A gyümölcslé készítése és hatása!

A gyümölcslevek amellett hogy, finomak gazdagok rostban és ásványi anyagokban és ma már a legtöbb gyümölcsnektár nem tartalmazz tartósítószert sem, mert hőkezeléssel tartósítják őket.

Mennyire egészséges a gyümölcslé?

A boltban lehetőleg a 100%-os rostos gyümölcsleveket válasszuk, amelyet otthon érdemes vízzel hígítva fogyasztani. Mégis a legjobb, ha mi magunk készítjük el ezeket otthon friss gyümölcsből vagy akár zöldségből, de ha nyersen fogyasztjuk, őket ugyanúgy hozzájutunk az értékes léhez.

A gyümölcs és zöldség energiatartalma alacsony, ugyanakkor tele van értékes ásványi anyaggal és vitaminnal. A gyümölcs víztartalma 80-95 % között van, és magas a kalcium és magnézium tartalmuk, amelyek az anyagcserében játszanak szerepet.

Magas rost tartalmuk miatt segítik az emésztést, és jó hatással vannak a cukorszintünkre, és a koleszterin szintünket. A gyümölcsökből kinyert levek, nem csak a szomjunkat oltják, hanem üdítenek és felfrissítenek minket. Ennek oka, hogy a gyümölcsben található répa és gyümölcscukor gyorsan felszívódik, így szervezetünket egy gyorsan hasznosítható energiaforrást nyújt.

Míg az egyik gyümölcsben a magnézium található meg magas arányban ilyen pl. a banán, addig más gyümölcsben a C-vitamin kiemelkedő így pl. a szederben, a málnában, és a csipkebogyóban is koncentráltan van benne a vitamin. Ne felejtsük el hogy a mirelit gyümölcs, vagy a befőtt már nem tartalmazz annyi hasznos vitamint és rostot így ezek meg sem közelítik a friss gyümölcsöt és zöldséget.

Szuper gyümölcsök Indiából

Napi egy alma az orvost távol tartja – állítja a régi bölcsesség. A mondást akár a gujávával, a mangóval vagy a gránátalmával is kiegészíthetnénk.

Indiai gyümölcsök vizsgálatakor jutottak a szakemberek arra a felismerésre, hogy a gujáva lehet korunk új szupereledele. Ezt az európai ízlésnek egzotikus gyümölcsöt ott a szegények fogyasztják, és nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek védik a bőrt az öregedéstől és segítenek megelőzni a rákot. A gujáva után leginkább a britek által meghonosított indiai szilva, az elefántpálma termése és az őshonosok által olyannyira kedvelt mangó a legegészségesebb élelmiszer.

A hyderabadi Indiai Nemzeti Intézet kutatása szerint 100 gramm gujávában 500 milligramm antioxidáns-koncentráció található, míg ugyanannyi szilvában 330 milligramm, a gránátalmában pedig 135 milligramm. Az almában a gujávában található mennyiség egynegyede, míg a banánban csupán 30 milligramm fedezhető fel. Az öregedés ellen legkevésbé az ananász és a dinnye véd.

Magas gyümölcscukor-koncentrációja ellenére a mangóban 170 milligramm antioxidáns található, háromszor annyi, mint a papayában, amely enzimjei gyomorbántalmak kezelésére használatosak. A szőlő háromszor olyan hatékony, mint a narancs. Dr. Sreeramulu endokrinokógus véleménye szerint a kutatás segíthet abban, hogy az antioxiánsokban leggazdagabb gyümölcsöket válasszuk. A tanulmány a Food Research International című folyóiratban jelent meg.

Az orvos szerint a modern életstílus kedvez a szabadgyökök kialakulásának, amelyek először a sejtek membránjait majd magukat a sejteket pusztítják el. „Manapság nagy a légszennyezettség, sok szintetikus élelmiszert fogyasztunk, és hatalmas rajtunk a feszültség, amely a szabadgyököknek kedvez. Ezek ellen küzdenek az antioxidánsok, így segítenek elkerülni a rákot, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az emésztőszervi problémákat, valamint meggátolják az öregedést is. Azt ugyan eddig nem sikerült bizonyítani, hogy a problémák kezelésére is alkalmasak, a megelőzésnek azonban igen hatékony eszközei.”

A szakember hozzátette: meglepődött, hogy India legolcsóbb gyümölcsei a leggazdagabbak a jótékony anyagokban. „A gujáva remek antioxidáns- és rostforrás. Alacsony ára miatt a szegények fogyasztják. Úgy is fogalmazhatunk: napi egy gujáva az orvost távol tartja.”

Nem biztos, hogy magas vérnyomást okoz a gyümölcscukor

Az édes italokat régóta összefüggésbe hozzák a magas vérnyomás enyhén megnövekedett kockázatával, egy új amerikai kutatás szerint azonban a gyümölcscukor nem feltétlenül járul hozzá ehhez.

A Journal of General Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz a kutatók több mint 200 ezer férfit és nőt vizsgáltak közel 38 évig, és kimutatták, hogy a rendszeresen akár cukrozott, akár édesítőszert tartalmazó édes italok fogyasztása a magas vérnyomás mintegy 13 százalékos növekedésével állt összefüggésben. A szénsavas üdítőitalok és a kóla állt a legszorosabb összefüggésben a magas vérnyomás kockázatával, a gyümölcscukrot, vagyis fruktózt tartalmazott italok azonban nem bizonyultak kiemelkedő tényezőnek.

„Nem tudjuk, mi okozza a kockázatnövekedést az édesítőszert vagy cukrot tartalmazó italok esetében” – magyarázta a tanulmány vezető szerzője, Lisa Cohen, a Marylandi Egyetem Orvosi Karának kutatója. „Nem lehet azt állítani, hogy magától a fruktóztól megnő a magas vérnyomás kockázata.”

Michael Bloomberg, New York polgármestere a múlt héten tilalmat vezetett be a nagy kiszerelésű cukrozott üdítőitalokra. Ez volt a legújabb lépés abban a közegészségügyi intézkedés-sorozatban, melynek részét képezték olyan kezdeményezések, mint a só mennyiségének korlátozása az éttermi ételekben és a csomagolt élelmiszerekben.

A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a fruktóz és a magas vérnyomás megnövekedett kockázata összefüggésben állnak egymással, Cohen szerint azonban ezek csak rövid időszakokat figyeltek meg, ezért nem tudták meghatározni, melyik volt előtt, a magas vérnyomás, vagy az édes italok szeretete.

Cohen kutatásából az derült ki, hogy a naponta legalább egy adag cukrozott üdítőitalt fogyasztó emberekben 13 százalékkal magasabb a magas vérnyomás kockázata, mint azokban, akik legfeljebb havonta isznak egy adagot. Ehhez hasonlóan azokban, akik naponta legalább egy édesítőszer tartalmú üdítőitalt fogyasztanak, 14 százalékkal volt magasabb a kockázat.

Hogy megállapítsák, milyen szerepet játszik a fruktóz, a kutatók azokat is megvizsgálták, akik nagy mennyiségű gyümölcscukrot fogyasztottak más étrendi forrásokból, például gyümölcsökből. Azokban a személyekben, akik kalóriabevitelük 15 százalékát nem italból származó egyéb étrendi forrásokból szerezték, a magas vérnyomás kockázata vagy alacsonyabb, vagy ugyanolyan szintű volt, mint azokban az emberekben, akik nagyon kevés fruktózt fogyasztottak.

 Cseréljük le a dobozos gyümölcslevelek valódira!

Sokan el sem tudják képzelni, hogy a boltban kapható gyümölcslevek, mi mindenen mennek keresztül, mire a boltok polcaira kerülnek.

