A lisztérzékenység egy emésztőrendszeri – elsősorban a vékonybelet érintő – betegség, melyet a gluténra adott rendellenes immunreakció vált ki. A gluténérzékenységben szenvedők nem tudják lebontani a búzában, rozsban, árpában található gabonafehérjét, a glutént. Következményként károsodik a vékonybél nyálkahártyája, és a tápanyagok felszívódása zavart szenved.
Milyen tünetek alapján ismerheted fel a lisztérzékenységet?
A lisztérzékenységet a búzában, rozsban és árpában található egyes fehérjék okozzák, azaz ha lisztérzékenységben, azaz cöliákiában szenvedsz, ezeket a gabonákat száműznöd kell az étrendedből. A cöliákia ugyanis egy gyógyíthatatlan betegség, mely kizárólag az étrend megfelelő módosításával, azaz gluténmentes diétával kezelhető.
Honnan tudhatod, hogy lisztérzékeny vagy?
A lisztérzékenység következménye, hogy károsodik a vékonybél nyálkahártyája, ezért gyulladások, felszívódási zavarok léphetnek fel, melyek jellegzetes tüneteket okozhatnak:
- hasmenés: a vizes, laza bélsár az egyik legjellemzőbb és leggyakoribb panasz, ami krónikus méreteket is ölthet. A helyes diéta megkezdése után pár nappal, vagy pár héttel múlik el.
- székrekedés: előfordul, hogy a lisztérzékenység nem hasmenést, hanem székrekedést okoz, mivel a sérült bélbolyhok nem tudják a tápanyagokat felszívni, helyette vizet szívnak vissza, ami kiszárítja, megkeményíti a székletet. Sajnos, még gluténmentes diéta mellett is gyakori probléma a székrekedés, ha az étrend nem tartalmaz elég rostot.
- puffadás: a túlzott gázképződést a belek gyulladása válthatja ki. Gyakori probléma, ám szerencsére a glutén elhagyása után megszűnik. Érdekes, hogy a glutén olykor olyan embereknél is fokozott gázosodást okoz, akik nem is gluténérzékenyek.
- fáradtság: a kimerültség, enerváltság szintén gyakori tünet, melynek hátterében a bélbolyhok károsodása áll. Emiatt ugyanis a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódása zavart szenved, s ezek hiánya miatt fáradtabbá válunk, és csökken a teljesítőképességünk. Fáradtságot okozhat a vashiányos vérszegénység is, melyet a vasfelszívódás zavara eredményezhet.
- súlycsökkenés: a fogyást szintén a tápanyaghiány és alultápláltság okozhatja. Gyerekeknél, felnőtteknél a jó étvágy ellenére bekövetkezett súlycsökkenés hívhatja fel a figyelmet a lisztérzékenységre.
Fontos, hogy felfigyeljünk a kezdeti jelekre, a kezeletlen lisztérzékenység ugyanis idővel súlyosabb egészségi problémákhoz vezethet, meddőséget, vagy daganatok kialakulását is okozhatja.
A gluténérzékenység más tünetei és jelei:
- ízületi fájdalom és merevség
- fáradékonyság
- bőrbetegségek
- görcsrohamok
- a kezek és a lábak zsibbadása, bizsergése
- gyenge csontozat
- elszíneződött fogak, elvékonyodott vagy hiányos fogzománc
- afták (fekélyek) a szájüregben
- rendszertelen menstruáció
- termékenységi problémák, meddőség, vetélés
- a tápanyag felszívódási zavarok miatt alultápláltság alakulhat ki, és hiánybetegségek, például vashiányos vérszegénység
A gyerekeknél más tünetek is felhívhatják a figyelmet a betegségre: a korhoz képest gyengébb fizikum, kései pubertás, fáradékonyság, ingerlékenység, súlycsökkenés, hasfájás, hányás, gyakori hasmenés vagy székrekedés, halvány, zsírosan csillogó széklet.
A tünetek súlyosságát befolyásolja, hogy mely életkorban kezdtünk glutént enni, mennyi glutént tartalmaz az étrendünk, vagy, hogy mennyire súlyos a vékonybél károsodása. De az is előfordulhat, hogy semmilyen tünetet nem tapasztalunk, miközben hosszú távon megnő a szövődmények kockázata.
Ha azt gyanítod, hogy lisztérzékeny vagy, mielőbb fordulj orvoshoz!
Minél később kezdődik a kezelés, annál valószínűbben alakulnak ki súlyos komplikációk. De addig ne hagyj fel a gluténtartalmú táplálkozással, míg fel nem állítják fel a diagnózist, mert téves vizsgálati eredményre vezethet.
Hogyan kezelhető a lisztérzékenység?
A lisztérzékenységnek egyetlen gyógymódja van: ha kizársz minden gluténtartalmú élelmiszert az étrendedből, és csak gluténmentes ételeket, élelmiszereket fogyasztasz. Így a vékonybél végre elkezdhet regenerálódni, és a tápanyagok felszívódása sem fog többé zavart szenvedni.
A cikk folytatása: Három gluténmentes liszt, amelyek még egészségesek is