Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Mit tegyünk a terhességi gyomorégés ellen?

Ha este lefekvéskor is ég a gyomrunk, tegyünk a fejünk alá egy nagyobb párnát, és emeljük meg egy kissé az ágybetétet. Az ágyban a háton fekvés helyett próbáljunk meg inkább oldalt feküdni.

Ha a gyomorégés az étrend megváltoztatásával sem múlik el, érdemes felkeresni egy patikát, és olyan savlekötő készítményt kérni az eladótól, amelyik nem tartalmazz felszívódó anyagot, így a baba szervezetében nem okoz károsodást. Fontos hogy kerüljünk minden olyan készítményt, amely cimetidint, ranitidint, és famotidint tartalmazz. A savlekötő mellett érdemes több tejet és joghurtot fogyasztani, mert ezek lúgos kémhatásúak és segítenek enyhíteni a gyomorégést.

Evés közben fontos hogy egyenes háttal üljünk, és minden falatot jó alaposan rágjunk meg. Ha egyenes háttal ülünk, miközben étkezünk, a gyomorra és a hasra is kevesebb nyomás nehezedik. Közvetlenül az étkezés után nem szabad lefeküdni, sem hajolgatni, a legjobb, ha sétálunk egy keveset a szabadban.

Alaposan meg kell válogatni az ételeket, reggelire együnk több rostos ételt, és fontos hogy az ebéd se legyen túl fűszeres. Zsíros vagy csípős. Este lefekvés előtt lehetőleg minél kevesebbet együnk, és könnyű ételek fogyasszunk itt is.

7 tipp a gyomorégés ellen!

A patikákban kapható savkötők és receptre kapható gyógyszerek a legtöbbet használt megoldások a reflux betegség kezelésében. Sajnos azonban komolyabb esetekben a sebészeti beavatkozás is szükséges lehet a beteg állapotának javításához. Az azonban szinte teljesen mindegy, milyen komoly a refluxos beteg állapota, bizonyos életmódbeli változások mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy a gyomorégés és a reflux ellen eredményes legyen a küzdelem.

Aki gyakran küzd gyomorégéssel, vagy reflux betegséget diagnosztizáltak már nála, az alábbi 7 tanács mindennapos követésével jelentősen csökkentheti a kellemetlen tünetek előfordulását.Íme a 7 tipp gyomorégés ellen!

1 – Egyen gyakran, kevesetA reflux betegségre a legnagyobb hatást természetszerűleg az étkezések gyakorolják. Aki imád egyszerre sokat enni, az biztos lehet benne, hogy a reflux hamarosan tiszteletét teszi majd nála. A teletömött has ugyanis a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, és így a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe.A szakemberek ezért azt javasolják, hogy inkább együnk többször, de kisebb adagokat a napunk folyamán, nyugodtan hagyjuk el a hagyományos reggeli, ebéd és vacsora triumvirátust, de arra figyeljünk, hogy az utolsó étkezés ideje már ne legyen túl közel a lefekvéshez, mert ez is kiválthat refluxos panaszokat.

2 – Felejtsd el a sütitAkár a csokoládéról, akár koffeinről beszélünk, bizonyos élelmiszerek csak rontják a már kialakult refluxos tüneteket. Nevezetesen a fűszeres ételek, a zsíros vörös húsok, a sült krumpli és más olajban sült ételek, a citrusfélék, a nyers hagyma, a paradicsom, az olaj, a borsmenta, a csokoládé és a koffein.Ugyanakkor nem szükséges még refluxosként sem csak banán- és főtt hús diétára kárhoztatnunk magunkat, számtalan reflux-barát recept létezik, amelyek ugyanolyan gazdag kulináris élvezeteket képesek nyújtani, mintha a felsorolt hozzávalókkal készültek volna.

3 – Hagyd el az alkoholtAz alkohol minden refluxos számára alapvetően a tiltólista élén helyezkedik el. Aki rendszeresen vagy esetenként sokat iszik, csak ront a helyzetén. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át – akárcsak a túl teli has esetében – a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe.


Egy amerikai felmérés adatai szerint akik heti 7 pohár alkoholos italt fogyasztottak nagyon nagy valószínűséggel produkáltak gyomorégéses, illetve refluxos tüneteket.

4 – További érvek a fogyás mellettA túlsúly sajnos szintén olyan kockázati tényező, amely növeli a gyomorégés és a refluxos tünetek kialakulásának esélyét. Egy meghatározó kutatás összefüggést mutatott ki a reflux kialakulása és az érintett személyek testtömeg-indexe (BMI) között. A túlsúlyos, illetőleg kövér emberek háromszor akkora eséllyel alakítanak ki gyomorégéses vagy refluxos panaszokat, mint a normál testsúlyúak.

5 – Ne hordj szűk és szoros ruhákatTalán meglepő, de öltözködésünkkel is kiválthatunk gyomorégéses vagy refluxos panaszokat. Akárcsak a felesleges hasi zsír, a túl szoros öltözék is befolyásolhatja a refluxra hajlamosak állapotát, mivel a szűk ruhák, övek ugyanúgy a hasunknak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

6 – Alvás csak párnávalAz alvás szintén jelentősen befolyásolhatja a refluxos tünetek felbukkanását. A nem megfelelő fekvés és a lefekvéshez közeli étkezés bizony mind előidézhetnek refluxos tüneteket. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 cm magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a kijutott gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat.

7 – Ne gyújts rá

Közismert tény, hogy a dohányzás tönkreteszi a szívet és a tüdőt, érdemes azt is tudni, hogy pontosan ugyanilyen hatást gyakorol az emésztőrendszerre is. A nikotin, akárcsak az alkohol csak rontja a refluxos tüneteket. A dohányzás ugyanis elősegíti az epesók vékonybélből a gyomorba áramlását, valamit csökkenti a nyáltermelődést – holott a nyál segít a nyelőcsőbe feljutott gyomorsavat kimosni a szervezetből.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes strandtörölközőt?

A nyári strandszezonban fontos szerepet tölt be a megfelelő strandtörölköző kiválasztása. Nem csupán arról van szó, hogy szárazon tarthatjuk magunkat a fürdőzés után, hanem a kényelem és stílus szempontjából is döntő tényező lehet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni, amikor strandtörölközőt választunk, hogy az tökéletesen illeszkedjen az egyéni igényeinkhez és preferenciáinkhoz.

Házi Túró rudi: Nyári kalandok a konyhában a gyerekekkel

Nyáron nincs is jobb, mint egy kis házi fagylalt vagy fagylaltos édesség, hogy lehűtsük magunkat a forró napsütésben. A túró rudi, az egyik klasszikus magyar finomság, könnyen elkészíthető, és a gyerekek is imádják! Miért ne élveznénk hát egy kis családi időt a konyhában, hogy elkészítsük ezt a mennyei finomságot?

Hogyan lehet ízletes görögdinnyét termeszteni a teraszodon?

Te is szeretnél valami izgalmas új növény ültetését és gondozását kipróbálni, de nincs nagy méretű kerted, pl. egy görögdinnye termesztéshez? Megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy balkonon vagy teraszon, vagy egy kisebb kertben is könnyedén lédús és édes görögdinnyét  termeszteni sikeresen.

5 extra gondoskodás, amitől a muskátlid még szebb lesz egész nyáron át

Imádjuk a muskátlit a szépsége és a szívóssága miatt, ám annak ellenére, hogy nagy tűrőképességű dísznövény, szüksége van egy kis extra gondoskodásra, hogy szép, friss, dús és élénk maradjon. Megmutatjuk neked a legfontosabb tippeket, melyek segítenek, hogy a muskátlid egész nyáron egészséges maradjon.

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Természetes megoldások a torokfájás kezelésére: házi praktikák

A torokfájás egy gyakori panasz, amelyet számos dolog okozhat, mint például a megfázás, az influenza, vagy egyéb légúti fertőzések. Szerencsére, sok esetben a torokfájás otthoni praktikákkal is enyhíthető. Íme néhány hatékony módszer:

5 természetes szer a köhögés ellen, ha megfáztál

A hideg, megfázásos időszakban könnyen megtapadnak egyes légúti betegséget okozó kórokozók a száj és az orr nyálkahártyáján. Mind a nátha, mind az influenza egyik jellemző tünete a köhögés. A száraz vagy a hurutos, váladékos köhögés egyaránt kellemetlen, és a gyógyulás után akár hetekig is kínozhat. Hogyan szabadulj meg tőlük?

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.