Bár a búzának közeli rokona, mivel a tönköly egy ősi gabonaféle, egészségesebbnek tartjuk a fogyasztását. Hazánkban a 19. század végén feledésbe merült, ám manapság egyre többen teszik étrendjük részévé ezt az értékes gabonát. Tudd meg, milyen előnyökkel jár a fogyasztása!
Értékes vitamin- és ásványi anyag forrás
A tönköly bőségesen tartalmaz mangánt, foszfort, vasat, rezet, cinket, magnéziumot és B3-vitamint. Emellett kisebb mennyiségben találunk benne B1, B6 és E-vitamint, valamint kalciumot és szelént. Kedvezően hat az idegrendszerre, a csontozatra, az izomműködésre, a vérkeringésre, a vérképzésre, a bőr, a köröm és a haj állapotára. Segít csökkenteni a stresszt, és támogatja az immunrendszer megfelelő működését.
Tudtad, hogy a kenyeret legrégebben tönkölybúzából készítették? Ugyanis a tönkölybúza jótékony hatása már a régi korokban is ismert volt.
Tönkölybúza jótékony hatása
- Ha megfelelő mennyiséget fogyasztasz a tönkölybúzából, akkor az érelmeszesedés kockázata jelentősen csökkenni fog.
- A tönkölybúza B3-vitaminban gazdag, ezért csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázati tényezőit. Ugyanis a B3-vitamin felelős a koleszterinszint csökkentéséért, mégpedig úgy, hogy gátolja a szabadgyökök oxidációját.
- A tönkölybúza magas rosttartalommal bír, ez csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. A tönkölybúza rostjai megkötik az epesavat és a széklettel együtt eltávolítják a szervezetből.
- Ha megfelelő mennyiségű tönkölybúzát fogyasztasz, akkor hatékony védelmet kaphatsz az inzulinrezisztencia, a diabétesz és az elhízással szemben.
- Sőt akár a hormon-függő rákos megbetegedésekkel szemben is nagyobb védelmet élvezhetsz.
- A hagyományos kínai orvoslásban a tönkölyt kiváló lép-, hasnyálmirigy- és májerősítőként ismerik.
Tönkölybúza termesztése házilag
Mivel egyre nagyobb kultusza van a tönkölybúza fogyasztásnak, ezért egyre többen szeretnének otthon saját maguk termesztette növényből készült italt fogyasztani.
Tönkölybúza vitamin tartalma
Az egyik ok, ami miatt érdemes a búzát tönkölybúzára cserélned, az ennek az ősi gabonának az értékes tápanyag- és magas vitamintartalma.
Tönkölybúza vitamin tartalma
Egy pohárnyi főtt tönkölybúza 0,2 mg B1-vitamint, 0,06 mg B2-vitamint, 5 mg B3-vitamint, 0,16 mg B6-vitamint, 25 mcg folsavat, 8NE A-vitamint és 0,5 mg E-vitamint tartalmaz. Ezzel a felsorolt vitaminok napi ajánlott adagjának jelentős hányadát fedezi, különösen B1, B3, B6-vitaminból és a folsavból. A tönkölybúza értékes vitaminjaival hozzájárul az izom-és idegrendszer működéséhez, a keringési rendszered, az immunrendszered, valamint bőröd, hajad, körmeid és szemed egészségéhez. Értékes cink, vas, és magnéziumforrás is.
Szénhidrát tartalma
A köles kiválóan emészthető szénhidrát forrás, melynek fontos részét képezik élelmi rostjai. Egy pohár főtt tönkölybúza szénhidráttartalma 51 gramm, rosttartalma pedig kicsivel több mint 7 gramm. Ez az ajánlott napi rostbevitelnek nagyjából a negyede. Miért fontos rostokat fogyasztani? Mert segítségükkel nemcsak jóllakottabb leszel, és ezzel segíted a fogyókúrád sikerét, hanem mert csökkentik a káros koleszterinszintet, javítják az erek egészségét, csökkenthetik a cukorbetegség, a bélrendszeri daganatos betegségek, a stroke és a szívbetegség rizikóját, és karbantartják a bélrendszered működését. Búcsút inthetsz a kínzó székrekedésnek is.
