont nem árt ügyelni, hogy csak akkor írjuk felül a receptben olvasottakat, ha már kellően ismerjük a sütőnk hóbortjait.
Ügyeljünk az edényekre!
Például a hal serpenyőben való elkészítésekor az egyik elsődleges szempont a sikerünkhöz, hogy tapadásmentes teflon edényt használjunk, különben könnyen leragad és szétesik a hús. Ezek az edények viszont kényesebbek a hagyományos fazekaknál, könnyen megsérülnek, elhasználódnak, ha óvatlanok vagyunk, és egy ilyen eszköz használatával az emlegetett halsütés is csupán fuccsba ment terv lesz – minden körültekintésünk ellenére. Ez is jól szemlélteti, milyen jelentősége lehet a megfelelő edény kiválasztásának is, akár ezen múlhat az egész ügy. Természetesen a megfelelő minőségű hús is fontos, amit kényelmesen, egy online bevásárlás során is beszerezhetünk; így akár három órán belül az ajtónkig szállítják a termékeket, és még cipekednünk sem kell!
Ne kalandozzunk el!
Kivel ne fordulna elő legalább egyszer, hogy legszívesebben minimum polippá változna a kezei számát tekintve és a nap huszonnégy órájából legalább harmincat varázsolna?! Mivel erre viszonylag csekély esélye van legtöbbünknek, marad a megoldás, hogy mindent egyszerre próbálunk megoldani. Öreg hiba. Sütés és főzés közben ne hagyjuk magára az ételt hosszabb időre, ne kezdjünk bele olyan feladatba, ami teljesen elvonja a figyelmünket, hiszen ez kész garancia arra, hogy a munkánk gyümölcse végül szenesebb legyen a kelleténél!
(X)