Ezért káros az egészségre a grillezett hús
Veszélyes a grillezett hús? A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét, és fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.
Az emberi test idővel megszünteti a fiatal zsírsejtek érésének és a lipidek felhalmozásának képességét. A grillezés, kiszárítás és olajban sütés azonban glikált fehérjéket hoz létre, amelyek a fehérjék és a cukrok kémiai kötődéséből származnak.
„Amikor a fehérjéket és a cukrokat magas hőmérsékleten elegyítjük, kémiai reakció következik be, ami ízt és textúrát eredményez, amiről a többség azt hiszi, hogy jó dolog” – magyarázta Kee-Hong Kim táplálkozási szakértő. „A kutatások azonban azt mutatják, hogy a glikált fehérjék szerepet játszanak a szív-érrendszeri megbetegedések és más, az öregedéssel járó betegségek kialakulásában.”
A sejtkultúra vizsgálata során Kim és munkatársai érdekes jelenséget fedeztek fel. Az idősebb állatok általában nem halmoznak fel új zsírsejteket. Az öregedéssel ezek a prekurzor sejtek elveszítik képességüket arra, hogy érett zsírsejtekké váljanak. Amikor azonban glikált fehérjéknek vannak kitéve, az éretlen zsírsejtek differenciálódni kezdenek, és ugyanúgy felhalmozzák a lipideket, mint fiatal korban. „Amikor rendszeresen glikált fehérjéket fogyasztunk, visszakapcsolhatjuk a prekurzor sejtek érésre való képességét” – számolt be Kim.
A Journal of Biological Chemistry szaklapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a glikált fehérjék melléktermékei, az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE – advanced glycation end products) akadályozzák azokat a sejtfolyamatokat, amelyek az idősebb állatokban elpusztítják az éretlen zsírsejteket. Ez azt eredményezi, hogy ezek az állatok, vagy emberek, több zsírsejtet halmoznak fel, mint kellene, és ezek a sejtek olyan vegyületeket raktároznak, amelyek gyulladáshoz és bizonyos fajta betegségekhez vezetnek.
Kim hozzátette, hogy a glikált fehérjék nem azonnal mérgezők, de ha hosszú távon ki vagyunk téve a glikált anyagoknak, ezek felhalmozódhatnak a sejtekben vagy a szövetekben, és idővel hozzájárulhatnak a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez.
Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>