csütörtök, 21 szeptember 2017

3 őszi almás recept

Túl sok az alma a kertben, és nem tudod mihez kezdj velük? Megmutatunk három finom őszi almás receptet, amelybe felhasználhatod a felesleges alma készletet is.

Töltött alma sajttésztában

Hozzávalók : tésztához:

370g liszt

1 csipet só

180 g vaj

120 g sajt

1 tojás

6 szem szegfűszeg

Töltelékhez:

80g barnacukor

30g mazsola

30g dióbél

60g vaj

1 kávéskanál őrölt fahéj

6 kis golden alma.

Az öntethez

3 dl almalé 1.2 dl juharszirup


Leírás : Elkészítés:

1. Elkészítjük a tésztát: lereszeljük a sajtot. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet és a sót. A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzávegyítjük a sajtot. Adunk hozzá 8-10 evőkanál hideg vizet, úgy hogy minden egyes kanál után könnyedén beledolgozzuk, míg a tészta épp összeáll. Ezután a tésztát cipóvá gömbölyítjük. 2. Késsel felaprítjuk a dióbelet, egy kis tálban villával összekeverjük a barnacukorral, a mazsolával, vajjal és fahéjjal. 3. Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk. 4. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Félreteszünk 50g tésztát, a többit lisztezett deszkán, lisztezett sódrófával kb 53x35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, majd felvágjuk 6 egyforma négyzetre. 5. A csészében villával felverjük a tojást 1 evőkanál vizzel.

Az almákat a tésztadarabok közepére helyezzük. 6. A diós keveréket elosztjuk az almák üregében. A tésztadarabok szélét megkenjük tojással. 7. Mindegyik almát becsomagoljuk a tésztával a tésztasarkokat jól összenyomkodjuk. 8. Az almát fémlapát segítségével zsiradékkal kikent sütőlemezre rakjuk. 9. Lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtúk a félretett tésztát (50 g) ebből 12 "falevelet" vágunk, melyekbe késheggyel "ereket" rajzolunk. az almát burkoló tésztát tojással megkenjük, majd 2 levelet díszítésként ráhelyezünk és ezeket is megkenjük tojással. A szegfűszegeket az alma száraként a tésztába szúrjuk. 10. A tésztába burkolt almákat 35 percig sütjük. Addig összekeverjük az almalét és a juharszirupot. Ezt 35 perc sütés után ráöntjük és még ezzel is sütjük 15 percig, ( ha túl gyorsan barnulna letakarhatjuk fóliával) sütés közben is időnként megöntözzük a lecsurgatott lével. Addig sütjük amíg a tészta aranysárga, az alma pedig puha lesz. (Ezt beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Jó étvágyat!

Téli sült fahéjas alma

Hozzávalók 4 személyre:

2 db közepes nagyságú savanykás alma

1 db tojás

20 dkg liszt

2.5 dl tej

3 ek. porcukor

5 dkg  vaj

1 tk. sütőpor

1 mk. őrölt fahéj

1 mk. Só.

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A tojást habosra verjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vaj kétharmad részét, a porcukrot, a sót, a sütőport, valamint a fahéjat, majd a tejjel és a liszttel simára keverjük. Egy kisebb tepsit vagy szögletes tűzálló tálat kikenünk a megmaradt margarinnal, és kevés zsemlemorzsával meghintve a hűtőszekrényben jól lehűtjük.

A tésztát a tepsibe öntjük. Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és karikákra vágjuk. A karikákat szépen elrendezzük a tésztán. Ebbe azok bele is süllyednek. Előmelegített, forró sütőbe toljuk a tepsit, és közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt hurkapálca már nem tapad a masszából. A megsült tésztát kiborítjuk, és kockákra vágva tálaljuk.

Tejszínes almás palacsinta

Hozzávalók:

20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza

50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve)

2 dl tejszín

1 mokkáskanál őrölt fahéj

1 evőkanál porcukor.

Elkészítés:

A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.

Otthagyta az élő adást Gianni

Otthagyta az élő adást Gianni

Otthagyta az élő adást Gianni

Élő adás közben kisétált...

Tovább a cikkhez
Hírekben erősít a 103.9 Sláger FM

Hírekben erősít a 103.9 Sláger FM

Hírekben erősít a 103.9 Sláger FM

A 103.9 Sláger FM őszi megújulása...

Tovább a cikkhez
Bódi Gusztiék vendégül látták Mr. President-et

Bódi Gusztiék vendégül látták Mr. President-et

Bódi Gusztiék vendégül látták Mr. President-et

Most csütörtökön a Sláger...

