péntek, 23 március 2018

Fessünk új színeket az otthonunkba tavaszra a Feng Shui szerint!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

Közeleg a tavasz, ideje új színeket varázsolni otthonunkba. De milyen színeket válasszunk? Tudta, hogy egy rosszul megválasztott szín milyen káros hatással lehet az életére? Hívja segítségül a Feng Shuit, és akkor ez nem fordulhat elő!

 A több ezer éves múltú, Kínában gyökerező Feng Shui alapvető célja, hogy segítsen olyan energiákban gazdag környezetet teremteni, mely támogat bennünket a mindennapi életünk során, segít, hogy minél jobban teljesítsük feladatainkat, könnyebben megküzdjünk gondjainkkal, életünk legyen teljes, boldog, és megtanít arra is, hogyan éljünk harmóniában a természettel. 

A Feng Shui ősi filozófiája sokakra nagy hatást gyakorol, ám csupán egy-egy tudatos térrendezési szempont betartásával nem lehet tökéletesen a Feng Shui elvei szerint berendezni egy otthont. Mégis pusztán a színek helyes kiválasztásával is sikeresebbé tehetjük életünket. Hogyan? Erről kérdeztük Szilvásy Judit Feng Shui tanácsadót.

 

- Otthonunk színeinek kiválasztásánál legtöbbször saját ízlésvilágunk alapján döntünk, illetve sokszor a szerint, hogy milyen szín illik egy-egy bútorhoz. Ha valaki ennél tudatosabban szeretné a színeket kiválogatni, úgy hogy az pozitívan hasson az életére, hogyan válasszon? A Feng Shui szerint milyen falszínt fessünk a nappaliba, a dolgozóba, a hálószobába vagy éppen a konyhába, és számít-e a berendezési tárgyak, bútorok, függönyök színe? 

- A Feng Shui -  hosszú évek tanulása és gyakorlása után is - komoly feladat elé állítja a tanácsadót,  hogy miként is hozza a lakás színeit harmóniába úgy, hogy a lakók életére a színek pozitív hatással legyenek.

Egy rosszul megválasztott szín, sokszor bajba is sodorhatja a szoba lakóját. Hogy miként? Minden körülöttünk rezeg, van egy bizonyos frekvenciája. Így a színeknek is, melyek bizonyos életérzést is keltenek bennünk, hatnak a tudatalattinkra, no meg a lakás energetikájára. A lakást a Feng Shui élőnek tekinti, hiszen amikor beköltözött az első lakó, az bevitte a saját életerejét, kínai fogalommal jelölve a csíjét. A hely  szelleme, genius loci  – mondták a régi rómaiak is. 


Egy festés, majd a bútorok elhelyezésével először mi hatunk a lakásra, majdan a lakás fog a mi életünkre hatni. A Feng Shui egy célirányos lakberendezés is egyben, amely arra törekszik, hogy a lakók sikeresebbek legyenek az élet minden területén. 
Ezért fontos annak az  ismerete, hogy mit is akarunk elérni? Jobb tanulást? Jó egészséget? Több anyagiakat?  Vagy tán elismerést? Így, tehát nem is lehet általánosítani, hogy a lakás mely részében milyen színt használjunk, mert minden lakás egyedi ugyanúgy, mint minden ember. És a kettő egymásra hat. Ami jó nekem, nem biztos, hogy neked is megfelel. De egy biztos. A Feng Shui célja nem az, hogy egy színkavalkádos lakást hozzon létre, hanem a falak és a kiegészítők színeit harmóniába hozva, egy bennünket láthatatlan módon segítő életteret hozzon létre. 

Általánosságban a követező színmegközelítéseket tudom tanácsolni:

 
A harsány színek hangos szóváltásra ösztönöznek. A pasztell árnyalatok kedvezőbben hatnak a lakókra, és ha hangsúlyt akarunk adni egy-egy színnek, akkor azt kis felületen megtehetjük harsány változatban.   
A piros, tüzes színek a gyerekszobában, amennyiben nyugodt a gyerek, akkor inspirálja, lendületet ad neki, ha viszont túl aktív, akkor még jobban felpezsdíti. A kék szín ugyanitt a kutatások szerint, a gyermeket füllentésre ösztönzi. A gyermekszobába mindenféleképpen jelenítsük meg a zöldet, ami a szabad természet színe, így segítve gyermekünk fejlődését. Akár a játékszőnyeg színe is lehet zöld, vagy legyen benne zöld. 
A nappaliban gyülekezik a család, a barátok, tehát egy olyan hely, ahol az a cél, hogy az ember megnyíljon. Így itt a sárgás (föld elem színek) ajánlottak, amely a befelé fordulót nyitottá teszik. 
A konyha az öt őselem szerint a tűz elemhez tartozik, de mégse ajánlatos piros tüzes színeket használni, mert a piros szín arra ösztönöz, hogy többet együnk.  
A háló csendes életterület, 6-8 órát is eltöltünk itt, így az erős színek itt nem biztosítják a nyugodt alvást. A föld színek  és a pasztell árnyalatok mondhatók kedvezőnek. A kék itt sem jó, hiszen hideg színt használni ott, ahol pont meleg színeket kell használnunk a párkapcsolat összetartására,  nem a legjobb ötlet még akkor sem, ha a Feng Shui a kéket ajánlana. Ilyenkor inkább kiegészítőkkel lehet dolgozni, amelyek megadják a megfelelő hatást.   

