Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Így működik a Ketogén diéta

A világ számos táján évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek az alacsony szénhidráttartalmú diéták, melyek elősegíthetik a súlycsökkentést és javíthatnak az egészségi állapoton. Ilyen a ketogén diéta is.

Ketogén diéta

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a ketogén diéta, melynek lényege a nagy mennyiségű zsír- és fehérje, valamint csökkentett szénhidrát bevitel. Bármilyen furcsának hangzik is, valóban lehet fogyni zsírokkal! Hogy hogyan? A szénhidrátok megvonása arra kényszeríti a szervezetet, hogy az energiaigényét a zsírok lebontásából fedezze, így glükóz helyett a ketonok válnak az „energiahordozóvá”.

A ketogén diéta eredete

A diétát Hugh Conklin elmélete alapján vezették be az 1920-as években Amerikában epilepsziás betegek terápiájaként, egy évtizeddel később a gyógyszerek kiszorították, majd az 1990-es évek közepén ismét felfedezték. Bár nem elsődleges terápiaként, de ma is alkalmazzák a ketogén diétát: elsősorban azoknak az epilepsziás betegeknek ajánlják, akiknél a gyógyszerek nem bizonyultak hatásosnak. Emellett tulajdonítanak neki még rákgyógyító és megelőző, idegrendszert védő, gombairtó, valamint kezdeti stádiumban lévő cukorbetegséget visszafordító hatást is, bár ezek tudományos megerősítése még várat magára.

A ketogén étrend összetétele

A klasszikus ketogén diéta 4:1 arányban határozza meg a zsírok, illetve fehérjék + szénhidrátok arányát a táplálkozásban, és lényege az összes magas szénhidrát tartalmú élelmiszer, például keményítőt tartalmazó zöldségek, gyümölcsök, tészták, kenyérfélék és cukrok teljes kizárása. A megfelelő mennyiségű zsírbevitel tej, tejszín, sajt és vaj fogyasztásával biztosítható. Az arányszám 18 hónapos kor alatt, 12 éves kor felett és elhízás esetén kezdetben 3:1. Mivel a zsír energiatartalma magasabb, így az adagok a normál étkezésénél jóval kisebbek! A klasszikus ketogén diéta nem kiegyensúlyozott, így a vitaminok és ásványi anyagok pótlásáról gondoskodni kell – és egy évnél hosszabb ideig ne kövessük!

A ketogén diéta során tiltólistára kerülnek a hüvelyesek, a rizs és a gabonafélék, a fehér lisztek, a tészta, majonéz, ketchup és müzli, gyümölcsök közül a banán és más magas szénhidrát tartalmú gyümölcsök. Ami bátran fogyasztható: a tej, tojás, sajtok, vaj és sonkafélék, vörös és fehér húsok, olajos magvak, avokádó, olíva- és kókuszolaj.

A ketogén diéta több módosított változata is elterjedt, de mindegyiknek a lényege szénhidrátmegvonás révén a szervezetet átállítani ketózisra, vagyis zsír használatára energiaforrásként. Az átállás kezdeti szakaszában előfordulhat fáradtság, gyengeség, székrekedés vagy hasmenés, de ha már hozzászokik a szervezetünk az új étrendhez, éberebbek, energikusabbak leszünk, és elindul a fogyás is. A klasszikus mellett a ketogén diéta változatai közé tartoznak még a módosított Atkins-diéta, a tápszeres ketogén diéta és a paleo-ketogén diéta is.

ketogén recept

A ketogén diéta lényege

A ketogén, vagy más néven keto diéta célja, hogy a testünket zsírégető üzemmódba kapcsolja az által, hogy drasztikusan lecsökkentjük a bevitt cukor és szénhidrát mennyiségét, s ezáltal a testünk az energiát nem a cukrokból, hanem a zsírokból kénytelen előállítani, illetve felhasználni.

Az elnevezés onnan ered, hogy a test üzemanyagai a cukor, pontosabban a glükóz helyett az ún. ketonok lesznek. A ketonokat a máj termeli a zsírokból, melynek következménye, hogy intenzív zsírégetés kezdődik a testben, az inzulinszint pedig lecsökken. Eredetileg epilepsziás gyerekek kezelésére fejlesztették ki, ugyanis az agy és a vér magas ketonszintje csökkenti a rohamok gyakoriságát.

A ketogén diéta alapanyagai

A legalacsonyabb vagy nulla szénhidráttartalmú élelmiszerek: az állati eredetű zsírok, a vaj, a növényi olajok, a hús, a hal, a tojás, a sajt, a magas zsírtartalmú tejtermékek, és az alacsony, maximum 5 százalék szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök. A napi szénhidrátbevitelnek maximum 50 grammnak szabad lennie, de még jobb, ha 20 gramm alatt maradsz.

Folyadékpótlásra legjobb választás a víz. Fogyasztható cukor nélküli kávé és tea, és alkalomadtán egy-egy pohár vörösbor. Só, bors és egyéb fűszerek korlátlan mennyiségben használhatók.

A tiltólistán szerepelnek a cukrozott italok, üdítők, sör, burgonya, tészták, rizs, kenyér, édességek, sütőipari termékek és a magas szénhidráttartalmú zöldségek és gyümölcsök.

A ketogén diéta veszélyei

Amikor átáll a tested a ketogén diétára, néhány napig tartó kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatsz: fejfájást, fáradtságot, hányingert, lábgörcsöket, hasmenést, székrekedést. Ezek mind annak a jelei, hogy a tested új üzemmódba áll át. Hosszú távon kialakulhat magas vérzsírszint, alacsony magnézium- és káliumszint, fokozott vesekőkockázat, vérszegénység, savasodás. A diéta során fontos, hogy figyelj a kellő vitamin- és ásványi anyag bevitelre, egyél sok rostot, és igyál elegendő vizet.

Cukorbetegség, magas vérnyomás esetén, valamint szoptatás idején kérd ki orvosod tanácsát, mielőtt ketogén diétába kezdenél. Bizonyos esetekben azonban tilos a diéta: ha bármilyen olyan betegségben szenvedsz, melynél a zsíranyagcsere zavart szenved, és emiatt a tested nem tudja lebontani és hasznosítani a zsírsavakat, akkor a szervezeted a ketogén diéta hatására éhezne, a fehérjéket használná fel, ami végzetes következményekkel járhatna.

ketogén diéta élelmiszerek

A ketogén étrend összeállítása

A ketogén étrend változatosan összeállítható, lényege, hogy a napi kalóriabevitel (1500-2000 kcal) 75-80 %-a zsírokból, 20-25 %-a fehérjéből és 5-10 %-a szénhidrátból származzon. A ketogén diéta segítségével többet fogyhatsz, mint alacsony zsírtartalmú diétával, s mindezt éhezés nélkül.

Melyek a ketogén diéta előnyei és veszélyei?

A ketogén diéta egy nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrendet takar, mely segít, hogy gyorsabban és hatékonyabban égesd a zsírt, javíthatja az egészséged és az állóképességed, és fogyhatsz is tőle.

Hogyan kezd el a keto-diétát?

Tudnod kell, mit szabad enned, milyen hatással lesz a szervezetedre, és melyek lehetnek a diéta kockázatai.

Mit lehet enni a ketogén diétában?

  • Húsok: vörös hús, fehér hús, halhús, szalonna, kolbász, zsíros húsok
  • Tojás
  • Vaj és zsíros tejtermékek, sajtok
  • Olajos magvak: dió, mandula, lenmag, chia mag, tökmag, napraforgómag
  • Növényi olajok: olívaolaj, avokádóolaj, kókuszolaj
  • Alacsony szénhidráttartalmú zöldségek: például zöld leveles zöldségek, paradicsom, hagyma, paprika, saláta, káposzta, brokkoli

Miért javasolt a ketogén diéta a cukorbetegeknek?

Mivel a keto diéta segíthet megszabadulni a túlsúlytól és javíthatja az inzulinérzékenységet, cukorbetegeknek hasznos lehet a követése, valamint prediabéteszes állapot és metabolikus szindróma esetén is. A ketogén diéta hatására egyesek még a diabétesz gyógyszert is elhagyhatják, az inzulinérzékenység pedig több mint 70 százalékkal is javulhat.

A ketogén diétának vannak veszélyei is

Bár a keto diéta hasznos lehet a cukorbetegségben szenvedők számára, semmi esetre se vágj bele az orvosod engedélye nélkül akár 1-es, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenvedsz. A diéta során szigorúan ellenőrizni kell a vércukorszintet napjában többször is. Ha a szervezetben ugyanis felhalmozódnak a ketonok, melyek a zsírégetés savas melléktermékei, a vér túl savassá válhat, mely károsíthatja a májat, a vesét és az agyat is, de akár végzetes is lehet. Ezt nevezzük ketoacidózisnak, melynek kockázata a cukorbetegségben nem szenvedőknél meglehetősen ritka.

