Mit főzzek csirkemellből ebédre

Sokan úgy gondolják, hogy a csirkemell egy száraz és unalmas alapanyag, pedig számtalan variációban ellehet készíteni, szaftosan, ízletesen és változatosan. Ha neked is ott lapul a mélyhűtőben egy adag csirkemell, ne habozz tovább, készíts belőle egy finom ebédet!

A sült csirkemellet tálalhatod salátával, és egészséges bulgurral, vagy hajdinával, így akár a fogyókúrába is be tudod illeszteni. De tejszínnel, tejföllel, és pörkölt alappal is variálhatod kedvedre.

Bazsalikomos csirkemell

Hozzávalók 4-6 személyre:

 6 csirkemell

1 kis csomó friss bazsalikomlevél

1 gerezd fokhagyma

 1 dl olívaolaj

24 dkg juhtúró (gomolya)

 fromage frois sajt (érett, fűszeres krémsajt)

Só, őrölt bors, ízlés szerint.

Elkészítés:

Az apróra vágott bazsalikomot, a zúzott fokhagymát kevés olajjal keverd össze, majd dolgozd össze a juhtúróval, illetve a krémsajttal. A sóval és borssal bedörzsölt csirkemellek bőrét egy kicsit emeld meg és egyenletesen töltsd alá a fűszeres juhtúrót.

A csirkemelleket olajjal kikent lapos tűzálló tálba vagy tepsibe tedd le sorban, mindegyik tetejét kend meg olajjal és előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt süsd szép arany barnára.

Citromos becsinált-csirke

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg csirkemell

2 sárgarépa

 1 fehérrépa

1 kis zellergumó

 1 hagyma

5-6 szem egész fekete bors

 1,5 dl tejszín

 1 csomó petrezselyem

1 citrom leve és reszelt héja

 Só

 3 dkg vaj

 2 csapott evőkanál liszt.

Elkészítés:

A megmosott és darabokra vágott csirkemelleket a karikára vágott zöldséggel együtt tedd fel egy lábosban főni, annyi vizet adva hozzá, hogy éppen ellepje. Sózd meg, a hagymát és a fekete borsot fűszerzacskóba téve főzd bele.

Amikor a hús megfőtt, a fűszerekkel együtt szedd ki az edényből, a levét világos vajas rántással rántsd be, majd add hozzá, hozzá a tejszínt, a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Ezután helyezd vissza a húst, és rövid ideig együtt főzd össze. A tűzről levéve, forrón sűrítheted még egy tojássárgájával is. Adhatsz hozzá párolt rizst, de régebben forró vízzel feleresztett pirított darával tálalták. Ha kímélő ételnek szánod, kényesebb gyomrúaknak, a hagymát és a fokhagymát elhagyhatják belőle, köretnek pedig jól illik hozzá a bulgur, vagy a kuszkusz is.

Cukkínis csirkemell

Hozzávalók:

 50 dkg csirkemell

1 kg cukkíni

 40 dkg burgonya

2 dl tejföl

2 evőkanál étolaj

Só, bors.

Elkészítés:

A csirkemelleket csontozd ki, és vágd ketté, majd sózd meg. Az olajon mind két oldalukat süsd szép pirosra. Add hozzá a megmosott és felkarikázott cukkínit, néhány percig párold együtt, öntsük fel vízzel, majd fedő alatt párold tovább. Amikor a hús puha, tedd bele a tejfölt, de ezzel már ne forrald, csak takaréklángon főzd össze. Köretnek héjában főtt burgonyát, vagy burgonyapürét, de akár petrezselymes újburgonyát is kínálhatsz hozzá.

A csirkemell mellé jól illik a tárkonyos raguleves is, itt találod a receptet.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.