- Mekkora szerepe van a Feng Shuiban a színeknek? A színek általánosságban segítenek, vagy lehet ajánlott színe mindenkinek a születési idejétől függően?

 

- A születési évünkből kiszámolható egy úgynevezett  Gua szám, amely az öt őselem (Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz)  egyikébe tartozik. Egy kalkulátor segítségével ez  könnyedén kiszámolható: http://www.fengshui.hu/gua_szamitas.html
Nos, minden számhoz, azaz elemhez tartozik egy szín, továbbá fontos tudni azt, hogy a saját elemünk színét melyik elem színe segíti. Például, ha valaki 1970–ben született, akkor a Gua száma a 3, ami Fa elem. Színe a zöld és a világoskék, és az őt segítő szelem színe a fekete, ami a Víz elem. 
Például egy határidő napló vásárlásakor gondolhatunk arra, milyen szín segíti az elemünket, azaz a munkánkat, életünket.  Így egy 3-as Fa elemű embernek jó a zöld színű határidő napló, vagy az őt segítő fekete. Az utóbbira kreatív ötletként  rá lehet tenni egy zöld matricát, hogy ne legyen annyira komoly. (a 3-as Fa ember vidám természetű).

A fent leírtakból látni lehet, hogy a Feng Shui színelmélet milyen sokrétű, és ha tudatosan jól használjuk, sokat lendíthet életünk menetén.

A cikk elkészítésében segítségünkre volt:

Szilvásy Judit 
okl. mérnök, Feng Shui oktató-tanácsadó
www.fengshui.hu

 

 

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Annyira jó, hogy folytatni kell

Az Éjszakai játék (Game...

Tovább a cikkhez
AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

AZ – 27 évvel később

Néha a rajongóknak is lehet...

Tovább a cikkhez
Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

Elkezdődött a Shazam

  Elég annyit mondani: Shazam!...

Tovább a cikkhez
Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Ismerd meg az allergia tüneteit és kezelését

Az allergia egyre több embert...

Tovább a cikkhez
Ez a 2 perces testmozgás ellensúlyozza az ülő munka káros hatását

Ez a 2 perces testmozgás ellensúlyozza az ülő munka káros hatását

Ez a 2 perces testmozgás ellensúlyozza az ülő munka káros hatását

Az időnkénti felállás sajnos...

Tovább a cikkhez
Mit okozhat a paracetamol túladagolása?

Mit okozhat a paracetamol túladagolása?

Mit okozhat a paracetamol túladagolása?

Szakemberek szerint Angliában...

Tovább a cikkhez

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva a legszebb muskátlival dicsekedhetünk lakóhelyünkön.

Bővebben...:

Így készíts WC tisztítót házilag, fillérekből

Wc tisztító házilag

Bizonyára ismerős az érzés, amikor a televízióban látod a tipptopp háziasszonyokat a reklámokban, hogy irigykedsz, nahát, milyen tiszta lakás, fürdőszoba, WC, konyha, és elhatározod, hogy biztosan fogsz venni abból a szerből, amit reklámoz, hiszen akkor neked is ilyen csilli-villi lesz a lakásod.

Bővebben...:

Így készíts téli arcpakolást házilag a kamrából

Arcpakolás házilag

Ha eleged van a sok vegyszerrel teli bolti arcpakolásból, készíts házilag egy saját kozmetikai szert, amelyhez a hozzávalókat a kamrából kell beszerezned fillérekből.

Bővebben...:

Egészséges és gyors reggeli chia puding eperrel és zabpehellyel

Chia puding

Szeretnél egy olyan reggelit, amelytől nem leszel éhes egy óra múlva és még egészséges is? Akkor reggelre készítsd el ezt a finom epres chia pudingot, és akár a munkahelyedre is magaddal viheted!

Bővebben...:

Fogyókúra tippek tavaszra

Fogyókúra tavasszal

Bizonyára te is szeretnél egy kicsit jobb formába kerülni a tavasz közeledtével. Ha neked is jól jönne néhány egyszerű praktika ezzel kapcsolatban, akkor olvasd el tavaszi fogyókúra tippjeinket:

Bővebben...:

A 90 napos fogyókúra lényege

90 napos fogyókúra

Hallottál már a 90 napos fogyókúráról? Ha még nem, és szeretnél némi súlyfeleslegtől megszabadulni, akkor érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...: