A láz a gyerekek barátja?

 

Hannah Chow-Johnson, a Loyola Egyetem Stritch Orvostudományi Karának gyermekorvosa szerint a gyermekbetegségek többségét kísérő magas láz valójában segít lelassítani a gyerekeket, és rávenni őket a pihenésre és az alvásra – mindezek pedig létfontosságú feltételei a gyógyulásnak.

A klinikumban dolgozó orvos elmondta, nagyon gyakran kap telefonhívásokat szülőktől, akik arra kíváncsiak, mikor számít túl magasnak a láz. „A szülők gyakran nem ismerik fel, hogy a láz a gyerekek barátja lehet” – állítja Chow-Johnson. „A láz valójában elősegíti a gyerekek gyorsabb gyógyulását, különösen akkor, amikor vírusos megbetegedéstől szenvednek. Sokszor nem bánnám, ha a lázmérők csak két értéket mutatnának: lázas vagy nem lázas. Így a szülőknek nem kellene aggódniuk azért, hogy gyermekük láza túlságosan magas.”

A londoni Great Ormond Street Kórház kutatói nemrég kimutatták, hogy ha teljes lefolyása előtt kezelik a lázat gyógyszerekkel, azzal lelassítják a gyógyulást, mert a magas testhőmérséklet segít elpusztítani a kórokozókat.

A hivatalos meghatározás szerint láznak tekintjük a 37,5 Celsius fokot meghaladó testhőmérsékletet, ami valami súlyos állapotra utalhat. A szülőknek azt javasolják, hogy akkor kérjenek orvosi segítséget, ha gyermekük láza eléri vagy meghaladja a 40 Celsius fokot. Ezen kívül akkor is indokolt azonnal orvoshoz fordulni, ha a gyermek szokatlanul álmatag, bőrkiütése van, végtagjai hidegek, a nyaka merev, vagy légzési nehezítettséget tapasztal. A láz azonban többnyire vírusfertőzés eredményeként jelentkezik, és néhány nap múlva magától elmúlik.

Az amerikai gyermekorvosnő tanácsa ellenére a jelenleg érvényben lévő hivatalos brit irányelvek szerint a magas láztól szenvedő kisgyermekek esetében oda kell figyelni a folyamatos folyadékbevitelre, nem szabad melegen felöltöztetni, és a lázzal járó kellemetlen közérzetet paracetamollal vagy ibuprofennel kell csökkenteni.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.