péntek, 22 szeptember 2017

Ezért veszélyes a grillezett hús

Veszélyes a grillezett hús? A grillen sütött hússzeleten kialakuló fekete rácsvonalak ízesebbé teszik ugyan az ételt, a Purdue Egyetem kutatói szerint azonban a megégetett, kiszárított és olajban sütött ételekben lévő vegyületek hosszú távon újraindíthatják a szervezet új zsírsejteket termelő képességét, és fokozhatják az öregedéssel járó betegségek kockázatát.

Az emberi test idővel megszünteti a fiatal zsírsejtek érésének és a lipidek felhalmozásának képességét. A grillezés, kiszárítás és olajban sütés azonban glikált fehérjéket hoz létre, amelyek a fehérjék és a cukrok kémiai kötődéséből származnak.

„Amikor a fehérjéket és a cukrokat magas hőmérsékleten elegyítjük, kémiai reakció következik be, ami ízt és textúrát eredményez, amiről a többség azt hiszi, hogy jó dolog” – magyarázta Kee-Hong Kim táplálkozási szakértő. „A kutatások azonban azt mutatják, hogy a glikált fehérjék szerepet játszanak a szív-érrendszeri megbetegedések és más, az öregedéssel járó betegségek kialakulásában.”

A sejtkultúra vizsgálata során Kim és munkatársai érdekes jelenséget fedeztek fel. Az idősebb állatok általában nem halmoznak fel új zsírsejteket. Az öregedéssel ezek a prekurzor sejtek elveszítik képességüket arra, hogy érett zsírsejtekké váljanak. Amikor azonban glikált fehérjéknek vannak kitéve, az éretlen zsírsejtek differenciálódni kezdenek, és ugyanúgy felhalmozzák a lipideket, mint fiatal korban. „Amikor rendszeresen glikált fehérjéket fogyasztunk, visszakapcsolhatjuk a prekurzor sejtek érésre való képességét” – számolt be Kim.

A Journal of Biological Chemistry szaklapban közzétett tanulmányból az is kiderül, hogy a glikált fehérjék melléktermékei, az úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékek (AGE – advanced glycation end products) akadályozzák azokat a sejtfolyamatokat, amelyek az idősebb állatokban elpusztítják az éretlen zsírsejteket. Ez azt eredményezi, hogy ezek az állatok, vagy emberek, több zsírsejtet halmoznak fel, mint kellene, és ezek a sejtek olyan vegyületeket raktároznak, amelyek gyulladáshoz és bizonyos fajta betegségekhez vezetnek.

Kim hozzátette, hogy a glikált fehérjék nem azonnal mérgezők, de ha hosszú távon ki vagyunk téve a glikált anyagoknak, ezek felhalmozódhatnak a sejtekben vagy a szövetekben, és idővel hozzájárulhatnak a gyulladáshoz és az oxidatív stresszhez.

Otthagyta az élő adást Gianni

Otthagyta az élő adást Gianni

Otthagyta az élő adást Gianni

Élő adás közben kisétált...

Tovább a cikkhez
Hírekben erősít a 103.9 Sláger FM

Hírekben erősít a 103.9 Sláger FM

Hírekben erősít a 103.9 Sláger FM

A 103.9 Sláger FM őszi megújulása...

Tovább a cikkhez
Bódi Gusztiék vendégül látták Mr. President-et

Bódi Gusztiék vendégül látták Mr. President-et

Bódi Gusztiék vendégül látták Mr. President-et

Most csütörtökön a Sláger...

Tovább a cikkhez
Hogyan állítja össze Keleti Andrea a családja étrendjét?

Hogyan állítja össze Keleti Andrea a családja étrendjét?

Hogyan állítja össze Keleti Andrea a családja étrendjét?

Szülőként életünk fő – ha...

Tovább a cikkhez
Ez a legkülönlegesebb pedikűr!

Ez a legkülönlegesebb pedikűr!

Ez a legkülönlegesebb pedikűr!

Egészségügyi szakértők foglalkoznak...

Tovább a cikkhez
A fogyási ciklusod elárulja, mikor egyél, hogy fogyjál

A fogyási ciklusod elárulja, mikor egyél, hogy fogyjál

A fogyási ciklusod elárulja, mikor egyél, hogy fogyjál

Az alvási ciklushoz hasonlóan...

Tovább a cikkhez

Hogyan ismerjük fel a hamis mézet?

A természet egyik legnagyobb ajándéka a méz. A szorgos méhek munkájának gyümölcsét emberemlékezet óta használjuk gyógyító tulajdonságaiért. Csakhogy a hamisított méztől nem várhatunk egészségjavító hatást! 2007-ben a multicégek nagyáruházainak polcain lévő mézek hetven százaléka bizonyult hamisnak!

Bővebben...:

Előzzük meg az őszi megfázásokat! Tejjel-mézzel folyó Kánaán immunrendszerünk megerősítéséért

Itt  van az ősz, itt van újra, s bár napközben még meleg van, nem kell több könnyű nyári ruháknál, cipellőknél, reggel és este már  hűvösebb van.

Bővebben...:

Házi praktikák az őszi megfázás ellen

őszi megfázás

A nagyszüleink sokkal ritkábban tettek látogatást orvosoknál: számukra az őszi megfázás, leginkább a betakarítási munkák következményeként megszokott volt; viszont kiesni nem volt szabad a munkából, így kénytelenek voltak felvértezni magukat a leginkább hatékony házi módszerekkel a gyógyulás érdekében.

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget

A szénhidrátot manapság divat ősellenségként beállítani, így gyakorlatilag teljes szénhidrátmegvonás mellett próbálnak sokan kimerítő, megerőltető munkát végezni, ami nem csak lehetetlen, de káros is az egészségre. Nem szabad túlzásokba esned neked sem – így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget:

Bővebben...:

Szeretnék lefogyni, hogyan kezdjek bele?

fogyókúra, diéta

Mindenkinek más a motivációja, mikor megfogalmazódik benne a kérdés: Szeretnék lefogyni, hogyan kezdjek bele? Van aki, azért próbálkozik, mert kellemetlenül érzi magát a bőrében, vagy az egészsége érdekében kell tennie valamit, és persze olyanok is vannak, akik divatból fogyókúráznak.

Bővebben...:

Paleo diéta jelentése

Paleo diéta

A paleo diéta jelentése egy összetett probléma. Sokan csak egy új divatirányzatnak, esetleg a felső tízezer divathóbortjának tekintik, pedig nagyon hasznos lenne, ha minél többen megismerhetnék.

Bővebben...:

Így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget

A szénhidrátot manapság divat ősellenségként beállítani, így gyakorlatilag teljes szénhidrátmegvonás mellett próbálnak sokan kimerítő, megerőltető munkát végezni, ami nem csak lehetetlen, de káros is az egészségre. Nem szabad túlzásokba esned neked sem – így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget:

Bővebben...:

Hány percig kell a tojást főzni ha…

Ha esetleg nem vagy konyhatündér, valószínűleg akkor is tisztában vagy azzal, hogy a tojás állaga főzés után többfajta lehet. A szakértők már réges-régen kikísérletezték, hogy hány percig kell a tojást főzni, ha lágy vagy kemény tojást vagy a kettő közötti átmenet bármelyik fokozatát szeretnénk produkálni.

Bővebben...:

Ezt érdemes tudni a C-vitamin hatásáról

Tanulmányaidból te is tudod, hogy Szent-Györgyi Albert a paprikából vonta ki a C-vitamint. Egészséged megőrzése érdekében ezt érdemes tudni a C-vitamin hatásáról:

Bővebben...:

Így készíts házi citromlekvárt

A házi citromlekvár remekül illik a reggeli vajas kalácsra, de süteményekbe, és palacsintába is tölthető. Megmutatjuk, hogyan tudsz házilag citromlekvárt készíteni, tartósítószer nélkül.

Bővebben...:

Cukrozott zöld dió recept

A zöld dió egy remek csemege, megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni a cukrozott zöld diót.

Bővebben...:

Végleges szőrmentesítés pro és kontra

Érdemes-e belevágni a végleges szőrtelenítésbe vagy maradjunk inkább a megszokott átmeneti megoldásoknál? Körüljártuk a témát!

Bővebben...: