Kövérebb lesz az a gyerek, akit a szülei kövérnek látnak

 

Noha korábbi tanulmányok arról szóltak, hogy nagyon fontos, hogy a szülő reálisan lássa gyermeke testsúlyát, a mostani vizsgálat ennek éppen az ellenkezőjét hangoztatja, hiszen az derül ki belőle, hogy a szülő csak tovább indikálja gyermeke elhízását azzal, ha kövérnek látja őt.

A kutatást vezető Eric Robinson, a Liverpool Egyetem szakembere munkatársával, Angelina Sutinnal, a Florida Állami Egyetem kutatójával 2823 ausztrál családot kísért figyelemmel. A szakemberek a gyerekek 4-5 éves korában megmérték testmagasságukat és súlyukat, majd ugyanekkor feljegyezték, hogy a szülők soványnak, normál súlyúnak, enyhén elhízottnak, vagy kifejezetten túlsúlyosnak vélték-e őket. Később, a gyerekek 12-13 éves korában megkérték őket, hogy különböző testalkatok közül válasszák ki azt, amelyik leginkább hasonlít saját magukra, és arról is megkérdezték őket, hogy az elmúlt egy év alatt tettek-e bármilyen kísérletet arra nézve, hogy fogyjanak.

14-15 évesen ismét megmérték mindenkinek a magasságát és testsúlyát, és ekkor az derült ki, hogy a szülők korábbi véleménye gyermekük testalkatáról kihatott arra, hogy tíz évvel később ki mennyire hízott el, ugyanis ahol a szülők túlsúlyosnak tartották a gyereket 4-5 éves korában, ott a gyerekek 14-15 éves korukra nagyobb mértékben híztak el a többiekhez képest, és mindez teljesen független volt attól, hogy az illető gyerek kiskorában valóban túlsúlyos volt-e vagy sem.

A jelenség hátterében a szakemberek szerint részben az áll, hogy azok a gyerekek, akiket a szüleik kövérnek tartanak, a saját testükről negatív képet kapnak, így később hajlamosabbak fogyókúrába fogni, ami sokszor épp az ellenkező hatást éri el. Bármi is az ok azonban, a szülőknek fontos tudniuk, hogy nem mindegy mit gondolnak gyermekükről, mert ezzel későbbi sorsukat befolyásolhatják.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.