Szuperanyák és szuperapák: a munkahely és az otthon közti konfliktusok mindkét nemet érintik

Több mint 350 tanulmány analízise után az eredmények szerint a férfiak és a nők egyenlő arányban tapasztalják meg a munkahely és a család közti idő beosztásának gondját. Mindez ellentmond azzal a gondolatnak, hogy ez az egyensúlyozás csak a nők problémája. 

„Nők és férfiak is küzdenek ezekkel a problémákkal, így fontos, hogy a férfiakat is bevonjuk ezekbe a beszélgetésekbe” – nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Kristen Shockley, az University of Georgia munkatársa. „Bármerre nézünk, mindenhol azt látjuk, hogy csak a nőknek kell ezt az egyensúlyt megtalálniuk. Emiatt a nők nagyobb valószínűséggel előzik meg ezeket a problémákat, s könnyebben is beszélnek róluk. A férfiak nehezebben nyílnak meg a témában, hiszen a hagyományos családkép szerint a férfi a család kenyérkeresője, illetve félnek, hogy ez aláásná a karrierjüket.”

Egy névtelen kutatásból kiderült a férfiak rejtett aggodalma. Kérdéseket tettek fel embereknek, miszerint egyetértenek-e olyan állításokkal, mint például: „a munkám jobban hat a családi életemre, mint amennyire szeretném”.

„A férfiak is küzdenek az egyensúly problémájával” – nyilatkozta Kei Nomaguchi, az Ohio’s Bowling Green State University szociológia docense, aki a kutatásban nem vett részt. „Egyre többen várják el a férfiaktól, hogy minél több időt töltsenek a családjukkal, különösen, ha kisgyermek van a családban. Ugyanakkor érzik a hagyományos családkép nyomását, miszerint nekik kell biztosítaniuk a családjuk számára a megélhetést.”

Nomaguchi azonban rámutatott a kutatás korlátozottságára is: a kutatók csak dolgozó embereket kérdeztek. Kihagyták azokat, akiknek ott kellett hagyniuk az állásukat a szükséges egyensúly megteremtésének érdekében. „A tanulmányban résztvevő nők lényegében találtak némi megoldást a problémára, hiszen mindannyian dolgoztak.”

Vajon a nők nagyobb bűntudatot éreznek a témával kapcsolatban? Korábbi kutatások ezt igazolják. „Miután megszületik a gyermek, sokan nekiszegezik a nőnek a kérdést: és visszamész dolgozni? Mikor? Sosem hallunk arról, hogy a férfit faggatnák erről.” Nomaguchi szerint a nők kötelezettségei emellett túlmutatnak a gyermekeken. „Nekik kell gondoskodniuk az idősödő szülőkről és a beteg családtagokról is, így jelentős teher nehezedik rájuk.” Emellett a családok pénzügyi helyzete is fontos szerepet játszik, hiszen az alacsony jövedelemmel rendelkezők általában kevésbé rugalmas munkahellyel rendelkeznek.

Az eredményeket a Journal of Applied Psychology című kiadványban közölték online.

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.