A gyerekek csupán húsz százaléka eszik mindennap zöldséget

 

A válaszadó szülők csupán 19 százaléka mondta azt, hogy gyermeke mindennap fogyaszt zöldséget, és a zöldséget nem fogyasztók több mint a fele állította, hogy csemetéje „egyszerűen nem hajlandó megenni a zöldségeket”.

Az aggasztó eredmények azt követően jelentek meg, hogy egy nemrég publikált kutatás azt mutatta, hogy a brit végzős általános iskolások egyharmada túlsúlyos vagy elhízott. Tavaly az is kiderült, hogy Angliában már 14 éves gyermekeken is végeztek fogyókúrás műtétet – 2007 óta negyvenöt gyermek feküdt kés alá.

A Vouchercloud megbízásából 1912 tíz éven aluli gyermek szüleivel készített közvélemény-kutatás most azt mutatta ki, hogy az átlagos brit gyerekek mindössze öt különböző ételt fogyasztanak hetente. Ezek közé tartozik a kolbász, a sült burgonya és a halrudacska. A megkérdezett szülők több mint 80 százaléka azt is bevallotta, hogy gyermeke túl válogatós, 40 százalékuk azonban úgy vélte, nem szükséges minden étkezéshez zöldséget enni. A szülők csupán 61 százaléka ismerte el, hogy gyermeke étrendje korlátozott, és mindössze 23 százalékuk állította azt, hogy megpróbálja szélesíteni gyermeke étrendjét.

Matthew Wood, a Vouchercloud.com munkatársa így nyilatkozott az eredményekről: „Meglepő volt látni, milyen kevés élelmiszerfélét fogyaszt egy átlagos gyermek, de látva azt, mennyire kevés szülő próbálja kiszélesíteni gyermeke étrendjét, érthető ez az eredmény.”

Egy múlt hónapban megjelent kutatás szerint a zöldségektől való idegenkedés a génjeinkben van, nem pusztán a gyerekek válogatósságával magyarázható. A University College London kutatói azt is kimutatták, hogy a DNS is nagymértékben irányítja a gyümölcsökkel kapcsolatos ízlésünket. A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a szülők is nagy szerepet játszanak a gyerekek ételválasztásában, mert a gyerek csokoládé, chips, keksz és sült burgonya szeretetét főként az otthon látottak határozzák meg.

A Vouchercloud új felmérése szerint a salátától különösen irtóznak a gyerekek, és ezt a kelbimbó és a gomba követi a sorban. Négy zöldséget szeretnek a legjobban a gyerekek, a csemegekukoricát, a borsót, a paradicsomot és a sárgarépát, bár a paradicsomot feldolgozott, a sárgarépát pedig főleg főtten fogyasztják.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.