szombat, 24 március 2018

Bogyó és Babóca legújabb kalandja Ország Játéka díjat nyert

Kisgyerekes családokban egészen biztosan állandó vendég a kedves csigafiú és a bájos katicalány, azaz Bogyó és Babóca. A mese 2004 óta hódít, immár több mint 30 kötettel, 2010 óta pedig rajzfilm formájában is követhetik a kedves figurák kalandjait az apró rajongók.

A szerzőt, Bartos Erikát nagyon sokan keresik meg, hogy a mesehősök valamilyen játék formájában újabb életre keljenek, de a komoly szűrőn nem mindenki jut át. Most sokak örömére a BrainBox márka magyarországi forgalmazójának felkérésére örömmel mondott igent az írónő, így elkészült a különleges kiadás a játékból. A BrainBox Angliából indult hódító útjára, amelyet a világ 57 országában játszanak, 26 nyelven, összesen 40 különböző témakör jelent meg. A november elején forgalomba került Bogyó és Babóca BrainBox máris büszkélkedik egy megtisztelő címmel: elnyerte az Ország Játéka versenyén a legjobb kicsiknek szóló társasjáték díját. A játék születéséről és a két kis kedvencről Bartos Erika mesél az alábbi interjúban.

Minden megkeresésnek örülök, megtisztelő számomra a sok érdekes ötlet, együttműködési ajánlat. De szigorú vagyok, a kéréseknek csak egy egészen kis hányadára mondok igent. Nehéz arra határozott választ adni, hogy mi szerint döntök. Leginkább a szívemre hallgatok, illetve a férjemre, akinek az értékítéletében és ízlésében makulátlanul megbízom, minden döntésemben kikérem a véleményét. Sosem küzdöttem azért, hogy a figuráim megjelenjenek itt vagy ott, épp a fordítottja történik: azért harcolok, hogy ne használják fel a rajzaimat különböző kereskedelmi célokra az engedélyem nélkül. Alapvetően olyan felhasználásokra mondok igent, amelyek mind a kisgyereknek, mind a szülőnek örömöt okoznak. Egy jó társasjáték pontosan ilyen.

Amire végül igent mondok, ott én magam készítem a grafikát, magam hagyom jóvá a készülő játék minden részletét, minden egyes megvalósult játékban vagy tárgyban rengeteg munkám fekszik. A rajzfilmek készítésében is részt veszek: magam rajzolom a figuraterveket, átadom a forgatókönyvek alapjait, és persze a szöveget is. A Bogyó és Babóca sorozatban – és az összes többi művemben is – mindig a gyermeki lét szépsége volt számomra a legfontosabb, a sorozat lelkét és egységét épp ez teremti meg. A kisgyerek nem egy kicsi felnőtt, hanem egy sajátos univerzum, én mindig a legnagyobb komolysággal fordulok e felé az univerzum felé.

A sorozat csaknem másfél évtizedes sikere önmagáért beszél, de a valódi visszajelzéshez több idő kell. Ha a mostani gyerekek szívesen olvassák majd a műveimet saját gyermekeiknek, akárcsak én Boribont vagy Mazsolát, akkor nagyon boldog leszek.

Mi a titka ennek a két kedves figurának?

Nincs titkuk, a sorozat a szívemből fakadt, a legkisebb korosztály örömeit és nehézségeit jelenítem meg mesébe szőve. Minden mesében vannak alapvető konfliktushelyzetek, amik ismerősek a legkisebbeknek, hiszen a saját életükben is gyakran megtörténnek. Sokszor megtapasztalják a haragot, irigységet, duzzogást, csúfolódást. A meséim szereplői mindig jóindulattal, segítő szándékkal oldják meg ezeket a viszályokat. Történeteim magja mindig maga a konfliktus, de az agressziót kerülöm, mindig megnyugvásra, békére törekszem.

A rajzokat szabad kézzel készítem, és számítógéppel dolgozom fel. A szövegeket pedig azzal a céllal írom és fogalmazom, hogy a 2-3 éves kisgyerek is megértse. Megfelelő módon bármit el lehet mondani a legkisebbeknek.

A Bogyó és Babóca sorozat az elmúlt 14 év alatt szép utat járt be, hazai és nemzetközi elismeréseket szerzett, megfilmesítették, diafilmre került, de a lelke nem változott. Ma is a legnagyobb gonddal, végtelen energiával, munkával és igényességgel tartom kézben minden részletét. Nem változott az alkotói folyamat, és az életem alappillérei sem, ma is épp ugyanott lakom, és ugyanúgy élek, mint 14 évvel ezelőtt. BKV-n utazom, a sarki közértben vásárolok, magam főzök és takarítok, a magyar anyák mindennapi életét élem Budapest hetedik, nyolcadik kerületében. Emellett igyekszem a munkám eredményét megosztani másokkal, rendszeresen támogatok rászoruló óvodákat, jószolgálati szervezeteket.

Hány történet született már velük?

Azt hiszem eddig 34 könyv jelent meg, melyekben összesen 74 mese olvasható. De több történetet is írtam, speciális témákban, legutóbb, pl. amikor a Vakok Óvodájában meséltem, írtam egy külön ideillő mesét, melyben a vizuális élményt hangok helyettesítik. Vittem magammal egy xilofont, furulyát, egy kis hárfát, amik segítségemre voltak. Valaha a Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltem, a zene a második anyanyelvem.

Csatlakozz hozzánk facebookon a "Szezonális Kamra receptek" csoportunkba, és oszd meg kedvenc receptedet! >>>>>>>>

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

  Elég annyit mondani: Shazam!...

Tovább a cikkhez
Kollagénital – tényleg csodaszer?

Kollagénital – tényleg csodaszer?

Kollagénital – tényleg csodaszer?

  Időről-időre felbukkan...

Tovább a cikkhez
Ebből egy kanálnyi segíthet leküzdeni az állandó fáradtságot

Ebből egy kanálnyi segíthet leküzdeni az állandó fáradtságot

Ebből egy kanálnyi segíthet leküzdeni az állandó fáradtságot

Napi egy alma, és a betegség...

Tovább a cikkhez
Így lehet fogyni napi háromszor fél liter vízzel

Így lehet fogyni napi háromszor fél liter vízzel

Így lehet fogyni napi háromszor fél liter vízzel

Akik minden étkezés előtt...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Így készíts házilag lábfürdőt

Lábfürdő

Ha úgy érzed állandóan sajog és fáj a lábad, mire hazaérsz, egy gyógyító lábfürdő csodát tesz. Megmutatjuk, hogyan tudsz lábfürdőt készíteni házilag, amely nyugtatja és ápolja lábadat.

Bővebben...:

Így készíts arcpakolást házilag a hideg időben

Arcpakolás házilag

Beköszöntött a hűvös idő, ilyenkor jót tesz bőrödnek, ha hetente legalább egyszer elkészítesz egy tápláló arcpakolást házilag.

Bővebben...:

Így készül a kókuszvíz házilag

Kókuszvíz

A kókuszból készült italok nem csak mennyei ízükről híresek, de egészségesek és sokoldalúan is felhasználhatóak. Sajnos, a boltban viszont irreálisan sokat kérnek értük, ha egyáltalán lehet kapni ilyesmit, mi viszont egyszerűen kicselezhetjük őket, így készül a kókuszvíz házilag:

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...:

A 90 napos fogyókúra lényege

90 napos fogyókúra

Hallottál már a 90 napos fogyókúráról? Ha még nem, és szeretnél némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...: