- emésztéssegítő
- májtisztító
- béltisztító
- sökkenti a koleszterinszintet
- vastagbél rák megelőző
- képes a vízből saját tömegének hússzorosát magába szívni.
Rengeteg fogyókúrás, méregtelenítő módszer elérhető manapság, ám egyiknek, másiknak bizony végzetes mellékhatásai is lehetnek. Ha már fogyásról beszélünk, fontos megemlíteni az étkezést is, hiszen anyagcserénk, emésztésünk szoros kapcsolatban áll a szervezetünkbe bevitt tápanyagok minőségével, mennyiségével.
Az útifű maghéj napjaink egyik csodaszere, tulajdonképpen a Plantago ovata cserje magjaiból készült oldható rost. Egyik tulajdonsága az, hogy ha víz éri, megduzzad. Segítségével méregteleníthetjük emésztőrendszerünket, a húgyutakat, a májat, veséket.
A sok fogyókúrás csodaszerrel ellentétben, az útifű maghéj méreganyagokat hajt ki a szervezetből. A méregtelenítést úgy végzi, hogy nem szól bele a szervezet biológiai működésébe. Arról van szó, hogy csupán a vízben való térfogat növekedésének köszönhetően, megnöveli a széklet nagyságát, és segíti, hogy szépen át tudjon haladni a bélszakaszokon. Ezzel csökkenti a koleszterinszintet és csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is. Tanulmányok igazolják, hogy az élelmi rostokban dús táplálék csökkenti a vastagbélrák kialakulását. Az oldható rostanyagok tökéletes forrása az útifű maghéj, mely vízben oldva lágy zselé állagú lesz, így szinte bárki képes nehézségek nélkül elfogyasztani azt.
A megtisztított szervezetben általában elindul a fogyás természetes folyamata is.
Az útifű maghéj jótékony hatása a szervezetre
Nem is gondolnánk, hogy egy egyszerű cserje magjának a héja mennyi egészségügyi probléma fennállása esetén kínálhat enyhülést. Lássuk, melyek az útifű maghéj jótékony hatásai a szervezetre:
1., Előremozdíthatja a fogyást.
Az útifű maghéjat a legtöbben a fogyásra gyakorolt pozitív hatása miatt, azaz a méregtelenítő, emésztést elősegítő tulajdonságairól ismerik. Nem véletlen, hogy több fitneszguru is használja étrendkiegészítőinek alapanyagaként.
2., Enyhíti a székrekedés és a hasmenés tüneteit is.
Az útifű maghéj különlegessége, hogy a székrekedés és a hasmenés ellen is hatásos, így nem kell kétféle tablettát tartanunk otthon.
3., Jobb életminőséget biztosít az irritábilis bél szindrómától szenvedők számára.
Könnyebbé teszi az emésztést, ezzel pedig az ők életük is zavartalanabb lehet.
4., Javítja a glikémiás indexet, így a cukorproblémával küszködőnek is segít.
Nemcsak a bél-, hanem a cukorproblémán is segít a rosttartalma miatt.
5., Segítségünkre lehet bármilyen bélprobléma esetén.
Mindemellett még számos további bélpanasz esetén is elérhető javulás.
6., Csökkenti a koleszterinszintet.
Legújabb kutatások már ezt a hatását is igazoltnak vélik.
7., Nagyszerű alapanyag a gluténmentes sütéshez és főzéshez.
A gluténmentes lisztszerű készítmények hajlamosak a csomósodásra, ezen pedig kitűnően segít a vízben oldott útifű maghéj, ami egy zselé-szerű anyag.
8., Csökkenti a koszorúér-betegségek előfordulási kockázatát.
Szívpanaszoknál is beválhat.
9., Csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét.
Ha a családban volt ilyen panasz, akkor mindenképpen érdemes az útifű maghéjat rendszeresen fogyasztanunk.
10., Más ráktípusok megelőzésében is segíthet
Ilyen ráktípus lehet például a nyelőcsőrák. Jelenleg is folynak a kutatások annak érdekében, hogy kimutassák az útifű maghéj jótékony hatását a nyelőcsőrák megelőzésében.
Az útifű maghéjról tehát nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenre jó. A korunkban tömegesen áldozatokat követelő, úgynevezett civilizációs betegségek vagy panaszok fennállása esetén legalábbis mindenképpen érdemes megfontolni a fogyasztását.