Mire jó a spirulina alga?

A spirulina alga fehérjetartalma egyedülálló, fehérjéinek minősége pedig kiváló. 100 gramm spirulinában akár 60-70%-os is lehet a fehérjetartalom.
A spirulina alga tabletta és por formájában is beszerezhető. Ennek köszönhetően bármelyik ételbe bele tudod kavarni.

Spirulina alga mire jó?

- A spirulinában található vegyületek jótékonyan hatnak az immunrendszerünkre.
- A spirulina segít megelőzni a fertőző betegségeket is.
- A spirulina alga hasonlóan a sárgarépához, nagy mennyiségű A-vitamint tartalmaz, így jót teszel a szemed egészségéért, ha ezt fogyasztod. Sőt a makuladegenerációtól is védve leszel.
- A spirulina gyulladáscsökkentő hatása is ismert.
- A spirulina jótékonyan hat az emésztésedre is, a benne található rostok helyreállítják a bélműködést, emellett a bélben található, kedvező hatású baktériumok szaporodását is elősegítik.
- Ezek a baktériumok nemcsak az egészséges emésztésedhez járulnak hozzá, de többek között az immunrendszered működését, sőt a hangulatodat is befolyásolják.
- A rostok emellett segíthetnek bizonyos, elsősorban a bélrendszert érintő daganatos betegségek elleni küzdelemben is.
- A klorofill, a króm, a szelén és a zsírsavak lehetővé teszik, hogy a spirulina képes legyen javítani a sejtanyagcserét.
- A spirulina alga zöld színét adó klorofill segíthet abban, hogy a szervezetedből eltávolítsd a méreganyagokat, például a káros hatású nehézfémeket.
- Egyes szakemberek szerint a radioaktív izotópok ellen is hatékonyan veszi fel a küzdelmet a spirulina.

Cukorbetegek fogyaszthatják?

A spirulinát a különböző krónikus betegségekben szenvedőknek is érdemes szedni, például azoknak, akiknek csontritkulásuk, ízületi gyulladásuk, magas vérnyomásuk vagy cukorbetegségük van.
A szervezetedben termelődő inzulin természetes módon képes a vér cukorszintjének a csökkentésére. A diabéteszes betegeknél ez a folyamat zavart szenved, vagyis a cukor nem képes bejutni a sejtekbe, a véráramban marad, és egyre csak felhalmozódik.
Japán tudósok kimutatták, hogy a spirulina alga rendszeres fogyasztása akár súlyos cukorbetegségben szenvedőknél is a normál szint közelébe hozhatja a vércukorszintjét.

Pajzsmirigy alul működésre hatásos?

Spirulina alga nagy mennyiségű jódot tartalmaz, amely szükséges a pajzsmirigy fejlődéséhez, regenerálódásához és működéséhez, a pajzsmirigy-hormonok termelődéséhez. Főként pajzsmirigy-alulműködés esetén ajánlott a szedése.

A spirulina alga egy igazi tápanyagbomba

A japánok ősidők óta tudják, hogy a spirulina alga egy igazi tápanyagbomba, ezért olyan hosszú Japánban az átlagéletkor, és ezért olyan szép a nők finom textúrájú bőre, amit gyakran neveznek porcelán bőrnek. De mi a helyzet itthon?

Harc az öregedés ellen

Minden fegyvert bevetünk, hetente próbálunk ki újabb és újabb krémeket, szérumokat, ampullákat, melyek az egészséges, szép bőr ígéretei fáradt, igénybe vett bőrünk számára, miközben tudjuk jól, hogy a szépség belülről kezdődik. A szépségápolás külső és belső tápanyag ellátottságot jelent, amit szintén alkalmaz a távol-keleti, így a japán nő is, éppen ezért fogyaszt szóját, moszatot és napi rendszerességgel spirulina algát. Igen, a spirulina alga nemcsak egészséges, de szépít is, magas proteintartalma és a benne található valamennyi aminosav akár esszenciális, akár sem, mind hozzájárul ahhoz, hogy sejtjeink táplálása, újjáépülése kifogástalanul megtörténjen lehetőleg minden nap. Pedig még nem szóltunk gazdag ásványi anyag és vitamintartalmáról, és a tetejében olyan mikrotápanyagokat is tartalmaz, mint a karotinok és a klorofill. Miért fontos mindez a bőr számára? Mert a bőr kollagéntermelődése is egyfajta fehérjeszintézis, amelyhez a bevitt proteinek mellett nélkülözhetetlen mind a nyolc aminosav együttes jelenléte, melyek kizárólag a spirulina algában találhatók meg együttesen. Sajnos ezek az aminosavak nem képesek elraktározódni a szervezetben, ezért újra meg újra táplálék formájában kell hozzájutnunk.

Az erős immunrendszerért

Mivel a bőr szépsége és az egészséges szervezet kéz a kézben járnak, ezért nem haszontalan a spirulina alga napi rendszerességű használata. Ami a testnek táplálék, az a bőrnek is, és viszont, egy erős immunrendszer megbirkózik akár a legerősebb vírussal vagy baktériummal, pluszban finom ragyogást ad az ápolt bőrnek. Ebben a naponta 5-10 grammnyi spirulina alga a leghatékonyabb segítőtárs. A spirulina alga csodája abban rejlik, hogy tele van fehérjeépítő riboszómákkal, amelyek gyorsan és hatékonyan felszívódnak, mivel sejtfaluk nagyon vékony és nem tartalmaz cellulózt. Ez a gazdag fehérje ellátottság felpörgeti az anyagcserét, melynek következtében méregteleníti a szervezetet, lúgosít, és optimalizálja a szervezet Ph-értékét.

Allergia nélkül élni

Tudjuk jól, hogy a savas környezet kedvez a gyulladásos betegségek kialakulásának, ami rendszeres spirulina alga fogyasztásával kiküszöbölhető. Egy jól táplált, egyensúlyban lévő szervezet egészségét pedig nehezen kezdi ki még az allergia is. Mivel 1 gramm spirulina alga tápértéke megfelel 1 kiló zöldségének, gyorsan átlátható az a benne rejlő haszon, amellyel egészségünk és allergiamentes életünk hosszú távon biztosítható.

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

Fehérjével a legkönnyebb fogyni, de tilos túlzásba vinni!

Az elmúlt hatvan évben a nyugati kultúrában drasztikusan csökkent a fehérjefogyasztás aránya, ami a dietetikusok szerint az elhízás egyik fő okává vált a modern társadalmakban. Az Atkins-diéta sikere nem véletlen, mivel nagy hangsúlyt fektet a bőséges fehérjebevitelre. Azonban fontos figyelmet fordítani arra, hogy a tápanyagbevitelünk kiegyensúlyozott legyen.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.