Ahogy ősszel hullani kezdenek a levelek, és egyre hűvösebbé válik az idő, elérkezik a pompás, gazdag levesek ideje, melyek nem csak felmelegítenek, hanem jól is lakhatsz tőlük. Bemutatunk neked 4 ínycsiklandó őszi leves receptet, melyek testedet-lelkedet is melengetni fogják.
Krémes sütőtök leves
1 kg sütőtököt hámozz meg, és kockázz fel. Három dkg vajon dinsztelj meg egy nagy fej, finomra vágott vöröshagymát, majd adj hozzá egy felkockázott burgonyát, és a sütőtököt. Ízesítsed sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval, egy gerezd zúzott fokhagymával és zellerrel ízlés szerint. Párold pár percig, majd öntsd fel 8 dl csirkehúslevessel, vagy ételízesítős vízzel. Főzd puhára, majd pürésítsd az egészet botmixerrel. Végül adj hozzá 2 dl tejszínt, és amikor frottyant egyet, készen is van a finom, krémes levesed.
Tejszínes birsalma-krémleves
A birsalmákat nem könnyű meghámozni, de érdemes vesződni vele, mert egy mennyei levest kapsz cserébe. Végy 4 db birsalmát, hámozd meg, távolítsd el a magházakat, kockázd fel, tedd lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi a gyümölcsöt. Ízesítsed néhány szem szegfűszeggel, sóval és citromhéjjal ízlés szerint – citromlevet is tehetsz hozzá a héja helyett. Mikor a gyümölcs már megfőtt, botmixerrel pürésítsed, és önts hozzá 2 dl tejszínt, melybe előzőleg elkevertél egy teáskanálnyi étkezési keményítőt. Miután a leves összeforrt, máris tálalhatod.
Olaszos zöldségleves gazdagon
Végy három konzerv fehérbabot, és egy konzerv hámozott paradicsomot. Turmixold össze a babot és a paradicsomot egy tálban, míg sima püré állagot nem kapsz. Egy fazékban, olajon dinsztelj meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd öntsd hozzá a babos pürét. Ízesítsed 5 gerezd fokhagymával, ízlés szerint sóval-borssal, és 2 evőkanál olasz fűszerkeverékkel. Öntsd fel egy liter vízzel, és főzzed a levest fedő alatt 10 percig. Ezután adj hozzá 2-3 felkarikázott szálzellert, egy kisméretű fél sütőtököt apróra kockázva, egy felkockázott nagyobb cukkinit. Addig főzd, míg a zöldségek megpuhulnak. Tálalás előtt tégy rá kevés olívaolajat, és pirítóssal kínáld.
Currys lencseleves
Egy fazékban mérsékelten hevíts fel 2 evőkanál olívaolajat. Adj hozzá egy nagy fej finomra vágott vöröshagymát, és dinszteld üvegesre. Tégy hozzá 2 gerezd fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, és egy csapott teáskanál őrölt köményt. Kevergesd fél percig, aztán öntsd fel kb. egy liter csirkehúslevessel vagy ételízesítős vízzel. Tegyél bele két pohár lencsét (3,7 dl), 2 felkarikázott sárgarépát. Ízesítsed egy csapott evőkanál curry porral, 2 babérlevéllel, teáskanálnyi szárított kakukkfűvel, csipetnyi fahéjjal, sóval, borssal. Fedő alatt főzzed, míg a lencse megpuhul. Mikor elkészült, önts hozzá 2,5 dl tejszínt vagy kókusztejet, forrald össze, és máris tálalhatod.
Tégy próbát ezekkel az izgalmas őszi levesekkel, melyek nem csak az ízlelőbimbókat kényeztetik, de még az immunrendszered is erősítik. Nem fogod megbánni!