A beszűkült „kismamaagy” csak legenda

 A mindenféle agyi funkciót górcső alá vevő kutatás szerint kijelenthető tehát, hogy a terhesség valójában nem okoz beszűkült tudatállapotot és gondolkodási problémákat, hiszen a kismamák ugyanolyan pontszámokat értek el a teszteken, mint a nem várandós nők. Az egyetlen különbség csupán saját maguk értékelésében mutatkozott, hiszen jóval alábecsülték a teljesítményüket.

A szerzők egyetértenek abban, hogy a nőknek érdemes megszabadulniuk attól a közismert tévhittől, hogy a kismamák automatikusan szórakozottá és feledékennyé válnak a mindennapi teendők végzése során.

Az egyesült államokbeli Brigham Young Egyetem idegtudományi szakértői 21 várandós nőt kértek arra, hogy háromórás tesztet töltsenek ki a harmadik trimeszterben, valamint gyermekük három- és hathónapos korában. Eredményeiket 21 nem terhes nőével hasonlították össze.

Bebizonyosodott, hogy memóriában, gondolkodásban, rendszerezésben és térbeli készségekben semmi különbség nem mutatkozott a két csoport tagjai között. A várandós és a kisgyermekes anyák azonban saját bevallásuk szerint kevésbé voltak boldogok és elégedettek.

A résztvevők mindannyian húszas éveik elején vagy közepén jártak, és egyiküknél sem mutatkoztak depresszió jelei.

„Meglepő, hogy a kismamák mennyire gyengének érzékelték a saját teljesítményüket” – tette hozzá a kutatást vezető Michael Larson pszichológus professzor.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.