Ezek lehetnek az epekő tünetei

 Az epekövek változatos méretűek lehetnek kezdve a homokszem nagyságtól egészen a golflabda méretig. Van, akinél egy kő alakul ki, másoknál egyszerre több. Melyek a fő tünetei?

Mi az az epekő?

Az epehólyagban tárolt, máj által kiválasztott epe szerepe a zsírok emésztése. Az epe legnagyobb részben vizet tartalmaz, amiben oldott állapotban található koleszterin, epesavak, és zsírok. Ha az epe besűrűsödik, a benne lévő elemek kicsapódhatnak, és epekő alakulhat ki. Az epekövek többsége koleszterinkő, azaz a koleszterin kicsapódásával alakulnak ki. A kialakulás okai között legtöbbször az egészségtelen táplálkozás vagy a májműködés zavara állhat. A cukorbetegség és a Crohn-betegség is fokozza az epekő kialakulásának kockázatát, de a terhesség és a szoptatás időszakában is megnő a rizikója.

 

Melyek az epekő jellemző tünetei?

  • görcsös fájdalom, epegörcs: hirtelen bekövetkező, éles, erősödő fájdalom a has felső, jobb oldali részén. A fájdalom néhány percig vagy óráig tarthat.
  • két lapocka közötti hátfájdalom
  • jobb vállba sugárzó fájdalom
  • az epekő visszatérő epehólyag-gyulladást okozhat, mely nem mindig okoz panaszt, de olykor lázzal járhat együtt.
  • hányás, hányinger, zsíros ételek fogyasztása után jelentkező puffadás, teltségérzés.

Mi az epekő képződés 3 fő oka?

  • ha az epe túl sok koleszterint tartalmaz. Ez akkor alakul ki, ha túl sok koleszterint választ ki a májunk, többet, mint amit az epe fel tud oldani, és a koleszterintöbblet kikristályosodik, és kövekké formálódhat.
  • ha az epe túl sok bilirubint tartalmaz. A bilirubin a vörösvértestek egyik bomlásterméke. Túlzott felhalmozódásának hátterében májzsugor, epeúti fertőzés vagy valamilyen vért érintő rendellenesség állhat.
  • ha az epehólyag nem ürül megfelelően, és emiatt túl koncentrálttá válik az epe.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • olyan erős hasi fájdalom esetén, ami már jelentősen rontja az életminőségünket
  • a bőr sárgasága esetén
  • láz, hidegrázás esetén

Ha az epekő panaszokat okoz – legtöbbször azért, mert elzárja az epeutakat, és gátolja az epe kiürülését - akkor általában szükséges az epekő műtéti úton történő eltávolítása, de a panaszmentes epekövesség rendszerint nem igényel semmilyen kezelést. Epekövesség esetén érdemes diétázni, rostban gazdag, zsírban szegény étrendet választani.

 Mi az összefüggés az epekő és a szívbetegség között?

Amerikai kutatók arra a felfedezésre jutottak, hogy azoknál, akiknek már volt epeköve, megnövekszik a szívbetegség kialakulásának kockázataAz epekő és a szívbetegség hátterében gyakran ugyanaz a rizikófaktor áll, többek között a kettes típusú cukorbetegség, illetve a nem megfelelő koleszterinszint, ám ez még önmagában nem ad magyarázatot az új keletű felfedezésre, ezért azoknak, akiknek már volt epeköve, mindenképpen fontos odafigyelniük a szív- és érrendszeri állapotukra. Dr. Richard Stein kardiológus úgy véli, az egészséges étrend, a testmozgás és a vérnyomás megfelelő szinten tartása elsődleges fontosságú.



Az epekövek akkor jönnek létre, amikor az epében – az epehólyagban tárolt váladékban – kis kőszerű kristályok, rögök válnak ki. Az epe több összetevőből áll, ezek a koleszterin, az epesavak sói, a bilirubin és a víz. Ha az epehólyag nem tud megfelelőképp kiürülni, vagy a koleszterin, az epesavak vagy a bilirubin túlságosan felszaporodik az epében, kialakulhatnak az epekövek. A legtöbb esetben az epekőnek nincs semmilyen különös tünete, ám ha a kő az epét szállító vezetékek valamelyikébe kerül, visszatérő, hirtelen jelentkező felső-hasi fájdalom léphet fel, és ilyenkor előfordulhat, hogy műtétre van szükség.

Dr. Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem kutatója több korábbi tanulmányt is átnézett, melyek egyike több mint 269 000 férfit és nőt kísért figyelemmel. Előbbiek közül 3, utóbbiak közül 6 százaléknál fordult már elő epekő, és míg a férfiaknál 11, addig a nőknél 33 százalékkal nőtt meg ennek hatására a szívbetegség kialakulásának esélye. Egy másik vizsgálat szintén azt mutatta ki, hogy azoknál, akiknek már volt epeköve, 23 százalékkal nagyobb a valószínűsége a szívbetegségnek. Qi szerint a háttérben az a több milliárd baktérium és mikróba áll, melyek normál esetben az emésztő rendszerben tartózkodnak, ám az epekő megzavarhatja az egyensúlyukat, és ez vezethet a szívbetegség kialakulásához. Stein hozzátette, hogy egy másik magyarázat az lehet, miszerint az epekő gyulladást idéz elő a szervezetben, és ez az, ami a szívbetegséget is előidézheti. Bármelyik feltételezés is igaz, az biztos, hogy az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer között szoros kapcsolat van, vagyis ha a szívünk egészséget meg akarjuk őrizni, akkor az emésztőrendszerünk állapotára is oda kell figyelnünk.
7 tipp az egészséges szívért!

A diétától a testmozgáson át a koleszterinig az amerikai AHA egészségügyi szervezet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 7 kulcstényezőjére hívta fel a nyilvánosság figyelmét.



Az AHA (American Heart Association), amerikai kardiológiai egyesület 7 egyszerű lépésre hívta fel a nyilvánosság figyelmét, amelyekkel a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának kockázata csökkenthető. A Circulation szaklapban megjelent cikkben az AHA az alábbiakat javasolja az ideális szív- és érrendszeri egészségi állapot fenntartásához:

    Dohányzásmentes életmód, vagy legalább egy éve elhagyott dohányzás.
    Egészéges testtömeg-index (BMI)
    Testmozgás, minél több, annál jobb. A legújabb adatok szerint legalább heti 150 percnyi könnyebb testmozgás, vagy 75 percnyi erős testedzés szükséges az egészségünk megőrzéséhez.
    120/80-as érték alatti vérnyomás
    Éhgyomorra a vércukorszinr kevesebb, mint 100 mg/dl
    a koleszterinszint kevesebb mint 200 mg/dl
    Egészséges étrend az egészséges étkezés 4 vagy 5 alapelemével.

Egy 2000 kalóriás étrend esetén ezek a következők: naponta gyümölcs és zöldség; hal, hetente kétszer; naponta, rostban gazdag magvakat tartalmazó élelmiszerek; a nátriumbeviel naponta ne legyen több 1500 mg-nál; hetente maximum 1 liter cukros ital.


Az AHA azt reméli, hogy a 7 kulcstényezőre épülő 7 egyszerű lépéssel az amerikaiak szív- és érrendszeri egészségét 2020-ra 20 %-kal tudják javítani, illetve, ezzel együtt a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a stroke (gutaütés) előfordulását is 20%-kal tudják majd csökkenteni.
A görögdinnye védi szívünket!

Mindenki tudja, hogy naponta egy alma az orvost távol tartja, de újdonság lehet, hogy a görögdinnye talán a kardiológust ijesztheti el.

A Purdue Egyetem és a Kentucky Egyetem közös kutatásából az derült ki, hogy a görögdinnyelevet is tartalmazó étrenden élő egerek alacsonyabb testsúllyal, koleszterinszinttel és kevesebb arteriális plakkal rendelkeztek, mint a kontrollcsoport. A Journal of Nutritional Biochemistry szaklapban közzétett eredmények arra utalnak, hogy a görögdinnye egyik összetevője, a citrullin, hozzájárul a szív-érrendszer egészségéhez.

Shubin Saha, a tanulmány egyik szerzője elmondta, azért érdekelte őket a citrullin, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a vegyület csökkentheti a vérnyomást. A mostani kísérlet ugyan nem mutatta ki a vérnyomás csökkenését, de a tapasztalt egyéb változások rendkívül bíztatók.

A kísérlet során két csoport egeret tápláltak telített zsírokban és koleszterinben gazdag étrenddel. Az egerek fele 2 százalék görögdinnyelevet tartalmazó vizet kapott, a másik pedig ugyanannyi vizet olyan oldattal kiegészítve, amely megfelelt a görögdinnye szénhidráttartalmának. Az eredmények azt mutatták, hogy a dinnyelevet fogyasztó egerek körülbelül 30 százalékkal kevesebbet híztak, mint a kontrollcsoport tagjai, és körülbelül 50 százalékkal kevesebb káros LDL koleszterinnel rendelkeztek. A dinnyelevet fogyasztó csoportban az artériákban képződő plakkok mennyisége is 50 százalékkal csökkent.

„Most már tudjuk, hogy a görögdinnye citrullintartalmának köszönhetően jót tesz az egészségnek” – magyarázta Saha, a Kentucky Egyetem kutatója. „Azt azonban még ki kell derítenünk, mely molekuláris szinten működik.” A kutatók azt is megpróbálják meghatározni, hogy a citrullin és a görögdinnye másik összetevője, a likopén mely koncentrációi hatnak az egészségre.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

Az elmúlt hatvan évben a nyugati kultúrában drasztikusan csökkent a fehérjefogyasztás aránya, ami a dietetikusok szerint az elhízás egyik fő okává vált a modern társadalmakban. Az Atkins-diéta sikere nem véletlen, mivel nagy hangsúlyt fektet a bőséges fehérjebevitelre. Azonban fontos figyelmet fordítani arra, hogy a tápanyagbevitelünk kiegyensúlyozott legyen.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.