Tovább a cikkhez
Ez az olaj enyhítheti a cukorbetegek krónikus gyulladásait

Ez az olaj enyhítheti a cukorbetegek krónikus gyulladásait

Ez az olaj enyhítheti a cukorbetegek krónikus gyulladásait

Amerikai szakemberek azt...

Tovább a cikkhez
Hol sétálj, ha erősíteni akarod az immunrendszered?

Hol sétálj, ha erősíteni akarod az immunrendszered?

Hol sétálj, ha erősíteni akarod az immunrendszered?

Dr. Eeva Karjalainen, a...

Tovább a cikkhez
Ez a házi koszt meglepő előnye a konzerv bébiétellel szemben

Ez a házi koszt meglepő előnye a konzerv bébiétellel szemben

Ez a házi koszt meglepő előnye a konzerv bébiétellel szemben

Azok a kisgyerekek, akiket...

Tovább a cikkhez

Megkérdeztük: Milyen élelmiszerekkel erősítsük immunrendszerünket a megfázásos időszakban?

A betegségeket jobb megelőzni, s ebben legfontosabb segítőtársunk saját immunrendszerünk. Ha kellőképpen erős, akkor lehet, hogy észre sem veszünk egy megfázást vagy egy influenzafertőzést, mert tünetmentesen átvészeljük.

Bővebben...:

Őszi tippek a tökéletes bor-sajt párosításhoz

Nem kell gyászolni a nyarat, hiszen a szeptember érkezésével végre beköszöntött a szüret és a borfesztiválok időszaka. Itt az idő, hogy elővegyük a féltve őrizgetett isteni borokat, válasszunk hozzá egy-két pikáns sajtot és lenyűgözzük a barátainkat!

Bővebben...:

Előzzük meg az őszi megfázásokat!

Itt van az ősz, itt van újra, s bár napközben még meleg van, nem kell több könnyű nyári ruháknál, cipellőknél, reggel és este már hűvösebb van.

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

Így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget

A szénhidrátot manapság divat ősellenségként beállítani, így gyakorlatilag teljes szénhidrátmegvonás mellett próbálnak sokan kimerítő, megerőltető munkát végezni, ami nem csak lehetetlen, de káros is az egészségre. Nem szabad túlzásokba esned neked sem – így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget:

Bővebben...:

Szeretnék lefogyni, hogyan kezdjek bele?

fogyókúra, diéta

Mindenkinek más a motivációja, mikor megfogalmazódik benne a kérdés: Szeretnék lefogyni, hogyan kezdjek bele? Van aki, azért próbálkozik, mert kellemetlenül érzi magát a bőrében, vagy az egészsége érdekében kell tennie valamit, és persze olyanok is vannak, akik divatból fogyókúráznak.

Bővebben...:

Paleo diéta jelentése

Paleo diéta

A paleo diéta jelentése egy összetett probléma. Sokan csak egy új divatirányzatnak, esetleg a felső tízezer divathóbortjának tekintik, pedig nagyon hasznos lenne, ha minél többen megismerhetnék.

Bővebben...:

Így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget

A szénhidrátot manapság divat ősellenségként beállítani, így gyakorlatilag teljes szénhidrátmegvonás mellett próbálnak sokan kimerítő, megerőltető munkát végezni, ami nem csak lehetetlen, de káros is az egészségre. Nem szabad túlzásokba esned neked sem – így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget:

Bővebben...:

Hány percig kell a tojást főzni ha…

Ha esetleg nem vagy konyhatündér, valószínűleg akkor is tisztában vagy azzal, hogy a tojás állaga főzés után többfajta lehet. A szakértők már réges-régen kikísérletezték, hogy hány percig kell a tojást főzni, ha lágy vagy kemény tojást vagy a kettő közötti átmenet bármelyik fokozatát szeretnénk produkálni.

Bővebben...:

Ezt érdemes tudni a C-vitamin hatásáról

Tanulmányaidból te is tudod, hogy Szent-Györgyi Albert a paprikából vonta ki a C-vitamint. Egészséged megőrzése érdekében ezt érdemes tudni a C-vitamin hatásáról:

Bővebben...:

Így készíts házi citromlekvárt

A házi citromlekvár remekül illik a reggeli vajas kalácsra, de süteményekbe, és palacsintába is tölthető. Megmutatjuk, hogyan tudsz házilag citromlekvárt készíteni, tartósítószer nélkül.

Bővebben...:

Cukrozott zöld dió recept

A zöld dió egy remek csemege, megmutatjuk, hogyan kell elkészíteni a cukrozott zöld diót.

Bővebben...:

Végleges szőrmentesítés pro és kontra

Érdemes-e belevágni a végleges szőrtelenítésbe vagy maradjunk inkább a megszokott átmeneti megoldásoknál? Körüljártuk a témát!

Bővebben...: