kedd, 23 január 2018

A hajdina elkészítési módja

A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozó gabonafajta, amely Dél-Kínából származik, és a középkor óta része az európai népek táplálkozásának. Hazánkba a tatárok közvetítésével jutott el.

Rendkívül egészséges rostban gazdag táplálék, magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal, amely elsősorban a gluténérzékenyek számára kínál alternatívát a búzaliszt helyett. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ajánlott a napi étkezésed részévé tenni.

Ez a gabona gyakran része gyógyító étrendeknek, mivel közismert a kötőszövetet erősítő tulajdonsága, mely az érrendszeri betegségeknél hasznos, de jó hatással van a magas vérnyomásra és a máj működésére is. Rendszeres hajdinafogyasztással a székrekedést örökre elfelejtheted.

Az elkészítése pofonegyszerű. A megmosott, háromszög formájú gabonaszemeket egy bögrével mérd ki, adj hozzá kétszeres mennyiségű vizet, majd fedő alatt takaréklángon párold. Mire a víz elfő alatta, a hajdinaszemek kinyílnak, ekkor már biztosan megpuhult.

Az elkészítés másik módja, hogy a gabonát először megpirítod. Amikor érzed a mogyoróillatot, öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel, és párold, míg meg nem puhul. Mindkét változat finom köretként fűszerekkel, zöldfűszerrel, de zöldségekkel is kombinálhatod.

A hajdinaliszt kiváló sütemények, palacsinták, péksütemények készítéséhez. Házasíthatod teljes kiőrlésű lisztekkel, de rizs- vagy kukoricaliszttel is keverheted, így gluténérzékenyek számára kitűnő kenyér és péksütemény készülhet belőle.

Reggelire kásaként, salátákhoz pirítva fogyaszd, leves dúsítására egyszerűen szórd bele a leveses fazékba.

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

 

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Igazi csemegét kínál a nézőknek...

Tovább a cikkhez
Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Kabai Lacinál betelt a pohár…...

Tovább a cikkhez
Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

December 11-én immár a kétszázezredik...

Tovább a cikkhez
Szeretne leadni pár kilót egészségesen? Íme, az almadiéta!

Szeretne leadni pár kilót egészségesen? Íme, az almadiéta!

Szeretne leadni pár kilót egészségesen? Íme, az almadiéta!

Szeretnél gyorsan megszabadulni...

Tovább a cikkhez
3 finom és hatásos tipp székrekedés ellen

3 finom és hatásos tipp székrekedés ellen

3 finom és hatásos tipp székrekedés ellen

A krónikus székrekedés gyakori...

Tovább a cikkhez
Hogyan készíts látványos palackkertet páfrányból?

Hogyan készíts látványos palackkertet páfrányból?

Hogyan készíts látványos palackkertet páfrányból?

A páfrányok több mint 350...

Tovább a cikkhez

Tippek a karácsony utáni diétához

Karácsony utáni diéta

Az a nagyon rossz hírem van számodra, hogy a karácsony utáni diétát már karácsonykor, sőt előtte el kellene kezdened. Ha ez nem sikerül, mert elcsábított a sok illat és íz, a szaloncukor, a bejgli, meg a zserbó, ami csak karácsonykor van, ráadásul disznóvágás volt a családban, és a friss kolbászt, meg hurkát sem tudtad kihagyni, nos akkor jöjjenek a tippek a karácsony utáni diétához.

Bővebben...:

3 fogyókúrás tea házilag

Az ünnepek közeledtével érdemes időben felkészülni nem csak a sütés-főzésre, de az esetlegesen felszedett plusz kilók leadására is. Ehhez segítségül megmutatjuk, hogyan készíthető el az alábbi 3 fogyókúrás tea házilag. 

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...: