Hogyan fogyaszd a szuper egészséges sörélesztőpelyhet?

Talán nem tűnik a legcsalogatóbb élelmiszernek, de az egyik legjobb dolog, amivel gazdagíthatod az étrendedet. Bővelkedik tápanyagokban, és szinte minden diétába beilleszthető, legyen az vegán vagy paleo.

Hogyan használhatod a sörélesztőpelyhet?

Először is a sörélesztőt ne téveszd össze a sütőélesztővel, melyet tésztakelesztésre használsz, lenyelve pedig a gyomrodban is aktívan „működik”, és gyomorégést okoz. A sörélesztőpehely inaktív formula, és érdemes rendszeresen fogyasztanod, mivel gazdag vitamin-, ásványi anyag- és fehérjeforrás. Lássuk, hogyan illesztheted be az étrendbe!

- Magvas vagy sajtos íze miatt többféle ételbe, tésztákhoz, zöldségekhez, salátákhoz adható ízesítőként.

- Sajtok helyettesítésére, sajtszósz készítéséhez, krémes rizottóba, spagetti tetejére szórva.

- Krémlevesek, szószok, főzelékek, egytálételek gazdagítására, hogy még több legyen bennük a tápanyag.

- Rászórni a reggeli rántottára, joghurtba vagy szendvicsbe rejteni. Olajjal összekeverve kenyérre is kenhető.

Napi 2 evőkanál a javasolt mennyisége, ezt több részre osztva fogyaszd el.

A sörélesztőpehelynek ott a helye a paleo és a vegán étrendben is

Sajtos íze miatt a vegán étrendben a sörélesztőpelyhet sajtok és sajtszószok helyettesítésére használhatod. A vegán étrendben könnyen előfordulhat B12 vitaminhiány, melynek hiánya fáradtsághoz, gyengeséghez vezethet. A sörélesztőpehely, amennyiben olyat választasz, mely B12 vitaminnal van dúsítva, kiküszöbölheti ezt a hiányt. A Vegán étrend híve vagy? Nyugodt szívvel fogyaszthatsz sörélesztőpelyhet, hiszen gluténmentes élelmiszerről van szó.

Gluténmentes diétába és a fogyókúrába beilleszthető

A sörélesztőpehely nem tartalmaz glutént, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják, arra azonban ügyelj, hogy olyan terméket válassz, melynek előállításánál erre figyeltek, azaz glutént nem használó üzemben készült.

Szeretnéd ledobni felesleges kilóidat?

Bármelyik fogyis diétába kezdesz, bátran eheted a sörélesztőpelyhet. Segítségével kiküszöbölheted az egyoldalú táplálkozás veszélyeit, csökkenti az éhségérzetet, serkenti az anyagcseréd, ezen túl pedig erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, elősegíti a bőr, a haj és a köröm szépségét, és csökkentheti a koleszterinszintet is, mindezt anélkül, hogy hizlalna.

Hol szerezheted be a sörélesztőpelyhet?

Bioboltokban és drogériákban is kapható. Többféle márka van forgalomban, érdemes többet is kipróbálni, melyik íze nyeri el legjobban a tetszésedet, mert bár ugyanarról az élelmiszerről van szó, egyik-másik terméknek finomabb az íze.

5 tipp a sörélesztő pehely használatához

Mi is az a sörélesztő pehely? Most sör vagy élesztő? Tulajdonképpen egyik sem. A sörélesztő egy gombaféle, amelyet azért hívnak így, mert a sörgyártás során használják. Különlegessége, amely megkülönbözteti az egyéb élesztőfajtáktól, hogy milyen helyeken tenyészik, ez nem más, mint a komló és a maláta. Férfitársainknak körülbelül idáig tartott a számukra érdekes rész.

Milyen hasznos dolgokat találhatunk benne?

