Puha és omlós diós és mákos bejgli karácsonyra

A klasszikus diós és mákos bejgli nélkül nincs igazi karácsony. A bejgli sütéssel még a kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak, ehhez mutatunk most egy remek receptet.

A bejgli sütésnél a leggyakoribb hiba hogy kireped a tészta, vagy, hogy nem lesz elég szaftos a töltelék. A titok a jó tésztában és a megfelelő mennyiségű töltelékben van, a legjobb, ha a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával. A mákos bejglihez tej helyett nyugodtan adhatsz lekvárt vagy reszelt almát, a diós bejglihez pedig jól illek a rumba áztatott mazsola.

 

Diós és mákos bejgli recept

Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt

250 g vaj vagy margarin

2 tojás

20 g élesztő

1 evőkanál porcukor

1-1,5 dl tejföl

só, a kenéshez 1 tojás.

Diótöltelék:

200 g darált dió

200 g porcukor

fél dl tej

20 g vaníliás cukor

50 g rumba áztatott mazsola.

Máktöltelék:

200 g darált mák

200 g porcukor

1 citrom leve és reszelt héja

fél dl víz

50 g rumba áztatott mazsola.           

Elkészítése:

A tésztát lehetőleg előző este készítsük el és fóliába csomagolva, a hűtőben pihentessük. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a meglangyosított tejfölben a cukorral felfuttatott élesztőt, egy csipet sót, a tojásokat. Simára kidolgozzuk, cipót formálunk belőle. Másnap átgyúrjuk, 2 részre osztjuk, vékony téglalap alakúra nyújtjuk.

A töltelékhez felmelegítjük a tejet, illetve a vizet, majd belerakjuk a felsorolt hozzávalókat. Kihűtjük és megkenjük vele a tésztalapokat. Lazán feltekerjük, kivajazott, lisztezett sütőlapra rakjuk, a végeket lenyomkodjuk vagy aláhajtjuk. A tészta tetejét megkenjük tojássárgával. Fél óra pihentetés után megkenjük tojásfehérjével. Majd újabb félórás pihentetés után hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-40 percig aranybarnára sütjük.

A folytatásban mutatunk neked 3 finom mákos guba receptet karácsonyra

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.