A nyári alak elérésének egyik kulcsa, a fehérje

Ki az, akinek tavasszal, az egyre melegedő időben ne jutna eszébe a nyári bombaforma, illetve a télen felcsúszó extra kilók? A jó hír, hogy nem vagy egyedül, hiszen mindannyian szeretnénk egy kicsivel karcsúbban, könnyebben, fittebben várni a nyári szezont.

A rossz hír viszont az, hogy sokunknak ez csak nagy nehézségek árán, vagy egyáltalán nem jön össze, mert a diétánk valahol elcsúszik.

Mi a megoldás?

Érdemes egy kicsit elmerülni a test működésének rejtelmeibe, hogy kiderítsük, vajon pontosan mire van szükségünk ahhoz, hogy leadjuk az elmúlt hónapok során felugrott kilókat.

A diétázás alapjai

Ahhoz, hogy elérhessük az álomalakot, szigorú és tudatos erőfeszítésekre van szükség, ami mind a rendszeres testmozgást, mind pedig a táplálkozást magában foglalja.

A testmozgás esetében a kardió jellegű mozgásformák a legjobbak, ahol a pulzus az úgynevezett „zsírégető tartományban” van.

Ez a szám mindenki számára más, ám könnyen kiszámolható:

  • A maximális pulzusszám 220
  • Ebből kell levonni az életkorunkat (egy 30 éves nő esetében 220-30=190)
  • Az így kapott szám körülbelül 60-75%-a a “zsírégető tartomány”.

Egy 30 éves nő esetében tehát kb. 120-140 közötti pulzus az, ahol a zsírégetés a leghatékonyabb, az életkor előrehaladtával azonban egyre kisebb pulzus is elég ahhoz, hogy fogyjunk.

Ehhez bármelyik sport jó lehet, ami annyira megdolgoztat, hogy ebben a pulzustartományban mozogjunk – például az intervall edzés, a gyors gyaloglás, a kerékpár, vagy a kocogás is. Ha nem szeretnél kimozdulni, akár otthoni edzés keretében is lehet mozogni.

A diéta másik fontos összetevője a táplálkozás.

Alapvetően három makrotápanyagot különböztetünk meg:

  1. Fehérje
  2. Szénhidrát 
  3. Zsír

A szénhidrátokból érdemes a lassú felszívódásúakat előnyben részesíteni a gyorsak helyett (kenyér, péksüti és cukrok helyett teljeskiőrlésű, barna szénhidrátok), de még ezeknek a mennyiségét is folyamatosan csökkenteni kell a fogyás előrehaladtával.

A zsírokból a telítetlen zsírsavakat érdemes előnyben részesíteni (pl.: halak, avokádó, olajos magvak) a telített zsírokkal (pl.: szalonna, tojássárgája, kolbász) szemben.

A harmadik makrotápanyag a fehérje, amelyből minél többet érdemes fogyasztani a diéta során, hiszen másodlagos energiaforrásként üzemel, tehát megakadályozza, hogy a testünk az izmainkat bontsa le a zsírraktárak helyett.

Ráadásul míg a zsír 9 kalóriát tartalmaz grammonként, addig a fehérje csupán 4 grammot, tehát jóval többet kell megennünk belőle ahhoz, hogy gondot okozzon a diéta során.

Éppen ezért a fehérje az egyetlen olyan makrotápanyag, amelyből szinte bármennyit megehetünk, sőt, kimondottan nehéz belőle megenni a megfelelő mennyiséget.

A fehérje, vagy más néven protein:

  • Másodlagos energiaforrás, tehát segít a diéta alatti fáradtság leküzdésében.
  • Csökkenti az étvágyat, ezáltal rendkívül jól pótolja az egyre csökkenő szénhidrátbevitelt.
  • Hozzájárul az izmok növekedéséhez.

Éppen ezért nem csak szilárd táplálékként, hanem táplálékkiegészítőként is érdemes lehet alkalmazni a fogyókúra során.

A fehérje a legszélesebb körben kutatott táplálékkiegészítő készítmény, ezért szedése rendkívül biztonságos, bizonyított és nők számára is megfelelő.

Célszerű azonban tényleg kiegészítőként tekinteni rá, hiszen a szilárd, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást egyetlen készítmény sem képes kiváltani, ezért a szedése főleg reggel és edzés után ajánlott.

A legjobb természetes fehérjeforrás: a tojásfehérje, a sovány hús (pl.: csirke, pulyka), a vörös hús (pl.: marha), a hal, illetve a tejtermékek (pl.: túró). 

Nem csoda, hogy a legnépszerűbb protein táplálékkiegészítők is ezekből készülnek. 

(X)

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.