Tönkölybúza liszt felhasználása
A tönkölybúzát változatosan beépítheted az étrendedbe. Ha gabonaszem formájában szerzed be, akkor finom köret lehet belőle, helyettesítheted vele a rizst a különböző receptekben, és a reggeli salátába is szórhatod. Liszt formájában kiválthatod vele a fehér búzalisztet, süthetsz belőle kenyeret, sütiket. De akkor is sokkal egészségesebb és tápanyagdúsabb házi kenyeret kapsz, ha csak a szükséges lisztmennyiség felét adja a tönkölybúza liszt, a másik felét továbbra is a búzaliszt teszi ki. Természetesen szószok, pörköltek, levesek, főzelékek sűrítéséhez is használhatod a tönkölybúza lisztet.
A tönkölybúza liszt enyhe, diós ízével, egészséges összetételével a fehér búzaliszt népszerű alternatívája. Ám gluténtartalma miatt glutén intoleranciában szenvedők sajnos a tönkölybúzát sem fogyaszthatják.
Búzafűlé készítése
A hántolatlan tönkölybúza magokat mosd meg, majd bő vízbe áztasd be és takard le 12 órára.
Az idő letelte után öntsd le a vizet, mosd át a magokat, majd szórd ki őket a kb. 2 cm vastagságú virágföld-rétegre egy tálcán, és 12 órát hagyd szabadon állni.
Ezt követően közepesen öntözd meg, majd 48 órára takard le egy picit szellőző fóliával. Ezzel azt imitáljuk, hogy elültettük a földbe, megteremtve a megfelelő páratartalmat.
Ezt követően leveheted a fóliát, ekkor már hajtások láthatóak a magokon.
Ezután öntözd folyamatosan naponta kétszer és a búzafű növekedni fog.
Körülbelül két hét alatt 20-25 centiméter magasságúra növekszik. Ekkor itt az ideje a betakarításnak. A földréteghez minél közelebb vágd le a zöld szárakat.
A learatott tönkölybúzafüvet berakhatod a zöldségprésbe és már készítheted is a finom és egészséges búzafűlé italodat.
A tönkölybúza GI értéke és szénhidrát tartalma
A tönkölybúza körülbelül 55 % szénhidrátot, 9 % rostot, 17% fehérjét, 3% zsírt, valamint ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Alacsony a gluténtartalma, ezért akár a lisztérzékenyek is el tudják fogyasztani. 100 gramm tönkölybúza 338 kcal kalóriát tartalmaz. Kétszer annyi felvehető fehérje van benne, mint a búzalisztben.
A hagyományos gabonaféléknél kisebb szénhidrát- és rosttartalmának köszönhetően, valamint kedvező glikémiás indexe miatt cukorbetegek étrendjébe jól beilleszthető.
Azt fontos tudnod, hogy ha feldolgozod a tönkölybúzát, akkor akár 127 kcal-ra is leeshet az energiatartalma, s ezzel együtt a tápanyagtartalma is.
Jótékonyan hat az emésztésre
Egy pohárnyi tönkölybúza több mint 7 gramm rostot tartalmaz, mely a napi ajánlott rostbevitelnek nagyjából a negyede. A rostok segítenek gátolni a székrekedés, a hasmenés, a puffadás kialakulását, valamint a bélrendszeri gyulladások és fekélyek kockázatát. További pozitív hatásuk, hogy az étvágyadat is csökkentik, így segítenek a fogyásban.
Csökkentheti a koleszterinszintet és a vércukorszintet
A kellő rostbevitel nem csupán az emésztésünket tarthatja rendben és gátolja a székrekedés kialakulását, hanem csökkentheti a káros koleszterinszintet és a vércukorszintet, valamint az elhízás, a szívbetegség és a kettes-típusú cukorbetegség kockázatát. Ám figyelj arra, hogy teljes kiőrlésű tönkölyt fogyasszál, a finomított tönköly ugyanis éppolyan hatású, mint a sima búzaliszt: magas glikémiás indexű élelmiszer, mely gyorsan emeli a vércukorszintet.
Fontos egészségvédő tulajdonságai mellett nem feledkezhetünk meg arról, hogy a tönkölybúza gazdag gluténban, ezért gluténérzékenyek nem fogyaszthatják.