A gyermekkori anyagcserezavar tünetei és kezelése

A gyermek szervezetében már születése előtt megindul az anyagcsere folyamat, amely bonyolult kémia folyamatok egész sorozatát jelenti.

A táplálékkal bevitt anyagokból a szervezet oxigént, ásványi anyagot, vitaminokat, szénhidrátokat és zsírokat nyer. Majd a szervezet számára szükségtelen anyag, a vizelettel, széklettel, kilégzéssel, vagy épp verejtékkel távoznak a szervezetből. Amennyiben az anyagcsere folyamatában bármilyen rendellenesség lép fel, anyagcserezavarról beszélünk. A gyermekeknél gyakran csak egyes lépések károsodnak, ám súlyosabb esetben a teljes anyagcsere folyamat sérül.

Az anyagcserezavarok nagy része veleszületett rendellenesség, amelyet gyakran a szülök által átadott beteg gének okozzák. Talán a szülő nem is tud róla, hogy hordozz ilyen gént, hiszen nála nem jelentkeznek a tünetek, ám a gyermek születése után kiderül a betegség. A másik ilyen lehetőség, ha a gyermek születése után bizonyos környezeti ártalomtól lesz anyagcserezavaros, ez lehet a helytelen táplálkozás, vagy valamilyen betegség következménye.


Az anyagcserezavarok nagy része nem gyógyítható, ám az állandó orvosi ellenőrzés, és egy jó étrend, diéta segítségével tünetmentessé tehető a beteg. Az anyagcserezavarban szenvedő gyermek szigorú diétára van szorulva, amely sajnos sok kellemetlen perccel is jár, mind a szülő mind a gyermek számára, hiszen sok olyan élelmiszerről kell lemondani, amelyeket más gyerekek nyugodtan, fogyaszthatnak.

Ma már sok kórházban már a születés után elvégzik az újszülöttön a vizsgálatokat, amelyek kizárják az anyagcserezavar fennállását. Fontos hogy az anyagcserezavarban szenvedő gyermek minél gyorsabban kapjon orvosi kezelést, és járjon rendszeres kontrolra.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.