Sokan hiszik azt, hogy azért mert megisznak minden héten pár doboz gyümölcslevet már egészségesen élnek, pedig ez tévedés. A gyümölcslégyártásra szánt termést gyakran kezelik műtrágyával és más vegyszerrel, ráadásul ezek a vegyszerek benne maradnak a gyümölcslében így szervezetünkbe is jut belőle bőven. Az ivólevek egy részét pasztörizálják, vagyis hevítik, mert így tovább eláll a boltok polcain.

A tartósító eljárással elpusztulnak az oly értékes enzimek, de a vitaminok és ásványi anyagok nagy része is odalesz. Helyettük olyan adalékok kerülnek a dobozba, mint a nátrium benzonát, vagy a nátrium nitrát. Csak ezután kerülnek a termékek a nagykereskedőhöz, majd a boltba, így gyakran a gyártás és a fogyasztás között több hónap is eltelik.

Épp ezért érdemes a dobozos gyümölcslevet néha lecserélni valódi friss vitamindús ivólére, amit mi magunk készítünk otthon.

Gyümölcsök vitamin tartalma

Most sokan azt gondolják jó, de a vitamint tablettával is bevihetem szervezetembe. Ez igaz ám a zöldség és gyümölcslevek együttes hatása sokkal nagyobb és természetesebb, mint egy tabletta tartalma. Míg a tablettában külön-külön lebontva találhatók meg a fontos vitaminok és ásványi anyagok, addig egy pohár zöldség vagy gyümölcslé mindezt koncentráltan és természetes formában tartalmazza.

A vitaminok és ásványi anyagok egyre inkább a figyelem középpontjába kerülnek, ami a sok mesterséges adalékanyagnak is köszönhető. A béta karotin, vagy az alfa karotin hatásáról az utóbbi években derült ki több minden, így pl. az is hogy védelmet nyújt a méhnyakrák ellen. De sok olyan tápanyag is van, amelyekről talán nem is hallottunk ilyenek a terpének vagy a fenoloidok, amelyek szintén a rákos betegségek ellen hatásosak.

Ezekhez a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz a tabletta által nem lehet hozzájutni, de a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálhatók. Épp ezért a vitaminok és ásványi anyagok pótlását érdemes a különböző gyümölcs és zöldségekből nyert ivólével megoldani a tabletták helyett.

A színes gyümölcsök javítják a látást!

A zöld leveles zöldségekben és színes gyümölcsökben megtalálható karotinoidok javítják a látást és segítségükkel megelőzhetők az időskori szembetegségek – derült ki egy új tanulmányból.

A Georgiai Egyetem kutatói számos korábbi vizsgálat felhasználásával hasonlították össze a karotinoidok csoportjába tartozó lutein és zeaxantin látásra gyakorolt hatását. Ezek a vegyületek fontosak az emberi látás, különösen az ideghártya (retina) szempontjából.

Kiderült, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.


Dr. Billy R. Hammond, a tanulmányvezető szerzője elmondta: „A lutein és a zeaxantin hatásai nagyon fontosak, mivel biológiai úton javíthatják a látást. Egy 2008-as vizsgálat szerint a két színanyag védi a retinát és a szemlencsét is, így megvédhetnek az időskori szembetegségek, például a makuladegeneráció és a szürkehályog ellen is.”

A gyümölcsteák fogyasztása egészséges!

Úgy tartják, hogy a tea 5000 évvel ezelőtt indult hódító útjára, amikor is egy császár poharába egy tealevelet fújt a szél.

Ekkor ismerték fel a tea gyógyító, varázslatos erejét, amely később a kereskedelem egyik ágává nőtte ki magát. Ma már természetes fogyasztási cikk, amelyet egykor csak a kiváltságosak élvezhettek. Használjuk hát ki, hogy e csodaszerhez már mi is hozzájuthatunk!

