A tápanyaghiány csökkentheti szervezetünk esélyét a kórokozókkal szemben – figyelmeztetnek a szakértők az influenza szezonjának kapcsán.Az amerikai orvosok influenza elleni védőoltást és gyakori kézmosást ajánlanak a fertőzés megelőzésére, a táplálkozási szakértők pedig hozzáteszik: védelmi rendszerünk erősítésére természetes „fegyvereket” is segítségül hívhatunk, történetesen az egészséges élelmiszereket.
Az immunerősítő ételek nemcsak az influenza, de más betegségek elleni harcra is sikeresen felkészítik a testünket – jegyzik meg tengerentúli Táplálkozástudományi Akadémia munkatársai.
Heather Mangieri szóvivó elmondta, hogy már kismértékű tápanyaghiány esetén is csökken a szervezet védekezőképessége. „Az erős immunrendszer sem garantál ellenállást minden egyes influenzavírussal szemben, de mindenképpen kiemelkedő jelentősége van a védelemben. A megfelelő táplálkozás a jól működő immunrendszer egyik alappillére” – tette hozzá.
A szóvivő a következő tudnivalókat emelte ki:
- A fehérje az immunrendszer nélkülözhetetlen része. A tenger gyümölcseiből, sovány húsból, baromfiból, tojásból, hüvelyesekből, szójából és sózatlan magvakból érdemes magunkhoz venni.
- Az A-vitamin segít a hámsejtek épségének megóvásában a bőr, a száj, a gyomor, a tüdő és a belek tekintetében is. Édesburgonyából, répából, kelből, spenótból, piros paprikából fedezhető a szükséglet.
- A C-vitamin fokozza a betegségek ellen harcoló antitestek termelődését. Kiváló forrása a narancs, a grapefruit, az eper és a mandarin.
- Az E-vitamin ugyancsak növeli az immunrendszer hatékonyságát, hiszen erős antioxidáns. Napraforgómagban, mandulában, növényi olajban, mogyoróban és spenótban is megtalálható.
- Feltételezések szerint például a sovány marhahúsban, a gabonában, a rákfélékben, a napraforgómagban, a mandulában, a tejben és a tofuban lévő cink is hozzájárul az immunrendszer teljesítményének növekedéséhez.
Bármilyen kérdés vagy bizonytalanság esetén célszerű szakképzett dietetikushoz fordulni, aki akár személyre szabott tanácsokkal is tud segíteni.