A xilit éppen úgy néz, mint a cukor, ám nem csak a kalóriatartalma kisebb, ennél jóval több pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ismerd meg 5 előnyét!
A xilit édes, mint a cukor, mégis vércukorszint-barát
Fehér, kristályos, és a cukorhoz hasonlóan édes, ám csaknem 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz. Mivel a xilit is finomított cukor, nem tartalmaz vitaminokat, sem ásványi anyagokat, ami nagy kár, mégis hatalmas előnye, hogy nagyon alacsony a glikémiás indexe, azaz nem emeli a vércukorszintet, sem az inzulinszintet, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
A xilit védi a fogakat
Míg a cukor a fogaink egyik legfőbb ellensége, addig a xilit a jóbarátja. A szájüregi, fogszuvasodásért felelős baktériumok egyik fő tápláléka a cukor, ám a xilittel nem tudnak mit kezdeni, elfogyasztása után képtelenek a cukrot felvenni, és elhalnak, ezért a xilit fogyasztásával nem támogatod ezeknek a kórokozóknak az elszaporodását. Attól azonban nem kell tartani, hogy a hasznos baktériumokban is kárt tesz. Nem véletlen, hogy a xilit gyakori összetevője a cukormentes rágóknak, cukorkáknak és fogápoló termékeknek.
A xilit fogyókúra-barát édesítőszer
Ha szeretnél megszabadulni felesleges kilóidtól, a fogyókra első lépése legyen, hogy a cukrot lecseréld valamilyen kalóriamentes alternatívára. A xilit remek választást jelent! Bár a xilit nem teljesen kalóriamentes, a kalóriatartalma jóval alacsonyabb a cukorénál, és egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy fogyasztása jótékonyan hat az anyagcserére, csökkentheti a hason lerakódott zsír mennyiségét, valamint segítségével megelőzhető lehet a súlygyarapodás.
A xilit erősíti a csontjainkat
A xilitról kimutatták, hogy fokozhatja a kalcium felszívódását, ezáltal erősítheti csontjaidat, fogaidat, javíthatja a csontsűrűséget, így a csontritkulás kockázatát is csökkentheti. Sőt, a kollagénszintézist is fokozhatja, ami nem csak a csontok állapotát javítja, hanem a bőrödet is feszesebbé, simábbá teszi.
A xilit gátolja a bakteriális és gombás fertőzéseket
A szájüreg, az orr és a fül szoros kapcsolatban áll egymással, ezért fordulhat elő, hogy a szájüregi baktériumok fülgyulladást okoznak. Ez főként a gyerekeknél gyakori probléma. Ezeknek az elődfordulását már azzal jelentősen csökkenteni lehet, ha a gyermek szervezetébe minden nap kis mennyiségű xilitol kerül. A xilit a Candida gomba szaporodását is gátolhatja.
A xilitet érdemes kipróbálnod cukor helyett, csak ne vidd túlzásba. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyanis enyhe emésztési panaszokat, puffadást, hasmenést okozhat. Arra vigyázz, ha kutyusod van, hogy a xilit erősen mérgező a kutyák számára. A cicáknál nem okoz életveszélyes állapotot, de azért előlük is tartsad elzárva.
Xilit: tökéletes cukorpótló fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek
A xilit egy alacsony kalóriatartalmú, antioxidáns hatású cukorpótló, mely javíthatja fogaid egészségét, gátolhatja a fülfertőzés kialakulását, és még főzéshez is használhatod.
Mivel alacsony a GI-értéke, a xilitet cukorbetegek is fogyaszthatják
A xilitnek alacsony a gikémiás indexe, azaz nem okozza a vércukor- és az inzulinszint hirtelen megugrását. Ezért a cukorbeteg étrendben is ott a helye.
A xilit fogyókrázóknak is ideális
A xilit fogyasztása nem emeli gyorsan a vércukrot, ezért nem okoz olyan éhségrohamokat, mint a cukor, ráadásul még magas zsírtartalmú étrend mellett is jelentős vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezik. Segíthet csökkenteni a pocak méretét, és a súlygyarapodás megelőzéséhez is hozzájárul. Elhízás és metabolikus szindróma esetén az egyik legjobb választás a fehér cukor helyett.
Mennyit xilitet ehetsz egy nap?
Személyenként eltérő az ideális adag, általánosságban 10-30 gramm xilit az ideális mennyiség, felnőtteknél maximális napi fogyasztható mennyisége 70 gramm, gyerekeknél 45 gramm. Ezt érdemes napi többszöri, kis adagokra elosztani.
Hogyan használd a xilitet főzéshez és a befőzéshez?
A xilit kiváló cukorhelyettesítő, az édessége ugyanis hasonló a fehér cukoréhoz, ám jóval alacsonyabb a kalóriatartalma. Hogyan használhatod főzéshez, befőzéshez?
- Xilitből ugyanannyi mennyiségre van szükség, mint a cukorból, mivel nagyjából ugyanolyan az édesítőreje. Ez jelentősen megkönnyíti a sütés-főzést, ha cukorból 3 evőkanálra lenne szükség egy recepthez, akkor xilitből is 3 evőkanállal tegyél bele.
- A xilit sok folyadékot szív fel, ezért a szokásosnál több folyadékra lesz szükséged a recepteknél, hogy ugyanúgy sikerüljön a végeredmény, mintha cukorral készítenéd.
- Kelesztéshez nem használhatsz xilitet, mivel az élesztő nem tudja hasznosítani, azaz a tészta nem fog megnőni tőle. A Candida gombát sem táplálja a xilit, ezért is javasolt Candida betegség esetén cukor helyett ezt fogyasztani. Ugyanígy nem használhatod a xilitet olyan receptekhez, ahol karamellizált cukorra van szükség, mert a xilit még magas hőmérsékleten sem karamellizálódik.
- Befőzéshez is használható cukor helyett, ám arra ügyelni kell, hogy hűtőbe téve a xilites dzsem, lekvár és szirup kikristályosodhat. Ennek megelőzésére a xilithez kevés xantán gumit kell keverni felhasználás előtt.
Milyen mellékhatásai lehetnek a xilitnek?
Ha túl sokat eszel belőle emésztési panaszokat okozhat, puffadást, hasmenést. Irritábilis bél szindróma esetén tanácsos kerülni a fogyasztását, de a legtöbben biztonsággal ehetik. Ha fokozatosan növeljük a mennyiségét az étrendben, és hagyjuk, hogy a testünk hozzászokjon, akkor semmilyen panaszt nem fog okozni.