Így dobj le pár kilót a Gluténmentes diéta segítségével

A gluténmentes táplálkozás nélkülözhetetlen lisztérzékenység esetén, és más, gluténnel kapcsolatos betegség tüneteinek kezeléséhez. Azonban egyre népszerűbb olyan emberek körében is, akiknél a glutén nem okoz panaszokat. Vajon miért?

A gluténmentes diéta hatásai

A gluténmentes étrend javíthat általános egészségi állapotodon, hatására energikusabbnak érezheted magad, sőt, még fogyhatsz is. A glutén eltávolítása az étrendből megváltoztathatja a tápanyagok, rostok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódási mennyiségét, ezért fontos, hogy szakember által összeállított gluténmentes étrendet kövess annak érdekében, hogy a táplálkozásod ne váljon egyoldalúvá.

A gluténmentes étrend

A glutén kizárása az étrendből nehéznek tűnhet elsőre, hiszen ki ne vágyna egy szelet kenyérre, vagy egy zsemlére a szendvicséhez, ki ne szeretné a pizzát vagy a makarónit? Szerencsére a kenyereknek és tésztáknak is létezik gluténmentes alternatívája, még ha nem is pontosan olyanok, mint a búzalisztből készült termékek. Ám szerencsére nagyon sok olyan élelmiszer áll rendelkezésedre, melyek természetesen is gluténmentesek.

Gluténmentes diéta: Mit lehet enni?

Tulajdonképpen igen változatosan táplálkozhatsz gluténmentes étrenddel is, hiszen engedélyezett minden zöldség és gyümölcs, a hüvelyesek, a magvak, a tojás, a nem feldolgozott húsok, halak, növényi olajok, és az alacsony zsírtartalmú, natúr tejtermékek többsége: tej, vaj, joghurt, tejföl.

Korlátlanul fogyaszthatod a gluténmentes gabonákat is: a rizst, a kukoricát, hajdinát, lenmagot, kölest, quinoát, cirokot, szóját, tápiókát.

Feldolgozott élelmiszerek, és félkész termékek esetén a címkén találhatsz figyelmeztetést, hogy az adott termék tartalmaz-e glutént.

A búzaliszt helyettesítésére használhatsz rizslisztet, burgonyalisztet, szójalisztet, kukoricalisztet. Kenyér- és süteménysütéshez, valamint tésztakészítéshez pedig akár gluténmentes lisztkeveréket is, amit ugyanúgy tudsz használni a főzés és sütés során, mint a búzalisztet.

 

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.