Puffadás és felfúvódás ellen hatásos az ánizs

 

Az ánizst mi magunk is termeszthetjük kertünkben, hiszen ma már a legtöbb vetőmag boltban és kertészeti áruházban megvásárolható a magja.

Egyéves, 30-50 cm magas növény. Szára nem ágazik el, felálló. Virága fehér színű. A Földközi tenger vidékéről származik, már a fáraók idejében használták. Napos helyet, tápanyagban dús talajt igényel.

Vetés:
márciusban vessük 20-25 cm-es sortávolságra, 1,5 -2 cm mélyen. Melegigényes, tehát ne vessük túl korán. Vontatottan kel, ezért a friss vetést tartsuk gyommentesen!

Vetőmagszükséglet: 10g/10 m2.
Felhasználás:
Termése augusztus-szeptemberben érik, amikor a szár és a termések sárgulni kezdenek

Magját az édesiparban sütemények, likőrök (a görög raki, bolgár masztika) ízesítésére használják. Szélhajtó, nyálkaoldó (köptető készíthető belőle), emésztést serkentő hatású.

 A magokat akkor érdemes leszedni, ha a szára elkezd sárgulni és a termés elszíneződik, először többnyire a főernyő kezd el érni, majd ezt követik a mellék és oldal ernyők.

ánizs gyógynövény puffadás ellen

 Az ánizs termése többek között tartalmazz:

1,5-3% illóolajat, 10-20 % zsíros olajat, 20% fehérjét, illetve cukrot. Az ánizs illóolaját a termés összezúzása után vízgőzzel nyerik ki, amely így színtelen vagy halványzöld színűvé válik.  Az olaj összetevője 80-90%-ban jelenlevő anetol nevű fenol.

Az ánizs magját a gyógyászatban köptetőként, felső légúti megbetegedéseknél, illetve puffadás, gyomorbántalom, és felfúvódás ellen is használják.

 

Hazánkban és a világ számos országában gyakran találkozunk a csillagánizzsal, amely illóolaj tartalmában, ízében és aromájában nagyon hasonló az ánizsával.

A csillagánizs termése Anisi stellati fructus néven kerül forgalomba.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.