csütörtök, 27 július 2017

Ezért veszélyes a grillezett hús

Veszélyes a grillezett hús? A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét, és fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.

Az emberi test idővel megszünteti a fiatal zsírsejtek érésének és a lipidek felhalmozásának képességét. A grillezés, kiszárítás és olajban sütés azonban glikált fehérjéket hoz létre, amelyek a fehérjék és a cukrok kémiai kötődéséből származnak.

„Amikor a fehérjéket és a cukrokat magas hőmérsékleten elegyítjük, kémiai reakció következik be, ami ízt és textúrát eredményez, amiről a többség azt hiszi, hogy jó dolog” – magyarázta Kee-Hong Kim táplálkozási szakértő. „A kutatások azonban azt mutatják, hogy a glikált fehérjék szerepet játszanak a szív-érrendszeri megbetegedések és más, az öregedéssel járó betegségek kialakulásában.”

A sejtkultúra vizsgálata során Kim és munkatársai érdekes jelenséget fedeztek fel. Az idősebb állatok általában nem halmoznak fel új zsírsejteket. Az öregedéssel ezek a prekurzor sejtek elveszítik képességüket arra, hogy érett zsírsejtekké váljanak. Amikor azonban glikált fehérjéknek vannak kitéve, az éretlen zsírsejtek differenciálódni kezdenek, és ugyanúgy felhalmozzák a lipideket, mint fiatal korban. „Amikor rendszeresen glikált fehérjéket fogyasztunk, visszakapcsolhatjuk a prekurzor sejtek érésre való képességét” – számolt be Kim.

A Journal of Biological Chemistry szaklapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a glikált fehérjék melléktermékei, az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE – advanced glycation end products) akadályozzák azokat a sejtfolyamatokat, amelyek az idősebb állatokban elpusztítják az éretlen zsírsejteket. Ez azt eredményezi, hogy ezek az állatok, vagy emberek, több zsírsejtet halmoznak fel, mint kellene, és ezek a sejtek olyan vegyületeket raktároznak, amelyek gyulladáshoz és bizonyos fajta betegségekhez vezetnek.

Kim hozzátette, hogy a glikált fehérjék nem azonnal mérgezők, de ha hosszú távon ki vagyunk téve a glikált anyagoknak, ezek felhalmozódhatnak a sejtekben vagy a szövetekben, és idővel hozzájárulhatnak a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez.

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Földönkívüli erővel indult be Pataky Attila reklámfilmje

Néhány nap alatt közel ötvenezer...

Tovább a cikkhez
A pók 900 ismerőse

A pók 900 ismerőse

A pók 900 ismerőse

A Pók most már biztosan...

Tovább a cikkhez
Dunkirk: nagy győzelem várható

Dunkirk: nagy győzelem várható

Dunkirk: nagy győzelem várható

Az első vetítések után a...

Tovább a cikkhez
Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Kevésbé okoz függőséget az e-cigaretta, mint a hagyományos

Sokan azért váltanak e-cigarettára,...

Tovább a cikkhez
Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Az elit iskolákban gyakoribbak a függőségek

Azok a diákok, akik privilegizált...

Tovább a cikkhez
A jetlag egyszerűen legyőzhető

A jetlag egyszerűen legyőzhető

A jetlag egyszerűen legyőzhető

Sokan küzdenek az utazók...

Tovább a cikkhez

Tipikus nyári betegségek, veszélyforrások

A nyár legmelegebb időszakában sajnos nem mindig csak a fürdőzés és napozás jut osztályrészül. Ilyenkor sajnos a néha kánikulai meleg, a sajátos étrend, nyári szabadidős tevékenységek olyan veszélyeket rejthetnek magukban, amikre jó előre felkészülni, amiket jobb elkerülni.

Bővebben...:

Stranbetegségek: A húgyúti fertőzések veszélyei

Az idei nyár a szokásosnál is forróbbnak mutatkozik. Egymást érik a kánikulában töltött hetek, amelyeket vízparton könnyebb elviselni. Nem csoda, hogy ha tehetjük, strandokra, uszodákba vagy természetes vizek mellé menekülünk.

Bővebben...:

8 tipp a tökéletes nyaraláshoz

Azt szeretnénk, hogy az idei nyaralás a legszebb emlékek közé tartozzon, amelyre még sok-sok év múlva is öröm visszaemlékezni? Tippjeink segítségével nem lesz nehéz megvalósítani!

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Ezért veszélyes az Atkins diéta

Amerikai kutatók szerint a túl sok fehérje fogyasztásán alapuló Atkins diéta, a középkorú emberek számára ugyanolyan veszélyes lehet, mint a dohányzás.

Bővebben...:

Ismerjük meg Dr. Atkins diéta lényegét

Mi a lényege az Atkins diétának, és miért követik olyan sokan világszerte? Talán mert az Atkins diéta különösebb éhezés nélkül is betartható, lényege, hogy kerüljük a szénhidrátokat. Ismerd meg te is, ezt a világhírű diétát,vagyis a "degeszre eheted magad" módszert!

Bővebben...:

Az Atkins-diéta káros hatásai

Az Atkins diéta káros hatásai

Az Atkins diéta egy olyan diéta, amely a szénhidrát megvonásra alapul,és ma már világszerte sokan alkalmazzák ezt a diétát, pedig a káros hatásáról csak kevesen tudnak!

Bővebben...: