A C-vitamin kedvezői hatásai között tartják számon, hogy segít megvédeni a szervezet sejtjeit az úgynevezett szabad gyököktől, mindezt antioxidáns hatásának köszönhetjük. Kutatások kimutatták, hogy csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Javítja a vas felszívódását és meg tudja újítani a szervezet E-vitamin tartalékait.
Vizsgálatok tanúsítják, hogy ha valamilyen fizikai sérülés ér, akkor sokkal gyorsabban gyógyulnak a sebeid, hamarabb forrnak össze a törött csontjaid és az izmaid is rövidebb idő alatt tudnak regenerálódni, mindez a C-vitaminnak köszönhető.
A C-vitamin hatásának legfontosabb tulajdonsága, hogy nagymértékben tudja a szervezetedet energetizálni. Az immunrendszered csúcsminőségben fog teljesíteni, ha megfelelő a C-vitamin beviteled. Ha rendszeresen pótolod szervezeted C-vitamin tartalmát, akkor sokkal kiegyensúlyozottabb leszel, pihentebben ébredsz, egész nap energikus leszel, és így sokkal jobban fogsz tudni teljesíteni az élet minden területén.
Miben van C-vitamin?
Nagyon jó C-vitamintartalmú étrend-kiegészítőket vásárolhatsz már, de mégis inkább próbáld meg zöldségekből és gyümölcsökből bevinni az elsődleges szükségleteidet.
Legmagasabb C-vitamin tartalma a spenótnak, petrezselyemnek, brokkolinak, paprikának és paradicsomnak, karfiolnak, kelbimbónak, savanyított káposztának, sütőtöknek, valamint a piros bogyósoknak, a citrusféléknek van.
Az egyik legfontosabb vitamin, amire szükséged van ősszel, a C-vitamin. A hideg, nyirkos, szeles napokra kívül-belül fel kell készítened a szervezetedet, a bőrödet és az immunrendszeredet is, amihez a C-vitamin elengedhetetlen.
Melyik a legjobb C-vitaminforrás?
A legtöbben úgy gondolják, a leggazdagabb C-vitamin források a citrusfélék, a citrom és a narancs. Természetesen bőségesen tartalmazzák, 100 grammjukban 53 mg C-vitamin található, ezért érdemes ezeket fogyasztani. Ám még ezeknél is több C-vitamint találunk a homoktövisben (114-1550 mg/100 g), a csipkebogyóban (426 mg/100 g), a zöldpaprikában (kb. 100 mg/darab), és a piros kaliforniai paprikában (kb. 340 mg/darab). Ne feledd, hogy a C-vitamin hőre érzékeny vitamin, azaz a hőkezeléssel jelentősen csökken a zöldségek vitamintartalma. Ezért mindig nyersen fogyaszd ezeket. A csipkebogyót se forrázott tea formájában igyad, hanem darabold fel, és hideg vízben áztasd ki.
Miért szükséges több C-vitamint fogyasztani a hideg, meghűléses időben?
A C-vitamin napi szükséges mennyisége felnőtteknek 75-90 mg. A téli időszakban azonban ennek többszörösét is fogyaszthatod, különösen, ha már elkapott a nátha vagy az influenza, mert jelentősen lecsökkentheti a lábadozási időt. A C-vitamin erős antioxidáns, fokozza a tested ellenálló képességét, erősíti a többi vitamin hatását, és stimulálja a fehérvérsejtek működését. A legjobb természetes forrásból bevinni, így hasznosítja legjobban a szervezet. Ha étrend kiegészítő formájában is fogyasztod, arra ügyelj, hogy ilyen módon túlzott bevitele fokozhatja a vesekő kockázatát.
Kiknek érdemes az átlagosnál több C-vitamint enni?
A dohányosoknak, mivel szervezetük több C-vitamin igényel a cigaretta okozta káros szabad gyökök semlegesítéséhez. Akkor is fokozni kell a bevitelt, ha kevés zöldséget-gyümölcsöt eszel, egyoldalúan táplálkozol, vagy olyan betegséged van, melynél a C-vitamin felszívódása zavar szenved.