A köles élettani hatása

A kölesről sokan hiszik, hogy madáreleségről van szó. De ne csak tollas barátaidat kínáld vele, vétek lenne kihagyni az étrendedből ezt az egész évben elérhető, finom, egészséges, és tápláló gabonát.

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják

A köles nem csupán kiváló alternatívája más gabonáknak, mivel fontos tápanyagokat rejt, köztük értékes mangánt, foszfort, magnéziumot és rezet, hanem ráadásul gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Nem allergizáló gabonáról van szó, de arra mindig ügyelj, hogy olyan terméket vásárolj, melyet garantáltan nem szennyezhetett be glutén.

Mennyi szénhidrátot rejt a köles, és vajon cukorbetegek ehetik-e?

A köles szénhidráttartalma száraz állapotban viszonylag magas, főve azonban 100 grammja csupán 22 gramm szénhidrátot tartalmaz. Bár magas magnéziumtartalma segíthet a vércukor- és inzulinszint szabályozásában, cukorbetegek számára mégsem ajánlott a fogyasztása, mivel glikémiás indexe magas, azaz gyorsan felszívódó szénhidrátokat rejt, ami a vércukorszint hirtelen emelkedését okozza. A hántolt kölessel szemben azonban a teljes kiőrlésű barna köleslisztet cukorbetegek is ehetik, mivel ez szabályozza a vércukorszintet.

Köles lúgosító hatása

A köles az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb gluténmentes élelmiszer, és egyike azon kevés gabonáknak, melyek lúgosítják a szervezetet.

A köles egyike azon értékes élelmiszereknek, melyek lúgosítják a tested. Ma már tudjuk, hogy a szervezetünk akkor a legegészségesebb, ha a vér enyhén lúgos kémhatású. Ha a helytelen életmódunknak köszönhetően a testünk elsavasodik, az melegágya megannyi súlyos betegségnek. A daganatos betegekben például egy dolog közös: a testük alacsony pH-ja, azaz savas kémhatása.

A szakértők szerint ideális, ha az étrendünk 80 százalékban lúgos ételekből, 20 százalékban savas ételekből áll. Ennek érdekében egyél minél több zöldséget és olyan gabonákat, mint amilyen a quinoa és a köles.

B-vitamin és magnézium tartalma

A köles egy B-vitaminokban és magnéziumban igencsak bővelkedő gabona, 100 grammja fedezi a napi magnéziumszükséglet harmadát, a B2, B3, B5, B6, B9 vitaminokból pedig átlagosan az ajánlott napi adag negyedét! Ezzel hozzájárul a normális izom- és idegműködéshez, a bőr, a haj és a köröm egészségéhez, a migrén, a fáradékonyság, a szívbetegség és a daganatos betegségek kockázatának csökkentéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a mindennapi stressz mérsékléséhez.

A köles, mint fehérjeforrás

A köles nem csupán magas vitamin- és ásványi anyag tartalmánál fogva járul hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz, hanem magas fehérjetartalmával is. Ezért különösen értékes tápanyag a vegánok számára, hiszen fontos húspótló válhat belőle. Száz grammja 11 gramm fehérjét tartalmaz. Bár nem teljes értékű fehérjeforrás, ugyanis egy nagyon fontos esszenciális aminosavat csak nagyon csekély mennyiségben tartalmaz: lizint. A lizin szervezetünk fehérjéinek felépítéséhez szükséges. Fontos szerepe van az egészséges csontozat kialakításában és fenntartásában, valamint a bőr rugalmasságáért felelős kollagén képzésében. Immunerősítő és vírusellenes hatása is régóta bizonyított. Ám egyszerűen kiküszöbölheted a köles lizinhiányát! A hüvelyesek ugyanis, például a bab, borsó, és a lencse bővelkednek lizinben, így ha ezeket kombinálod a kölessel, máris megoldottad ezt a kis problémát!

Hogyan készíts köleslisztet házilag?       

Mi sem egyszerűbb! A szükséges mennyiséget tedd kávédarálóba vagy turmixgépbe, és addig turmixold, míg finomszemcsés állagot nem kapsz. A köleslisztből egészséges, gluténmentes kenyeret, tésztát, palacsintát, tortillát, fasírtot, pástétomot, kását, pudingokat, krémeket, és süteményeket készíthetsz.

