Így szünteti meg a lenmag a székrekedést

 Lenmag jótékony hatása

A magok 35-40 %-a zsírsav, és ennek 72 %-a esszenciális, amely szinte nélkülözhetetlen a szervezet számára. Míg a tökmagban 15% ,a dióban 5 % az esszenciális zsírsavak aránya addig a lenmagban 40 %.

Emellett a lenmag tartalmaz még fehérjét, vitaminokat: A, B1, B2, B6, C, D és E vitamint, folsavat, ásványi anyagokat, káliumot, magnéziumot, kalciumot, foszfort, ként, vasat, cinket, krómot, jódot.

A magas esszenciális zsírsav és vitamin tartalma miatt a lenmag az egyik legértékesebb táplálékunk lehet. Aki rendszeresen fogyaszt lenmagot, biztos lehet benne, hogy a sejtjei sokkal ellenállóbak lesznek, mint a közönséges zsírokkal ellátott emberek sejtjei.

Lenmag székrekedés ellen is hatásos

A rendszeres lenmag fogyasztása serkenti az agyműködést, csökkenti a koleszterin szintet, csökkenti az érelmeszesedés folyamatát, és gátolja a mellrák kialakulásnak kockázatát. A székrekedés ellen is alkalmazható, mivel ártalmatlan hashajtó, kismamák is alkalmazhatják a terhesség során fellépő székrekedés ellen.

Naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 3 kanál darált lenmagot bő folyadékkal, így a lenmag a gyomorban megduzzad és nyomást gyakorol a bélfalra, ezáltal gyorsítja az emésztési folyamatot. Gyomorsav túltengés, vagy gyomorhurut esetén is alkalmazható, 3*3 kanál lenmag kevés folyadékkal bevéve felszívja a felesleges gyomorsavat, és csökkenti a nyálkahártya gyulladását.

Lenmag tea készítése

Az őrölt lenmagból főzhetünk teát is, 3 dl vízhez adjunk hozzá 3 kanál lenmagot, és főzzük kb. fél órán keresztül.

A darált lenmag nyersen is fogyasztható, mert az egész szemeket szervezetünk nehezen emészti meg, így a darált lenmag hasznos összetevői jobban felszívódnak. A lenmagot szórhatjuk joghurtba, reggeli müzlibe, gyümölcssalátába, lekvárba, vagy akár kenyérbe, süteménybe is bele süthetjük.

A lenmag rendszeres fogyasztása nem csak emésztésünket gyorsítja így méregtelenítve szervezetünket, de számtalan hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal is ellátja azt.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.