Létezik egy ital, amelyet a nap bármely szakában, az év akármelyik napján fogyaszthatunk, hiszen nincs benne koffein, ugyanakkor vitaminokkal látja el a szervezeted. Ez pedig nem más, mint a tiszta, 100%-os gyümölcstea. A filterezett változata kevésbé hatékony, ráadásul sokszor több aromát és kevesebb gyümölcsöt tartalmaz. Ezzel szemben a valódi gyümölcstea szárított virágokból, gyümölcsökből valamint különféle gyógynövényekből áll, így az ital elkortyolgatását követően a gyümölcsöket is elfogyaszthatjuk.

Ha tehát tanácstalanul állunk a bolt polca előtt a plafonig érő teahalmaz láttán, ne dőljünk be a reklámoknak és a vonzó csomagolásnak. Noha a valódi gyümölcsteák drágábbak, mint filterezett társaik, mindössze egy kiskanálnyi mennyiségre van szükség egy csészéhez. Ha esős, borús napokat élünk, kifejezetten jól esik egy forró tea mellett a kedvenc könyvünket olvasgatni. Ha pedig hétágra süt a nap, és legszívesebben a tengerparton lennénk a munkahelyünk helyett, üdítő és frissítő lehet egy pohár jeges tea.

 

Sajnos azonban, semmi sem az, aminek látszik. Azok az italok, amelyek jeges tea néven kaphatóak, nem sok közük van a tealevelekhez, hiszen ha megnézzük az összetételét, ezeknek a termékeknek mindössze 0,10-0,14%-a teakivonat! A finom íz, amit érzünk az csupán a töménytelen mennyiségű cukor, aromák és ízfokozók. Így ha igazi teára vágyunk, a legjobb, ha magunk gondoskodunk az elkészítéséről. Már előző este beáztathatjuk a szükséges mennyiséget, majd ha elhűlt, hűtőbe tesszük, s másnapra jeges, friss és nem utolsó sorban egészséges gyümölcstea vár ránk.

Érdemes azonban kicsit jobban megnézni a gyümölcsteák összetételét, hiszen ha olyat választunk, ami nemcsak finom, de még szüksége is van rá a szervezetünknek, két legyet üthetünk egy csapásra.

A vörös és fekete áfonya kiváló vérképző, reumára, ekcémára és húgyúti panaszokra is hasznos. Gyomorpanaszokra továbbá fogínygyulladásra, de még diabetesre is alkalmazzák az áfonya leveleit és termését. Nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, így segít megelőzni a rákos valamint a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, de A, B és C vitaminjának köszönhetően a bőrünk selymes a hajunk pedig fényes és lágy lesz.

Ha eperben gazdag teát választunk, akkor nagy eséllyel megelőzhetjük a szívpanaszokat, valamint méregteleníthetünk, fiatalodhatunk is a gyümölccsel. Hihetetlen tisztító hatással rendelkezik, kiváló vese-és májgyulladásra továbbá különböző kötőszöveti gyulladásokra. Ez a gyümölcs kívül-belül szépít, gyógyít és újjá varázsol.

 

De ha úgy érezzük, hogy immunerősítőre van szüksége a szervezetünknek, akkor a vegyes gyümölcsökből készült teakeveréket is fogyaszthatjuk, amely igazi vitaminbombaként hat majd testünkre.

Ha pedig nem találtunk az ízlésünknek és kedvünknek megfelelő teakeveréket vagy szeretnénk még jobban kényeztetni magunkat, akkor saját készítésű kombinációt is összeállíthatunk. A nagyobb piacokon kimért aszalt és kandírozott gyümölcsök tökéletesen alkalmasak erre a célra, nyersen is nagyon finomak, de teába is áztathatjuk őket.

A gyümölcsteák fogyasztása remek megoldás azoknak, akik nem szeretik a nyers gyümölcsöket, azonban szükségük van a vitaminokra, valamint mindazoknak, akik hajlandóak egy kis lépessel lényegesen egészségesebbé és kiegyensúlyozottabbá varázsolni életüket.

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.