Köles termesztése

Finom házi kölespuding receptje

A köles semleges ízű, ezért sós vagy édes ételt egyaránt készíthetsz belőle. Az édes kölespuding kiváló reggelire vagy desszertként is. Mi most egy 3-4 személyre szóló vegán változat receptjét mutatjuk be. Végy egy 2,5 dl-es poharat, és azzal mérd ki a hozzávalókat. Kétharmad pohárnyi főtlen, alaposan megmosott kölest piríts meg halványan egy lábosban közepes lángon, majd adj hozzá 4 pohár növényi tejet, mandulatejet vagy kókusztejet, negyedpohárnyi agaveszirupot (vagy más édesítőszert), egy teáskanál vaníliakivonatot, fél teáskanál fahéjat, csipetnyi tengeri sót, és főzzed kb. 25 percig. Közben gyakran kevergesd meg. Melegen és hidegen is fogyasztható. Szeletelt mandulával és bogyós vagy aszalt gyümölcsökkel meghintve tálald.

A kölest mindenképpen érdemes fogyasztanod, ha szeretnéd megelőzni a székrekedést, rendbe tenni az emésztésed, valamint csökkenteni a daganatos betegségek, a szívbetegség és a migrén kockázatát.

köles gabona

Mi teszi a kölest különösen egészségessé, és milyen jótékony hatásokkal rendelkezik?

  • A köles gazdag értékes tápanyagokban

Bővelkedik B-vitaminokban, folsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, cinkben, vasban. Jelentős mennyiségben tartalmaz fontos élelmi rostokat valamint fehérjét, ami még egészségesebbé teszi.

  • Támogatja az emésztést és a méregtelenítést

Magas rosttartalma révén a köles serkenti az emésztést, gátolja a székrekedés, és a puffadás kialakulását, valamit csökkenti a bélrendszeri betegségek, fekélyek, daganatok kockázatát. Az egészséges emésztés támogatja a szervezet méregtelenítését, a vese és a máj munkáját, és elősegíti az immunrendszer egészségét is. A védekezőképességet a kölesben található antioxidáns vegyületek is fokozzák.

 

  • A köles jótékonyan hat a szívre és a keringésre

A köles kétségtelenül az egyik legjobb szívvédő gabona. Magnézium és káliumtartalma elősegíti a vérnyomás csökkenését, mérsékli a szívroham és a stroke rizikóját. A köles nem tartalmaz koleszterint, rosttartalma révén pedig segít kitakarítani az erekből a káros zsírokat, és csökkenteni a vér koleszterinszintjét.

köles jótékony hatása

  • Segíthet megelőzni a kettes-típusú cukorbetegséget

A köles a rosttartalmánál fogva csökkenti az elhízás okozta cukorbetegség kialakulását. Ám a kölesben lévő magnézium is jelentős segítséget jelent. Több tanulmány is kimutatta, hogy a magnéziumfogyasztás nagyban mérsékli a cukorbetegség kockázatát, egy vizsgálat szerint minden plusz 100 mg magnézium 15 százalékkal csökkenti a diabétesz rizikóját.

Érdemes beépíteni a kölest az étrendedbe, nem is hinnéd, milyen változatosan készítheted el! Gazdagíthatod vele a leveseket, salátákat, a lecsót, készíthetsz belőle gombás, zöldséges vagy húsos egytálételt, főzhetsz rakott kölest, de nem csupán sós ételeknek, hanem édességeknek, desszerteknek is lehet az alapanyaga.

 

Mit tegyünk az állandó éhség ellen?

 A mindennapi élettel járó stressz, az elégtelen alvás, a táplálkozási szokások és egy sor más tényező mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy folyamatosan éhesnek érezzük magunkat, még akkor is, ha nemrégiben ettünk. Szerencsére vannak olyan módszerek és praktikák, amelyek segíthetnek enyhíteni ezt az állandó éhség érzését, és támogatni az egészséges étkezési szokások kialakítását.

3 zsírégető zöldturmix recept reggelire

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás is. A reggeli az egyik legfontosabb étkezésünk, amelynek segítségével energiát és vitalitást nyerünk a nap során. Ha szeretnéd felfrissíteni reggeli rutinodat, és egészségesen, mégis finoman indítani a napot, akkor a zöld turmixok ideális választás lehetnek számodra.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.