csütörtök, 23 november 2017

Ezért veszélyes a grillezett hús

Veszélyes a grillezett hús? A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét, és fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.

Az emberi test idővel megszünteti a fiatal zsírsejtek érésének és a lipidek felhalmozásának képességét. A grillezés, kiszárítás és olajban sütés azonban glikált fehérjéket hoz létre, amelyek a fehérjék és a cukrok kémiai kötődéséből származnak.

„Amikor a fehérjéket és a cukrokat magas hőmérsékleten elegyítjük, kémiai reakció következik be, ami ízt és textúrát eredményez, amiről a többség azt hiszi, hogy jó dolog” – magyarázta Kee-Hong Kim táplálkozási szakértő. „A kutatások azonban azt mutatják, hogy a glikált fehérjék szerepet játszanak a szív-érrendszeri megbetegedések és más, az öregedéssel járó betegségek kialakulásában.”

A sejtkultúra vizsgálata során Kim és munkatársai érdekes jelenséget fedeztek fel. Az idősebb állatok általában nem halmoznak fel új zsírsejteket. Az öregedéssel ezek a prekurzor sejtek elveszítik képességüket arra, hogy érett zsírsejtekké váljanak. Amikor azonban glikált fehérjéknek vannak kitéve, az éretlen zsírsejtek differenciálódni kezdenek, és ugyanúgy felhalmozzák a lipideket, mint fiatal korban. „Amikor rendszeresen glikált fehérjéket fogyasztunk, visszakapcsolhatjuk a prekurzor sejtek érésre való képességét” – számolt be Kim.

A Journal of Biological Chemistry szaklapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a glikált fehérjék melléktermékei, az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE – advanced glycation end products) akadályozzák azokat a sejtfolyamatokat, amelyek az idősebb állatokban elpusztítják az éretlen zsírsejteket. Ez azt eredményezi, hogy ezek az állatok, vagy emberek, több zsírsejtet halmoznak fel, mint kellene, és ezek a sejtek olyan vegyületeket raktároznak, amelyek gyulladáshoz és bizonyos fajta betegségekhez vezetnek.

Kim hozzátette, hogy a glikált fehérjék nem azonnal mérgezők, de ha hosszú távon ki vagyunk téve a glikált anyagoknak, ezek felhalmozódhatnak a sejtekben vagy a szövetekben, és idővel hozzájárulhatnak a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez.

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Ezen a héten a Feleségek...

Tovább a cikkhez
Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Imádják a nézők a Sztárban Sztárt

Az idei évad második legnézettebb...

Tovább a cikkhez
Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Mit tennél, ha vezetés közben felbukkanna a hátsó üléseden a Wellhello?

Különleges élményben lehetett...

Tovább a cikkhez
Kik az internetes zaklatók fő céltáblái?

Kik az internetes zaklatók fő céltáblái?

Kik az internetes zaklatók fő céltáblái?

A gyakori tévhittel szemben...

Tovább a cikkhez
Miért félnek a szülők egyedül hagyni a gyermeküket?

Miért félnek a szülők egyedül hagyni a gyermeküket?

Miért félnek a szülők egyedül hagyni a gyermeküket?

Manapság egyre terjedő nézet,...

Tovább a cikkhez
A nők vagy a férfiak egészségét javítja az időskori szex?

A nők vagy a férfiak egészségét javítja az időskori szex?

A nők vagy a férfiak egészségét javítja az időskori szex?

A gyakori szex – különösen,...

Tovább a cikkhez

Így készíts karácsonyra almás lepényt

A karácsony klasszikus süteménye az almás sütemény. készíts te is egy finom fahéjas diós forró almás lepényt karácsonyra.

Bővebben...:

Fenyőolajjal a meghitt és egészséges ünnepekért

Ki ne szeretné a fenyőfa illatát? Olyan tiszta, friss és harmonikus hangulatot áraszt. Talán csak azért érezzük így, mert a szeretet ünnepével kapcsoljuk össze.

Bővebben...:

Így készül a karácsonyi mákos guba

Mákos guba recept

A hagyományos mákos gubát régen csak karácsonykor sütötték, érdemes ezt a szép szokást neked is bevezetned. Megmutatjuk, hogyan készíts hagyományos mákos gubát az év legszebb ünnepére.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...:

A cirkadián ritmusunk is befolyásolja a hízásunkat

fogyókúra

A túlsúly és az elhízás az Egyesült Államokban járványként terjed. Korábban már összefüggésbe hozták a problémát a szegényes étrenddel, sőt azt is megállapították, hogy a nap későbbi szakaszában történő étkezés szintén hozzájárul a súlyfelesleg kialakulásához.

Bővebben...:

3 napos ananász diéta

ananász diéta

Közeleg egy fontos esemény, jó lenne leadni gyorsan pár kilót? Akkor a 3 napos villámgyors ananász diéta neked szól.

Bővebben...: