csütörtök, 27 július 2017

Összefügg a sok rost az egészséges fogínnyel

Amerikai kutatók veteránok 24 éves utánkövetésével kimutatták, hogy a sok rostdús gyümölcsöt fogyasztó idősebb férfiakban kisebb a valószínűsége a fogínybetegségek kialakulásának.

A Veteránügyi Hivatal megbízásából több mint 600 férfi részvételével készített hosszútávú kutatásból kiderült, hogy a rostdús étrenden élők esetében közel 30 százalékkal csökken a fogvesztés kockázata, és 24 százalékkal alacsonyabb a visszahúzódó fogíny okozta csontvesztés rizikója. A Journal of the American Geriatrics Society szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint ez az előny a 65 éven aluliakban nem mutatható ki, és amikor a kutatók megvizsgálták az élelmiszertípusokat, csak a banánhoz, almához és szilvához hasonló, magas rosttartalmú gyümölcsök nyújtottak ilyen védelmet.

Az amerikai felnőttek körülbelül 10 százaléka szenved közepes-súlyos fogínybetegségekben, köztük fogínyvérzésben, visszahúzódó fogínyben és fogvesztésben. A rendellenesség az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, a 75 éven felüliek esetében már 20 százalékot érint.

Az új tanulmány során, melyet a Bostoni Fogorvostudományi Egyetem kutatói végeztek Elizabeth Krall Kaye vezetésével, 625 egészséges férfit vizsgáltak átlagosan 15 évig. A kutatók először 1984-ben vizsgálták a résztvevők szájegészségügyi helyzetét, majd ezt követően háromévente vizsgálták őket. A vizsgálatok előtt az alanyok kérdőíveket töltöttek ki, amelyek a rosttartalmú élelmiszerek, főként gyümölcsök arányát vizsgálták étrendjükben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a 65 éven felüli férfiakban minden újabb adag rostdús élelmiszer a fogakat alátámasztó állkapocsrész eróziójának 14 százalékos kockázatcsökkenését, a fogínyvisszahúzódás öt százalékos kockázatcsökkenését, s fogvesztés kockázatának 12 százalékos csökkenését hozta. A rostdús zöldségek és gabonafélék fogyasztása viszont nem csökkentette jelentős mértékben a fogínybetegségek rizikóját.

A kutatás ugyanakkor nem bizonyította, hogy a rostdús gyümölcsök csökkentették a férfiakban a fogínybetegségek kockázatát. A kutatók szerint a gyümölcsökben gazdag étrend más tényezőket jelezhetnek, például a magas vitaminbevitelt, az általánosan egészséges életmódot, a gyakoribb fogselyemhasználatot, vagy akár a kevesebb dohányzást, melyek közül bármelyik szerepet játszhat. Kaye csoportja nem tudja egyértelműen megmagyarázni, miért vezetnek a rostdús gyümölcsök a fogínybetegségek csökkent kockázatához. Az egyik lehetőség az, hogy a rostdús élelmiszerek, amelyek általában több rágást igényelnek, fokozzák a nyálelválasztást, ami eltávolítja a káros baktériumokat a szájüregből. Az étrendi rost azáltal is csökkentheti a fogínybetegségek kockázatát, hogy hozzájárul a vércukorszint szabályozásához és a vérnyomás csökkentéséhez. A rosszul szabályozott vércukorszint és a magas vérnyomás ugyanis a fogínybetegségek ismert kockázati tényezője.

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Néhány nap alatt közel ötvenezer...

Tovább a cikkhez
A pók 900 ismerőse

A pók 900 ismerőse

A pók 900 ismerőse

A Pók most már biztosan...

Tovább a cikkhez
Dunkirk: nagy győzelem várható

Dunkirk: nagy győzelem várható

Dunkirk: nagy győzelem várható

Az első vetítések után a...

Tovább a cikkhez
Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Sokan azért váltanak e-cigarettára,...

Tovább a cikkhez
Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Azok a diákok, akik privilegizált...

Tovább a cikkhez
A jetlag egyszerűen legyőzhető

A jetlag egyszerűen legyőzhető

A jetlag egyszerűen legyőzhető

Sokan küzdenek az utazók...

Tovább a cikkhez

Szokott ön nyáron fázni? íme az oka!

Ismerjük ezt a típust: néhányan még a meleg nyári napokon is fáznak, és állandóan pulóvert hordanak, függetlenül attól, milyen magasra emelkedik a hőmérő higanyszála.

Bővebben...:

Nyáron edzéssel és zöldteával formásodjunk!

A Tabu Tv Czanik Balázs segítségét kérte abban, hogy tuti tanácsokat adjon a nyári last minute alakformáláshoz.

Bővebben...:

Mihez kezdjünk ha megcsíp minket egy medúza?

Azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy ha a szendvics elmajszolása után fél órán belül úszni megyünk, nem feltétlenül kapunk görcsöt, és süllyedünk tehetetlenül a medence aljára. Ezen kívül azonban számos más nyári jó tanács lehet, amiket elhiszünk. Tegyük csak tisztába a dolgokat!

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Ezért veszélyes az Atkins diéta

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztásán alapuló Atkins diéta, a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...:

Ismerjük meg Dr. Atkins diéta lényegét

Mi a lényege az Atkins diétának, és miért követik olyan sokan világszerte? Talán mert az Atkins diéta különösebb éhezés nélkül is betartható, lényege, hogy kerüljük a szénhidrátokat. Ismerd meg te is, ezt a világhírű diétát,vagyis a "degeszre eheted magad" módszert!

Bővebben...:

Az Atkins-diéta káros hatásai

Az Atkins diéta káros hatásai

Az Atkins diéta egy olyan diéta, amely a szénhidrát megvonásra alapul,és ma már világszerte sokan alkalmazzák ezt a diétát, pedig a káros hatásáról csak kevesen tudnak!

Bővebben...: