Mosódió a környezetbarát mosószer

Honnan származik a mosódió?

A mosódió a délkelet-ázsiai mosódiófa vagy más néven szappanfa (Sapindus mukorossi) termése. A dél-ázsiai országokban már évszázadok óta használják ruhatisztításra. A mosódió egy természetes, környezetbarát természetes tisztítószer, mellyel nem csak hatékonyan tudsz mosni, de még a pénztárcádat is kíméli.

Hogyan működik a mosódió?

Különlegessége, mely miatt mára a legnépszerűbb bio mosószerré lett, a szaponintartalma. A szaponin a termés héjában található, víz hatására kioldódik, és mérsékelten habzik. Ahogy a neve is sugallja, a szaponin úgy viselkedik, mint a szappan. Kiváló tisztító hatással rendelkezik, kiveszi a foltokat a ruhákból, és szagtalanít. Alacsony hőfoktól magas hőfokig használhatod, 30 és 90 fok között megbízhatóan tisztít. Tökéletesen környezetbarát, száz százalékban lebomlik, és természetesen növényi termésről lévén szó, nem tartalmaz semmilyen mesterséges, irritáló vegyületet, ezért allergiásoknak és bőrbetegségben szenvedőknek is kifejezetten ajánlott a használata. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az ayurvedikus gyógyászatban különféle bőrbetegségek, ekcéma és pikkelysömör gyógyítására használják.

Praktikus tanácsok a mosódió használatához

Kiváló, hatásos, gazdaságos, környezetbarát tisztítószer: ez a mosódió. Ismerj meg pár tippet a még hatékonyabb használatához!

Mosódiót héj, por és folyékony formában szerezhetsz be. Íme, a legfontosabb tanácsaink a használatához!

  • Ruhatisztításhoz tegyél 4-6 mosódió héjat egy mosódió vászonzsákba – erősen szennyezett ruha esetén 6-8 darabot. Tedd a ruhák közé a mosógépbe, aztán ugyanúgy mossál, mintha mesterséges, vegyszeres mosószert használnál. Ne dobd ki mosás után a héjakat, mert akár még négyszer is felhasználhatod őket!
  • Ha alacsony hőfokon akarsz mosni, áztasd be a mosódiókat pár percre, hogy aktiváld a szappantartalmat.
  • Folyékony formában egy mosáshoz tégy a ruhákhoz 1,5 deciliter folyékony mosódiót, 3 decilitert az igazán piszkos ruhákhoz.
  • A ruhák fehérségét fokozhatod, ha a mosódió mellé 1 pohárnyi szódabikarbónát is teszel a mosógépbe.
  • Illatosításhoz cseppents legalább 15 cseppet a kedvenc illóolajodból a mosódió vászonzsákjába.
  • Általános tisztítószer készítéséhez tégy 2 liter vizet egy lábosba, dobj bele 15 mosódió héjat, és forrald 10 percig. Miután kihűlt a folyadék, töltsed egy üvegbe, és tárold a hűtőben. A mosódiókat tedd félre, mert még háromszor készíthetsz belőlük ugyanennyi tisztítószert. A mosódiós folyadékhoz tehetsz ecetet 4:1 arányban, azaz 4 dl folyadékhoz 1 dl ecetet. Ezt használhatod felmosáshoz, konyhai és fürdőszobai fertőtlenítéshez, vízkőmentesítéshez.

Hol kapható a mosódió?

Drogériákban, bioboltokban, online bioboltokban, öko webáruházakban könnyen beszerezhető.

Miért érdemes használni a mosódiót?

Tudsz környezetbarátabb, természetesebb mosószert egy olyan természetes szappannál, mely egy fán terem? Ugye, hogy nem! Száz százalékban biológiailag lebomló, vegyszermentes, természetes, vegán, hipoallergén és pénztárcabarát tisztítószer, egyenesen a természetből. Mesterséges adalékoktól mentes, a legérzékenyebb bőrűek, bőrbetegek és kisbabák esetében sem okoz semmilyen bőrirritációt. Természetes gomba és baktériumellenes hatású. Mosódióval nem csak önmagadat véded meg a vegyszerektől, de a környezetet is. A mosódió magvai újra elültethetőek, ugyanis csak a héját használjuk a mosáshoz, a magvak begyűjtése során pedig semmilyen kár nem éri a mosódiófákat.

Hogyan moshatsz a mosódióval?

Egy-egy mosáshoz 3-4 db egész dióhéj szükséges, ám ezeket még legalább háromszor újra használhatod. Forró vízhez kevesebb, hideg vízhez több mosódióra van szükség, mivel hideg vízben nehezebben oldódik ki a hatóanyaga. A mosódió lúgosít, jó zsíroldó, hatásos minden hétköznapi szennyeződés ellen, kiveszi az ételfoltokat, nem roncsolja a textíliát. Fehér, fekete és színes ruhákhoz is használható, nem kell aggódnod, nem fakítja a színeket, sőt, inkább élénkíti. A mosódió por formájában is kapható, tasakos formában, ám ezt nem a mosóporos rekeszbe kell tenni, hanem vízben fel kell oldani, és úgy beletenni a tisztítandó ruhákat.

A mosódiót ruhamosás mellett általános tisztítószerként is használhatod, mosogatáshoz, felmosáshoz. Folyékony formában is hozzájuthatsz. Hajmosáshoz, de akár háziállat fürdetéséhez is alkalmazható.

Melyek a mosódió legfontosabb előnyei?

A mosódió igazi bio mosószer, a délkelet-ázsiai mosódiófa termése. A héjában található szaponin víz hatására kioldódik, mérsékelten habzik, és kiválóan tisztít még alacsony hőfokon, akár 30 fokon is. Teljesen környezetbarát, hiszen száz százalékban lebomlik. Ha allergiától szenvedsz, és érzékeny vagy a vegyszerekre, akkor is ideális választás, hiszen egy növényi termésről lévén szó, nem tartalmaz semmilyen mesterséges kemikáliát, nem irritálja a bőrt, bőrbetegek és kisbabák ruháihoz is ideális. Kiváló zsíroldó, minden hétköznapi szennyeződést kivesz a ruhából, nem roncsolja az anyagot, és még a színeket sem fakítja ki. Kell ennél több?

Hányszor használható fel a mosódió?

Egy mosáshoz 3-4 db egész dióhéj használandó, ám ezeket ne dobd ki mosás után, hiszen még legalább háromszor újra használhatod. Hideg vízhez mindig több mosódió szükséges, mert nehezebben oldódik ki a szaponintartalma, mint forró vízben. Ha csak a családi ruhamosáshoz használod, egyetlen kilogramm mosódió hónapokig elegendő.

Milyen természetes öblítőt használhatsz mellette?

A mosódió mellett nem szükséges öblítőt használni, a ruhák anélkül is puhák lesznek, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet. Bármilyen természetes, öko öblítővel kombinálhatod, de ha csak a finom illat miatt szeretnéd az öblítőt, akkor illóolajjal is illatosíthatsz, például citromfűvel vagy narancs illóolajjal vagy bio mosóparfümmel, mely többféle finom illatban kapható. A diókat az öblítés alatt sem kell kivenni a mosógépből.

A mosódió igazi házi mosogatószer

A mosódiót nem csak ruhamosáshoz alkalmazhatod. Remek általános tisztítószer, mely mosogatáshoz, felmosáshoz, de még hajmosáshoz is használható. Héj, por és folyékony formában juthatsz hozzá, talán a legkönnyebb dolgod utóbbival van, mert könnyű adagolni, de a por is ideális választást jelent.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.