Azt már bizonyára hallottad, hogy a csírákban koncentráltan találhatók meg azok a tápanyagok, melyek nagyon hasznosak szervezetünk számára. Mivel a sörélesztő gombák rajtuk tenyésznek, így fantasztikus tulajdonságokkal bírnak. Az egyik legkiválóbb növényi fehérjeforrás, hiszen fehérjetartalma több mint ötven százalékos. Egyéb tápanyagokban is gazdag és extra B-vitamin tartalommal rendelkezik. Aminosavakat, nukleinsavat is rejt magában, mely utóbbi a fehérjék hasznosulását segítik elő szervezetünkben.

Milyen hasznát vehetjük egészségügyi szempontból?

Bár a kései dokumentáció miatt nem tekinthető hitelesnek a történet, de az 1800-as években egy német vegyész kísérletezett a sörélesztővel rák gyógyításával kapcsolatban. A dolognak személyen indíttatása is volt, hiszen a vegyész felesége rákos beteg lett. Az ő kezelése során nagy adagban használták a sörélesztőt és bár nem bizonyítható a közvetlen hatás, de a hölgy meggyógyult. A pozitív élettani hatások azonban sok területen tapasztalhatók. B-vitamin tartalma miatt ez a szuper élelem segít a bőr regenerálódásában, a köröm és a haj állagának javításában. Érdemes kipróbálnod és még az esetleges pattanásaidat is eltünteti. Szelén tatalmával és erős gyulladáscsökkentő hatásával erősíti az immunrendszert. Króm tartalma segítségével csökkenthető a vér cukorszintje és az inzulin hasznosításába is besegít. Mivel az éhségérzetért is a króm a felelős, ezért a fogyókúrád hatékony kiegészítője is lehet. Erősíti a látást és megakadályozza a migrén kialakulását. Mivel a B vitamin több fajtáját is tartalmazza, segíti az agy működését is. Jótékonyan hat az emésztésre és megakadályozza a hasmenést.

Hogyan használhatjuk?

Adunk néhány tippet a sörélesztő pehely használatához:

  1. Vegán étrendben jól helyettesíti a sajtot.
  2. Szórhatjuk salátákra, rántottára.
  3. Keverhetjük zabkásába.
  4. Süthetjük kenyérbe vagy süteménybe.
  5. Keverhetjük különféle szószokba.

Mivel fentiekből láthatod milyen hasznos és sokoldalú élelmiszerről van szó, kezdj el kísérletezni vele, neked milyen formában tetszik a legjobban. Érdemes beiktatnod a hétköznapi étkezésedbe ezt a szuper hasznos alapanyagot, hiszen nagyon sok értékes tápanyagot és változatos étkezést biztosít számodra.

Gyermeknapi ajándék ötletek

A gyereknap, az év egyik legizgalmasabb időszaka, amikor lehetőségünk nyílik megünnepelni a legkisebb családtagjainkat és kifejezni irántuk való szeretetünket. Május 26-án, a hónap utolsó vasárnapján, világszerte ünnepeljük a gyermekeket és minden, amit hozzájuk kapcsolunk. Azonban az ajándékok kiválasztása nem mindig könnyű feladat, ezért összegyűjtöttünk néhány fantasztikus ajándékötletet, amelyek garantáltan mosolyt csalnak a gyerekek arcára.

Bővebben

5 laktató és egészséges szendvics recept ,amelyek akár ebédre is ideálisak!

Az ebéd mindannyiunk életében fontos pillanat. Nemcsak az energiaszintünket tölti fel, hanem a munka hatékonyságát is növelheti. Azonban gyakran nehezen találunk megfelelő és egészséges lehetőségeket, különösen akkor, ha hajszolt munkanapjaink vannak. Ezért szeretnénk bemutatni öt könnyen elkészíthető, laktató és egészséges szendvicsreceptet, amelyek ideálisak lehetnek ebédre a munkahelyre.

Bővebben

3 egészséges és cukormentes zabkása recept reggelire!

Reggel, a nap kezdetén, fontos az energiát adó és tápláló reggeli elfogyasztása. A zabkása nemcsak ízletes választás, de egészséges és tápláló is. Ebben a cikkben három különböző, mégis egyszerűen elkészíthető cukormentes  zabkása receptet mutatunk be, hogy változatosságot vigyünk reggeli rutinjába, és segítsünk elkezdeni a napot egy egészséges alapokon.

Bővebben

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.