A világ legnagyobb trópusi barlangjai

Borneó szigetének Északnyugati peremén fekszik az 530 négyzetkilométer kiterjedésű Gunung nemzeti park, amelyet évente több mint hét méternyi eső ázatja. A sok eső következtében kialakult trópus növény és állatvilág lenyűgöző látványt nyújt az utazók és természetkedvelők számára.

Ám még egy különleges természeti képződmény teszi különlegessé ezt a vidéket, méghozzá a víz által kivájt barlangok, amelyek az elmúlt 5 millió év során keletkeztek.

A Tiszta víz barlang rendszer járatai elérik a 107 kilométer hosszúságot is, míg a szelek barlangjának a különlegessége, hogy a járatokban a szél különleges formákat hozott létre az évmilliók során. A szarvas barlangban a föld egyik legtágasabb barlang járatait fedezhetjük fel, amely 1 kilométer hosszú és 100 méter széles, sőt magassága néhol meghaladja a 120 métert.

Elég pár napot eltölteni az esőerdő nedves párás közegében és máris tapasztalhatjuk, hogy a nedvesség átjárja ruháinkat, felszerelésünket, és hamarosan apró kis lények telepednek meg rajtuk.

 

Épp így a legkeményebb kőzetekben is megindul a korrózió, amely évek alatt komoly pusztítást tud véghezvinni. Az Amazonas és a kongó medencéinek kőzeteit többnyire a folyó hordaléka borítja, így a talajréteg közelében a víz a repedéseken át bejut és hamarosan különleges képződmények és üregek jönnek létre.

 

Ennek egyik leglátványosabb példája a Délkelet Ázsia és Közép Amerika trópusi esőerdeiben látható mészkő hegységek, ahol a látogatók kúp, vagy toronykarsztokat, és sziget hegyeket is megcsodálhatnak. A trópusi barlangokban a víz ereje elképesztő alakzatokat váj ki, míg a mennyezetről cseppkövek lógnak le.

Lehetőleg egyedül senki ne merészkedjen le ezekbe a különleges barlangokba, mindenképp kérjünk fel egy tapasztalt túravezetőt, aki ismeri a barlangok és a dzsungel rejtett veszélyeit is.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.