A jó tanulók megússzák az Alzheimert?

Két külön tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy az osztályelső diákok nem csupán jobb egyetemekre jutnak be és jobb állásokat kapnak, de még az Alzheimer-kórtól is nagyobb biztonságban vannak.

 

Svéd kutatók kimutatták, hogy akár 40-60 százalékkal is csökken a demencia kialakulásának kockázata azoknál, akik az iskolában jó tanulók, aminek a hátterében az állhat, hogy az eminensek később olyan összetettebb munkakörökben helyezkedhetnek el, ahol többet kell az agyukat használni, így több kapcsolat alakul ki az agysejtjeik között, ebből pedig egyenesen következik, hogy a gondolkodásuk és az emlékezetük is jobb lesz.

Az egyik vizsgálat során Serhiy Dekhtyar, a Karolinska Intézet szakembere több mint 7500 hatvanöt évnél idősebb embert kísért figyelemmel, akik bő húsz éven át vettek részt egy vizsgálatban. A kutatók azt találták, hogy közülük 950 embernél alakult ki demencia, a mentális hanyatlásra pedig 21 százalékkal nagyobb esélye volt azoknak, akiknek az iskolai jegyeik a teljes svéd népesség alsó 20 százalékába estek. Ezzel szemben azoknál, akiknek a munkája összetett gondolkodást kívánt, és adatokkal, valamint számokkal kellett dolgozniuk, 23 százalékkal csökkent a demencia kockázata, míg azoknál, akik emellett már az iskolában is éltanulók voltak, ez az arány már 39 százalék volt.

 

A másik vizsgálat szintén a Karolinska Intézetben készült, melynek során az derült ki, hogy több mint 50 százalékkal nőtt meg a demencia kockázata azoknál a 75 év felettieknél, akik a legalacsonyabb húsz százalékba estek az iskolai jegyeik terén, még akkor is, ha amúgy később jó munkahelyük lett, ahol szükség volt az összetett gondolkodásra. Emellett 28 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kockázata azoknál is, akik nem csak általános iskolát, hanem gimnáziumot is végeztek.

Itt is kiderült az az összefüggés is, hogy a komplexebb feladatokat igénylő munkakörökben dolgozóknál 60 százalékkal alacsonyabb volt a demencia kockázata, mint azoknál, akik egyszerűbb feladatokkal foglalkoztak munkájuk során. Ez utóbbi vizsgálat során 440 hetvenöt évnél idősebb nőt és férfit követtek nyomon a szakemberek kilenc éven át, amely idő alatt 163 embernél alakult ki demencia.

Hogy mindez mennyire motiváló a gyerekek számára, az kétséges, egyes szakemberek szerint nem valószínű, hogy egy 8-9 éves diák azért fog jobban tanulni, hogy 50 év múlva jobb mentális állapotban legyen, emellett cinikusan azt is meg lehet jegyezni, hogy mindig lesznek gyerekek, akik az alsó 20 százalékba fognak esni a tanulmányi eredményeik alapján. Ezzel együtt mindenki számára tanulságos a tény, hogy aki mentálisan és fizikailag is aktívabb, az előnnyel indul az Alzheimer-kórral szemben.

Ezt olvasta már?

3 szuper gyümölcs az Alzheimer-kór ellen

A túlsúly csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát?

Egy új diétával jó eséllyel elkerülhetjük az Alzheimer-kórt

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön. >>>>>>>

 

Süssünk juhtúrós pogácsát húsvétra

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, kevés cukor, 1 dl tej, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 15 dkg juhtúró, 10 dkg reszelt füstölt sajt,  1 egész tojás, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors és currypor; a tészta tetejére: 1/2 dl tej.

Bővebben...

Vaníliás linzeres teasütemény

Mint a neve is mutatja, egy finom illatos vaníliás süteményt takar ez a recept, amely 20 perc alatt elkészíthető.

Bővebben...

Legendás állatok legendás sikere

J. K. Rowling nem tud hibázni: a Harry Potter-féle varázsuniverzumba visszavezető új film, a Legendás állatok és megfigyelésük (Fantastic Beasts and Where to Find Them, már a mozikban) – nem is meglepő módon – óriási siker az egész világon.

Bővebben...

Kamaszkori testcsere

 

A testcsere visszatérő filmtéma, és garantáltan fura vagy vicces pillanatokat szül. Ezúttal annak lehetünk tanúi, hogy hogyan boldogul a váratlan helyzettel a két diák, Ellie és Jack.

Bővebben...

Ne számold a kalóriákat, inkább csökkentsd a cukorbevitelt!

Sokan salátaevéssel és futópaddal próbálják megőrizni az egészségüket. A szakértők szerint azonban a cukorfogyasztás csökkentésével mérsékelhető a betegségek kockázata.

Bővebben...

Sikeres fogyás, rásegítéssel!

Sajnos mindannyian tapasztalhattuk, hogy a testsúlyból határozottan nehezebb leadni, mint felszedni. Sőt, vannak helyek, ahonnan szinte lehetetlen…

Bővebben...

Mind különlegesek vagyunk!

 

Készíts magadról egy képet, töltsd fel Instagramra, használd a #legszebbszemek, #legszebbarc, #legszebbszaj hashtag valamelyikét, valamint a @dm_magyarorszag taget, és nyerd meg a L’Oréal Paris szépségnapot!

A játék időtartama: 2017.03.30 – 04.23.


 

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...

A petúnia gondozása!

Az egynyári virágok egyik legkedveltebb növénye a petúnia. Színgazdagsága, és formavilága is igen gazdag. Ismerjük meg a petúnia igényeit.

Bővebben...

A klemátisz ültetése és metszése!

Ez a gyönyörű kúszó növény, hatalmas lila vagy fehér virágaival nyáron szemkápráztató látványt nyújt kertünkben.

Bővebben...

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím:*
Név:

 

Így készítsünk komposztot!

Kedves Kertbarát! Gondolt ön már, arra hogy mennyi konyhai hulladékot dob ki naponta? Pedig növényei boldogok lennének, ha ebből a konyhai hulladékból egy jó minőségű komposztot készítene, és nekik adná.

Bővebben...

Spóroljunk a vízdíjjal kertünkben!

Magyarországon egyre kevesebb olyan élővíz van, amely alkalmas az öntözésre. Ahol van vízvezeték ott az ívó vízzel locsoljuk a kertet, ami tulajdonképp egy luxus a mai világban.

Bővebben...

Végleg tönkreteheti a gyerek egészségét a tévénézés

A gyerekkori tévénézés a későbbi egészségi állapotot is befolyásolja – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a rossz szokás miatt felnőttkorban is magasabb bizonyos betegségek és az elhízás kockázata.

Bővebben...

Gyermekmenükkel a beteg gyermekekért

Január elsejétől azok, akik Happy Meal menüt vásárolnak bármely hazai McDonald’s étteremben – amellett, hogy a megszokott finom falatokat és kedvelt játékokat találják meg a színes papírdobozban – egy jó célt is támogatnak.  A McDonald’s és franchise partnerei mostantól ugyanis minden megvásárolt gyermekmenü árából öt forintot a Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány javára ajánlanak fel.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!