A ketogén diéta mellékhatásai

Bár a legtöbb ember számára a ketogén diéta biztonságos, amikor belekezdesz pár napig tartó kellemetlen mellékhatásokkal kell számolnod. Ez egy átmeneti időszak, míg a tested hozzászokik, hogy cukor helyett zsírból nyerje az energiát. Gyakori panasz ilyenkor a fáradtság, fokozott éhség, alvásproblémák, hányinger, hasi diszkomfort érzés. Ennek elkerülésére – mielőtt teljesen kiiktatnád a szénhidrátokat - érdemes pár hétig alacsony szénhidráttartalmú étrendet követni, hogy a szervezet sikeresen átálljon a fokozott zsírégetésre.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes strandtörölközőt?

A nyári strandszezonban fontos szerepet tölt be a megfelelő strandtörölköző kiválasztása. Nem csupán arról van szó, hogy szárazon tarthatjuk magunkat a fürdőzés után, hanem a kényelem és stílus szempontjából is döntő tényező lehet. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mire érdemes figyelni, amikor strandtörölközőt választunk, hogy az tökéletesen illeszkedjen az egyéni igényeinkhez és preferenciáinkhoz.

Házi Túró rudi: Nyári kalandok a konyhában a gyerekekkel

Nyáron nincs is jobb, mint egy kis házi fagylalt vagy fagylaltos édesség, hogy lehűtsük magunkat a forró napsütésben. A túró rudi, az egyik klasszikus magyar finomság, könnyen elkészíthető, és a gyerekek is imádják! Miért ne élveznénk hát egy kis családi időt a konyhában, hogy elkészítsük ezt a mennyei finomságot?

Hogyan lehet ízletes görögdinnyét termeszteni a teraszodon?

Te is szeretnél valami izgalmas új növény ültetését és gondozását kipróbálni, de nincs nagy méretű kerted, pl. egy görögdinnye termesztéshez? Megmutatjuk, hogyan tudsz akár egy balkonon vagy teraszon, vagy egy kisebb kertben is könnyedén lédús és édes görögdinnyét  termeszteni sikeresen.

5 extra gondoskodás, amitől a muskátlid még szebb lesz egész nyáron át

Imádjuk a muskátlit a szépsége és a szívóssága miatt, ám annak ellenére, hogy nagy tűrőképességű dísznövény, szüksége van egy kis extra gondoskodásra, hogy szép, friss, dús és élénk maradjon. Megmutatjuk neked a legfontosabb tippeket, melyek segítenek, hogy a muskátlid egész nyáron egészséges maradjon.

Frissítő és könnyű saláta receptek a forró nyári napokra

Szeretünk a nyári hónapokban friss, könnyű ételeket fogyasztani, amelyek segítenek hűsölni és feltölteni a szervezetet. Az egyik legjobb választás ilyenkor a friss, ízletes saláták elkészítése, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Ebben a cikkben három különleges nyári saláta receptet mutatunk be, amelyek tökéletesek a forró nyári napokra.

Bővebben

3 egészséges smoothie recept gyerekeknek!

Szülőként tudjuk, hogy a gyerekeknek megfelelő táplálkozásra van szükségük a fejlődésükhöz és jó egészségük fenntartásához. Most olyan cukormentes smoothie-kat mutatunk be, amelyek ideálisak a gyerekek számára, hogy egészségesen élvezhessék a friss gyümölcsöket és zöldségeket.

Bővebben

Természetes megoldások a torokfájás kezelésére: házi praktikák

A torokfájás egy gyakori panasz, amelyet számos dolog okozhat, mint például a megfázás, az influenza, vagy egyéb légúti fertőzések. Szerencsére, sok esetben a torokfájás otthoni praktikákkal is enyhíthető. Íme néhány hatékony módszer:

5 természetes szer a köhögés ellen, ha megfáztál

A hideg, megfázásos időszakban könnyen megtapadnak egyes légúti betegséget okozó kórokozók a száj és az orr nyálkahártyáján. Mind a nátha, mind az influenza egyik jellemző tünete a köhögés. A száraz vagy a hurutos, váladékos köhögés egyaránt kellemetlen, és a gyógyulás után akár hetekig is kínozhat. Hogyan szabadulj meg tőlük?

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.