Ősz a tengerparton? Így csináljuk!

 

Hova érdemes menni ilyenkor?

Alapszabályként azt el tudjuk mondani, hogy minél délebbre menjünk, annál nagyobb annak az esélye, hogy jó időnk lesz. A horvát autópályán mindenképpen délre, Zadar felé tartsunk. A legelső olyan hely, ahol érdemes megállni az maga Zadar. Mi azonban fázósak vagyunk, így a célállomásunk Dalmácia kellős közepén, Trogirban lesz.

Trogir első látásra hasonló arculattal várja az ide látogatókat, mint 500 évvel ezelőtt. Tudjuk kicsit nehéz elképzelni, de ez a kis városállam lassan 2500 éves történelemmel rendelkezik, melyben mi magyarok is részt vettünk. 1105 és 1420 között folyamatos harc dúlt Trogirét (magyarul: Trau) a Magyar Korona illetve a Velencei Köztársaság és Bizánci Birodalom között. Az említett több mint 300 évben Trogir a Magyar Királyság része volt, csupán néhány évig uralta más náció. Trogir legjelentősebb építményei a magyar uralom alatt épültek fel, mint a Szent Lőrinc székesegyház, a Kamerlengo erőd, a Szent Márk torony, illetve az óváros számos régi épülete. Az eredeti épületek jelentős része megsérült a velencei-török háborúk alatt, így újjá kellett építeni, meg kellett erősíteni őket. Mind ezek következtében, az egykori magyar uralomnak, mára szinte semmilyen jele nem maradt meg.

 

Miután megnéztük az óváros látnivalóit, érdemes kiülni a sétányra kávézni egyet. Ilyenkor ősszel is nagy a forgalom az Adrián. Nem turistákkal vannak teli a helyi bárok, éttermek, hanem hajóskapitányokkal, ugyanis az őszi tengeri szelek, elsősorban a vitorlásoknak kedveznek.

Ha felfedeztük Trogir minden kis zugát, tegyünk egy kirándulást Splitben. Ha eddig fáztunk volna, Split történelmi óvárosában, biztosan felmelegszünk. Csak úgy egymást érik a több ezer éves kőházak és paloták. Split legérdekesebb épülete a Diokléciánusz császár palotájának romja. Annyi érdekes, romos épület van itt, hogy szinte egy egész nap is kevés ahhoz, hogy mindent megnézzünk.

A hazafele utat is érdemes megtervezni

A hazafele utunkat érdemes úgy kialakítani, hogy minél több látnivalót érintsünk. Korai reggeli után vegyük északnak az irányt és látogassunk el Sibenikbe. Itt legalább annyi érdekesség van, mint Trogirban. A Világörökség részét képező Szent Jakab katedrálist, illetve hegytetőn található Szent Mihály erődöt érdemes megnézni.

Utunkat a 33-as főúton folytassuk, ahol alig negyven perces vezetéssel elérjük Knin városát. A hely érdekessége, hogy az itteni várban forgatták a Trónok Harca filmsorozat több jelenetét. Miután megnéztük a várat, üljünk gyorsan kocsiba és haladjunk az erdők felé. A következő célállomásunk a Plitvicei Tavak lesz, melyet utolsó nap fogunk megnézni.

 

A Plitvicei Tavak Horvátország első nemzeti parkja. 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, 1979-től pedig a Világörökség része. Milliónyi vízesést és kisebb-nagyobb tavat találunk itt. Érdemes a túrát a 4-es (legmagasabb) pontnál kezdeni, mert így csak lefelé kell sétálnunk a vízesések mellett. A Plitvicei tórendszer felfedezésével úgy kell kalkulálni, hogy érdemes reggel elindulni, mert mire a park végéhez érünk, a 78 méter magas óriás vízeséshez, már kora délután lesz. Ha megnéztünk mindent nem marad más hátra, mint egy rövid ebéd és irány vissza Magyarországra!

Hasznos információkHa ősszel Horvátországba utazunk, úgy kalkuláljunk, hogy a tengerparton könnyen lehet még közel 20 fokos meleg, de belefuthatunk egy viharos időjárásba is. Akármilyen meleg is legyen a tengerparton, út közben a hegyekben akár fagypont közeli hideg is előfordulhat. Erre mindenképpen készüljünk fel.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.