Top 5 keringésfokozó gyógynövény

Milyen tünetei lehetnek a rossz keringésnek? Krónikus fertőzések, nem megfelelő kognitív funkció, végtagok bizsergése és zsibbadása, hideg kezek és lábak, vérerek gyulladása, izomgörcsök, fájdalomérzet a végtagokban.

Milyen betegségek okozhatnak rossz vérkeringést? A perifériás artériás betegség, más néven a PAD, a cukorbetegség, a vérrögök kialakulása, a visszér, az elhízás és a Raynaud-betegség.

A vérkeringés javítására és serkentésére nagyon sok gyógynövény áll a rendelkezésünkre. Első lépésként ezekkel a gyógynövényekkel is megpróbálkozhatunk annak érdekében, hogy serkentsük a vérkeringést. Ezeket a gyógynövényeket meg lehet vásárolni például a Fittpharma webáruházban, ahol többféle keringésfokozó gyógynövény is a rendelkezésünkre áll.

Rutin

Az egyik nagyon hasznos keringésfokozó gyógynövény a top ötös listából, a rutin. A rutin egy olyan bioflavonoid, amely számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható. Az antioxidáns hatású rutin többek között megtalálható az almában, a hajdinában, a citrus gyümölcsökben és a fügében.

A rutin egy nagyon erőteljes keringésfokozó antioxidáns, hiszen segít rugalmas tartani a hajszálereket és az artériákat. A rutin, emellett csökkenti a vérrögök kialakulásának a kockázatát. Ez azért nagyon lényeges, mert így megakadályozhatjuk a trombózis, a szívinfarktus, vagy a stroke kialakulását.

A keringésre negatív hatást gyakorol, ha az LDL-koleszterinszint megemelkedik. A rutin abban is segíthet, hogy az LDL-koleszterinszint a normális tartományba kerüljön.

Omega-3 halolaj

A lista második és kiemelkedő keringésfokozója az omega-3 halolaj. Az omega-3 zsírok és a halolaj nagymértékben javítani képes a szív egészségét, hiszen kedvező hatást gyakorol a keringésre.

Az omega-3 zsírok EPA-t és DHA-t tartalmaznak, amelyek segíthetnek a szív –és erek egészségének fenntartásában. Az omega-3 halolaj pozitív hatásai: keringésjavítás, a vérrögök kialakulásának a minimalizálása, alacsonyabb trigliceridszint, vérnyomáscsökkentés.

Halak közül leginkább a makréla, a szardínia és a lazac a legjobb forrása az EPA-nak és a DHA-nak.

Fokhagyma

A fokhagyma egy igazi kuriózum a keringésfokozó táplálékok sorában. Méltán emelkedett a gyógynövények kategóriájába, hiszen a maga nemében nagyon is páratlan. A fokhagyma nem csak a keringésre van jó hatással, de a szív egészségét is biztosítani tudja.

A fokhagyma allicinben, egy kénvegyületben gazdag, amely csökkenti a vérnyomást, növeli a véráramlást, így pihentető hatással van az erekre. Potenciálisan csökkentheti még a szívroham és a stroke kialakulásának a kockázatát is.

A metabolikus – szindróma egy nagyon nagy rizikófaktor az emberi egészségre nézve, hiszen ez magába foglalja a magas vérnyomást, a hasi zsír jelenlétét, ami jelentősen megemeli a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. Azonban a fokhagyma csökkenti, tudja az erekben a plakk-képződést.

Galagonya

Keringésfokozásban a galagonya is verhetetlen. A galagonya gazdag forrása a polifenoloknak, amelyek erőteljes antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antioxidánsoknak a szabadgyökök semlegesítésében van kiemelkedő szerepük. A szabadgyökök hatására oxidatív stressz alakul ki a szervezetben, ami aztán krónikus betegségek okozója lehet. A szív - és érrendszeri betegség  is ilyen krónikus betegség.

A galagonyának a magas vérnyomás csökkentésében van kitüntetett szerepe. A magas vérnyomás köztudottan érkárosító hatással bír. Mivel a galagonya értágító hatással bír, így tud szerepet vállalni a magas vérnyomás csökkentésében.

Ginkgo biloba

A ginkgo nagy mennyiségű antioxidáns terpenoidot és flavonoidot tartalmaz. A ginkgo bilobával kapcsolatban bebizonyosodott a kutatások során, hogy növeli a vér áramlását, az által, hogy tágítja a vérereket.

A ginkgo biloba nem csak a keringésfokozásban verhetetlen, hanem az agy és a szív egészségének védelmében is kiemelkedő szerepet játszik.  Nagy szerepe lehet a stroke megelőzésében, az agyi teljesítmény, a memória és a koncentráció fokozásában, hiszen az agyi erekre is pozitívan hat.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.