Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Itt a sütőtök szezon!

És akkor negyed szeletekre bontva bekerül a sütőbe, köré a másik finom csemege, a tökmag, és sül. És sül... és sül. Persze a tökmag már egy óra múlva is remek, de a tök az még sül. Nem hiábavaló a sülés, mert a konyhát ünnepi hangulatra hangoló illat összehozza a családot. A sütőtök, igazi családi étel. Csendesen, egy-egy sóhajtást hallatva időnként, lesik a sütő ajtaját, nagyokat szippantgatván az illatból, tökmagot ropogtatva. Persze, aki szétszórja a héját, annak jobb lett volna, ha meg sem születik. Aztán elkészül. A sütőtök komoly étel. Nem egy ugri-bugri sajtos szendvics, hanem méltóságteljes, megbízhatóságot sugárzó étel. Aranylóan fénylő szeleteit, komoly, tudósokhoz illő, fekete szegély keretezi, mely azt jelzi, hogy pontosan időben vettük ki a sütőből.

 

Ezekért a szegélyekért, nemes vetélkedés folyik, lévén ezek a legfinomabb részei a forró, édes csemegének. Fokozható az élvezet, ha sütés előtt egy kis cukrot tesz az ember, a szeletek közepébe, melynek olvadt barnája, karamellíze, kellemesen egészíti ki a sütőtök édesen omló húsának zamatát. Ha ezt elmulasztottuk, akkor sincs baj, mert a mézet csak sütés után szabad rácsorgatni, és akkor is csak keveset. Áttetszően csorgó akácmézet, illatos hársmézet, édes vegyesvirág-mézet éppúgy tehetünk rá, mint az ínyencek által oly kedvelt, érdekes ízű vaddohány-mézet, vagy haraphatóan sűrű, hamar ikrásodó napraforgó mézet. Egyszer-egyszer rácsempészhetünk egy cseppet, a kizárólag sütemények számára elzárt rumból is, melynek gondos kutatómunkával sikerül felfedeznünk rejtekhelyét, amiről persze mélyen hallgatunk. Különösen miután az üveg kiürült.

 

De jó a sütőtök csak úgy, a tepsiből kihalászva, sziszegve váltogatott kézből, huhogó szájjal habzsolva is. Táplálkozáskutatók már biztos kiderítették, hogy a sütőtök hány kalória, hány milligramm ilyen-olyan ásvány, nyomelem. És hogy nem egészséges, mert nem drága. Tudom, hogy a forró sütőtök mindig megfekszi a gyomromat, mégsem tudok ellenállni neki, mert illata, íze, zamata, a sütőtökevés családi varázsa, mindig magával ragad. És éjszaka, a forró sütőtöktől megfeküdt gyomrok ismét összehozzák a családot, egy közös, éjszakai jajgatásra. A sütőtök, mint mondottam, igazi családi étel.

Kétségtelenül elérkezett a sütőtökszezon, és mivel lassan itt a tél is, mindenképp érdemes róla szót ejteni. A sütőtökhöz sokaknak kellemetlen gyerekkori élmények kapcsolódhatnak, mint a spenóthoz vagy a kelkáposztához.   Pedig rengeteg előnye van. A sütőtök tápláló, nem drága, sósan és édesen egyaránt elkészíthető, valamint élettani hatásai is igen kedvezőek.

Az amerikai indiánoktól származó zöldség véd a tél hidegétől, illetve a fázástól, és annak következményeitől. Krémes állaga miatt kiválóan alkalmas csecsemők, kisgyermekek és idősek táplálására. Minél sötétebb narancssárga a sütőtök, annál több A-vitamin és karotin van benne, sok B- és C-vitamint is tartalmaz. Kalcium-, foszfor- és a magnézium-tartalma együttesen főleg a gyulladt nyálkahártya gyógyításában segít. Légúti megbetegedéseknél, köhögésnél, tüdőgyulladásnál búzacsíra-olajjal együtt nagyon hatásos a sütőtöklé, de felfázás, allergia és bőrpanaszok esetében is hasznos. A rendszeres sütőtök-, illetve sütőtöklé fogyasztás serkenti a máj működését, és ez által, a méregtelenítést. Enyhíti a szív- és koszorúér panaszait, valamint a prosztata-problémákat. A tököt és a tökmagot az egyik leghatásosabb rák-megelőző szernek tartják.

A sült sütőtök alapreceptje igen egyszerű. A megmosott zöldséget héjastól vágja cikkekre, majd előmelegített sütőben, sütőpapíron vagy alufólián süsse sötét narancssárgára, hogy a húsa puha, könnyen kikanalazható legyen.

Sült húsok mellé remek, különleges köretként, vagy önmagában édességként tálalja. Ha nem elég édes, a sütés vége felé egy kevés cukorral vagy mézzel hintse meg. A tök így finoman karamellizált ízt kap.

Féregűző sütőtök

A mexikói és texasi indiánoknál már Kolumbusz idejében is hagyományos ételnek számított a sütőtök, Európában azonban csak a XVI. században honosodott meg, addig csak az étkezési tök került az asztalra. Azóta azonban igazi diadalutat járt be.

Magyarországon a középkorban elsősorban a szegények mindennapi eledele volt telente, de nemegyszer a főúri lakomák fogásai között is szerepelt. Az indiánok számos betegség gyógyításában beiktatták az étrendbe, főleg vese-, máj- és szívműködési zavaroknál, de köszvényt, légzőszervi és bélrendszeri problémákat is gyógyítottak vele. Az egyiptomiak a magját hashajtóként és béltisztítóként rágcsálták, ma pedig az egyik legkiválóbb természetes féregűző szernek tartják a világon. A népi gyógymódok égési sérülések és kiütések kezelésében alkalmazzák a sütőtököt. A rákmegelőzésben is nagy ígéretnek számít. Néhány évvel ezelőtt ugyanis újfajta enzimet fedeztek föl benne, amely a béltraktusban a daganatok növekedését elő- segítő enzimek aktiválását akadályozza meg. Szintén nagy jelentőségű tulajdonsága az egészség szempontjából, hogy igen gazdag karotinoidokban, amelyeknek az egészségkárosító szabad oxigéngyökök és a peroxidázok hatástalanításában van szerepük. És még egy érdekesség a sütőtökről. A felmérések szerint a dohányzó idősebb emberek körében kisebb az esélye a tüdőrák kifejlődésének azoknál, akik gyakran fogyasztanak karotinoidokban gazdag élelmiszereket (sárgarépa, sütőtök).

A tüdőrák mellett a nyelőcső-, a gége-, a gyomor-, a húgyhólyag- és a prosztatarák előfordulása is kevésbé gyakori a sütőtököt (és egyéb karotinoidokban gazdag élelmiszereket) fogyasztók körében. A sütőtöknek nedvdús és ízletes a húsa, a diétás étrendbe változatosan beilleszthető. Készülhetnek belőle levesek, főzelékek, saláták és természetesen édes íze miatt kitűnő édességek is. (Dr. Nemessuri Mihályné)

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes strandtörölközőt?

A nyári strandszezonban fontos szerepet tölt be a megfelelő strandtörölköző kiválasztása. Nem csupán arról van szó, hogy szárazon tarthatjuk magunkat a fürdőzés után, hanem a kényelem és stílus szempontjából is döntő tényező lehet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni, amikor strandtörölközőt választunk, hogy az tökéletesen illeszkedjen az egyéni igényeinkhez és preferenciáinkhoz.

Házi Túró rudi: Nyári kalandok a konyhában a gyerekekkel

Nyáron nincs is jobb, mint egy kis házi fagylalt vagy fagylaltos édesség, hogy lehűtsük magunkat a forró napsütésben. A túró rudi, az egyik klasszikus magyar finomság, könnyen elkészíthető, és a gyerekek is imádják! Miért ne élveznénk hát egy kis családi időt a konyhában, hogy elkészítsük ezt a mennyei finomságot?

Hogyan lehet ízletes görögdinnyét termeszteni a teraszodon?

Te is szeretnél valami izgalmas új növény ültetését és gondozását kipróbálni, de nincs nagy méretű kerted, pl. egy görögdinnye termesztéshez? Megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy balkonon vagy teraszon, vagy egy kisebb kertben is könnyedén lédús és édes görögdinnyét  termeszteni sikeresen.

5 extra gondoskodás, amitől a muskátlid még szebb lesz egész nyáron át

Imádjuk a muskátlit a szépsége és a szívóssága miatt, ám annak ellenére, hogy nagy tűrőképességű dísznövény, szüksége van egy kis extra gondoskodásra, hogy szép, friss, dús és élénk maradjon. Megmutatjuk neked a legfontosabb tippeket, melyek segítenek, hogy a muskátlid egész nyáron egészséges maradjon.

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Természetes megoldások a torokfájás kezelésére: házi praktikák

A torokfájás egy gyakori panasz, amelyet számos dolog okozhat, mint például a megfázás, az influenza, vagy egyéb légúti fertőzések. Szerencsére, sok esetben a torokfájás otthoni praktikákkal is enyhíthető. Íme néhány hatékony módszer:

5 természetes szer a köhögés ellen, ha megfáztál

A hideg, megfázásos időszakban könnyen megtapadnak egyes légúti betegséget okozó kórokozók a száj és az orr nyálkahártyáján. Mind a nátha, mind az influenza egyik jellemző tünete a köhögés. A száraz vagy a hurutos, váladékos köhögés egyaránt kellemetlen, és a gyógyulás után akár hetekig is kínozhat. Hogyan szabadulj meg tőlük?

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.