A zöld turmix minden bizonnyal az egyik legegészségesebb élelmiszer, mellyel a természet megajándékozott bennünket. Sok turmix lehet egészséges, egy piros vagy sárga gyümölcsturmix, egy bíborszínű céklaturmix, de a zöld turmixok éppen a zöld színűkkel tűnnek ki a sorból. Miért örül a testünk egy zöld turmix-nak?
A zöld turmixokról bátran kijelenthetjük, hogy a fiatalság forrásai. Zöld színűket a zöld növényi színanyagnak, a klorofillnak köszönhetik, aminek számos jótékony hatása van a szervezetünkre.
A klorofill pozitív hatásai
A klorofill erős lúgosító hatással bír, semlegesíti a szervezetben található savakat, az egész szervezetet erősíti, tisztítja, méregteleníti. Gyomorsav-túltengésben is ajánlott a fogyasztása. Segíthet vérszegénységben szenvedőknek is, ugyanis a klorofill szerkezetileg éppen ugyanolyan felépítésű, mint a mi vörösvérsejtjeink hemoglobin molekulái, azzal a különbséggel, hogy a klorofill molekulában a központi atom a magnézium, a hemoglobinban a vas, ám szervezetünk képes a magnéziumot vasra cserélni. A klorofillnak sejtfiatalító és sejtregeneráló hatása is ismert.
A zöld turmixok a fogyásban is segíthetnek
A fogyókúrákkal sokszor az a baj, hogy a fogyni vágyó csak arra törekszik, hogy kevesebb kalóriát vigyen a szervezetébe. Ez azonban sokszor kevesebb vitamint és ásványi anyagot is jelent, ami hiányos táplálkozást eredményez.
Egy hosszú ideig tartó diéta semmi esetre sem abból áll, hogy éheztetni kell a testünket. És ebben a turmixoknak kulcsszerepe lehet!
Egy finom és egészséges zöld turmixszal helyettesíthetünk egy vagy akár két étkezést is egy nap, anélkül, hogy azzal veszélyeztetnénk az egészségünket.
Számtalan turmixrecept létezik a súlycsökkentésre, amiket ráadásul mi magunk is összeállíthatunk. A turmixok kétségtelen előnyei, hogy könnyen elkészíthetőek otthon, ízletesek, kényelmesen magunkkal vihetjük a munkába, sőt, akár út közben is elfogyaszthatjuk.
Milyen zöldségekből készíts zöld turmixot?
Zöld turmixhoz bármilyen zöld színű zöldség lehet fő alapanyag: spenót, sóska, uborka, saláta, káposzta, brokkoli, avokádó, cukkini, halványítózeller, petrezselyemzöld. Kerülhet a turmixba kiegészítésképpen más színű zöldség is, például répa, paradicsom, vörös káposzta, zeller, paprika, karfiol. A zöld turmixba mindig kerüljön valamilyen lé a hígítás miatt, zöldséglé, káposztalé, paradicsomlé, vagy növényi tej. A zöldségeknek természetesen megvan a maga íze és zamata, de mindig tehetsz bele plusz fűszert, pici sót, borsot, vagy valamilyen zöld fűszert. Az egészséges növényi olajat se hagyd ki belőle, bármilyen megfelelő, leggyakrabban persze olívaolaj kerül bele. Az olaj azért nagyon fontos, mert a növényekben lévő zsírban oldódó vitaminok csak akkor tudnak hasznosulni a testedben, ha olaj is van a turmixban. A hozzávalókon kívül már csak egy turmixgépre vagy szükséged a zöld turmix készítéséhez!
Íme, 3 szuper zöld turmix recept az egészségedért, kedvcsinálónak!
1.Chilis káposztaturmix
Hozzávalók:
egy negyed fel kelkáposzta
egy halványítózeller-szár
egy marék spenótlevél
egy citrom leve
egy evőkanál olívaolaj
chilipaprika
Elkészítése:
A kelkáposztát, zellerszárat, citromlevet, spenótlevelet tedd a turmixgépbe, vagy zöldségturmixba, add hozzá a citromlevet, és az olívaolajat, és annyi chilipaprikát, amennyinek a tüzességét elbírod.
2.Avokádós-uborkás zöldturmix
Hozzávalók:
1-2 dl kókusztej
egy avokádó
fél kígyóuborka
egy paradicsom
egy citrom leve
két marék spenót
evőkanálnyi olívaolaj
egy marék csíra (ha van otthon)
gyömbér ízesítőnek, ha szereted
Elkészítése:
A kókusztejet, az avokádó húsát, a hámozatlan uborkát, a hámozott paradicsomot, a spenótot, az olívaolajat, és ha van otthon, a csírát, turmixold krémesre. Ha szereted a gyömbér csípősségét, akkor abból is tegyél a turmixba.
3.Mentás zöldturmix
Hozzávalók:
egy avokádó
fél fej vöröskáposzta
fél uborka
3-4 rózsa 5 percig főtt brokkoli
egy citrom leve
1-2 dl mandulatej
friss mentalevél
két teáskanál olívaolaj
Elkészítése:
Az avokádó kikanalazott húsát, a vöröskáposztát, a brokkolit, az uborkát turmixold össze a citromlével, olívaolajjal, és annyi mandulatejjel, hogy kellemes, iható állagú turmixot kapjál. Ízlés szerint ízesítsd friss mentalevéllel.
Bátran kísérletezz a receptekkel, és alakítsd saját ízlésedre. Ha valamelyik nem nyerte el a tetszésed, akkor ne fogyaszd egy darabig. Egy-két hónap múlva próbáld ki újra, mert lehet, hogy akkor már finomnak fogod érezni, mert hozzászoknak az ízlelőbimbóid a természetes, tiszta ízekhez.