Puffadás és székrekedés a terhesség idején!

 Négyből három várandós nő olyan bélproblémákat tapasztal, mint a szorulás vagy a székrekedés, ám ezek nem rontják lényegesen az életminőségüket – derül ki egy friss kutatásból.

Terhességi puffadás és székrekedés

A chicagói Loyola Egyetem Orvosi Központjának munkatársai megjegyezték, hogy a bélpanaszok a terhesség során végbemenő fiziológiai és hormonális változásoknak tudhatók be. A kismamák által szedett táplálék-kiegészítők ugyancsak szerepet játszhatnak a jelenségben. A tanulmány szerzői hozzátették: mivel a nők számítanak ezekre a gondokra, jobban is viselik őket.

A felmérésben 104 első trimeszterben, és 66 harmadik harmadban járó hölgy vett részt. Mindannyian két kérdőívet töltöttek ki: egyet a bélproblémáikról, és egy másikat arról, hogyan érintették azok az életminőségüket. Pontosabban arra kellett válaszolniuk, hogy a panaszok kevésbé élvezhetővé tették-e számukra a mindennapokat, behatárolták-e milyen ruhát viselhetnek és mit ehetnek, illetve kapcsolódott-e hozzájuk szégyenérzet, elesettség-érzés, harag, elszigeteltség vagy depresszió. Az eredmények alapján az első trimeszterben járók 72 százaléka, valamint a harmadikban lévők 61 százaléka számolt be egy vagy több bélproblémáról, beleértve a szorulást, a hasmenést, a puffadást és az irritábilis bél szindrómát.

Egytől százig terjedő skálán – ahol a százas érték jelentette a legkisebb életminőségre gyakorolt hatást – a kismamák átlagosan 94,9 pontot adtak saját panaszaikra. A kutatók elmondták, hogy két panasznak volt mérhető hátránya az életminőség tekintetében: a szorulásnak és a puffadásnak, körülbelül négy pontnyi értékben.

A szerzőként közreműködő Dr. Scott Graziano professzor, az intézmény szülész-nőgyógyász szakorvosa azt tanácsolja a várandósoknak, hogy igyanak minél több folyadékot, és fogyasszanak naponta 25-30 gramm rostot. Eredményeik szerint a résztvevők csupán 16-17 gramm rostot vittek be a szervezetükbe. Székletlazítók és végbélkúpok használata is biztonságos az állapotosok számára – nyilatkozta Graziano professzor.

Az előzetes eredményeket az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Szövetségének éves ülésén mutatták be, New Orleans-ban.

5 tipp a puffadás ellen!

A gyümölcscukor, a tejcukor, a keményítő, az alkoholban található cukor és a gallaktán mind nehezen emészthetőek, és valamelyik biztosan megtalálható a legtöbb magas szénhidráttartalmú ételben. Hogy megelőzzük a kellemetlen tüneteket, érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat puffadás ellen:

Óvatosan a tejjel

Aki rendszeresen felpuffad tejtermékek fogyasztása után, valószínűleg laktózérzékenységben szenved. Fogyasszunk olyan fajtákat, amelyekben kevés tejcukor található (például a joghurt vagy a kemény sajtok), vagy vásároljunk laktózmentes termékeket.

Figyeljünk a gyümölcsevésre

A különböző bogyók, a szőlő és a citrusfélék egyenlő arányban tartalmaznak fruktózt és glükózt, ezáltal könnyebben emészthetőek, mint a több fruktózt tartalmazó fajták, mint az alma, a körte vagy a sárgadinnye.

A keményítőben gazdag élelmiszerek

Ha a búza, az árpa vagy a rozs váltja ki a kellemetlen tüneteket, fogyasszuk helyettük inkább a könnyebben feldolgozható rizst, kukoricát, zabot és burgonyát.

Félre a cukorral

A szorbit, a xilit és a mannit az úgynevezett alkoholcukrok, amelyek a diétás üdítőkben és a cukormentes rágógumiban találhatóak. Kerüljük el őket, ha panaszt okoznak, vagy válasszunk stevia- és aszpartámtartalmú márkákat.

Tudatosan a babbal

A galaktánban gazdag hüvelyesek (szójadió, csicseriborsó, lencse, és mindenfajta bab), a káposzta és a kelbimbó gyakran okoz puffadást, ha mi is ezt tapasztaljuk, mérsékelten fogyasszuk ezeket az ételeket. Csökkenthetjük a kellemetlen hatást, ha a száraz hüvelyeseket főzés előtt egy éjszakára beáztatjuk.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.