szerda, 24 január 2018

A szem vitaminja: A-vitamin

A megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása rendkívül fontos a szervezetünk számára, hiszen e vitamin legfontosabb feladata a szem egészségét hivatott megőrizni.

Emellett megfelelő mennyiségű A-vitamin fogyasztása nagyon jótékonyan hat a szervezetünk működésére. Óvja bőrünket, hatékonyan közreműködik a pattanások eltüntetésében. Szerepet játszik a nyálkahártya épségének megőrzésében, a csontozat fejlődésében, az immunrendszer erősítésében. A haj vitaminjaként is szokták emlegetni.

A karotinoidokat az A-vitamin elő vitaminjának tartják, amely jelentős antioxidánsnak számít. Ugyanakkor a felszívódási aránya kisebb, mint az A-vitaminnak, éppen ezért belőlük nagyobb mennyiséget kell fogyasztanunk.  A karotinoidok közé tartozik a likopin és a lutein, melyek fokozzák szervezetünk strapabírását a betegségekkel szemben.

Mit okoz, ha nem megfelelő az A-vitamin szintje?

Hiány esetében először is a szemünk kezd el romlani. Az első tünetek között van a farkasvakság (amikor a szem nem képes azonnal alkalmazkodni a fény utáni sötétséghez, például: szürkületben.) A-vitamin hiányt jelenthet a töredezett haj és a repedezett köröm, vagy ha a fertőző betegségek után meghosszabbodik a teljes gyógyulás időtartama.

A túladagolás fejfájást, hányást, hajhullást, romló látást és máj megnagyobbodást is okozhat.

A sárgarépa és a paradicsom, mint A-vitamin forrás! Mindkét zöldség nyers formában történő elfogyasztása is hasznos, ugyanakkor sokkal jobban hasznosulnak a bennük található hatóanyagok, ha kissé feldolgozzuk őket fogyasztás előtt.

A sárgarépa béta-karotint tartalmaz, fogyasztása leginkább párolt formában javasolt. A sárgarépa számos területen segíti szervezetünket: jó hatással van a bélműködésre, csökkenthető vele az érelmeszesedés foka, emellett pedig a rosszindulatú daganatképződést is meggátolni.


A paradicsom az egyik legfontosabb likopin forrásunk. Ez a zöldség is feldolgozott formában (pl.: paradicsomsűrítményként) több hatóanyagot tartalmaz, mint nyersen. A répához hasonlóan megfelelő mennyiségű paradicsom fogyasztása is segít megfékezni a daganatos betegségeket, jótékony hatása van az emésztésre, csökkenti a szívbetegségek kialakulását. Kitűnően alkalmazható arcpakolásként, gyógyítja a bőrt, ellát vitaminnal és hidratál.

Végül mindkét zöldségről elmondható, hogy a bennük található vitamin zsírban oldódik, éppen ezért a fogyasztásuk valamilyen zsiradékkal együtt ajánlott (pl.: zöldséglevesként vagy olajjal tálalt salátaként).

Összességében láttuk tehát, hogy milyen fontos szerepet játszik a szemünk és teljes szervezetünk egészségének megőrzésében az A-vitamin. Fogyasszunk tehát minél több friss vagy párolt/feldolgozott zöldséget, mert ezekkel nagyon sok betegség természetes úton elkerülhető!

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>

 

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Kiderült, miért hívták Som Lajost főnöknek zenésztársai

Igazi csemegét kínál a nézőknek...

Tovább a cikkhez
Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Elzavarta otthonról feleségét az Irigy Hónaljmirigy dobosa

Kabai Lacinál betelt a pohár…...

Tovább a cikkhez
Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

Belépett a kétszázezresek közé A Viszkis

December 11-én immár a kétszázezredik...

Tovább a cikkhez
Melyik a hatásosabb ránctalanító: a botox vagy a hialuronsav?

Melyik a hatásosabb ránctalanító: a botox vagy a hialuronsav?

Melyik a hatásosabb ránctalanító: a botox vagy a hialuronsav?

Még a bőrünk számára optimális...

Tovább a cikkhez
Ez az intelligens ember 10 ismertetőjele

Ez az intelligens ember 10 ismertetőjele

Ez az intelligens ember 10 ismertetőjele

A kiemelkedően intelligens...

Tovább a cikkhez
Spenót és répalé: hogyan védik az egészségünket?

Spenót és répalé: hogyan védik az egészségünket?

Spenót és répalé: hogyan védik az egészségünket?

Popeye-nek a tudósok szerint...

Tovább a cikkhez

Így készíts szappant házilag

szappan készítés

Eleged van a szintetikus anyagokkal átitatott szappanokból? Akkor így készíts szappant házilag!

Bővebben...:

Egészséges és gyors reggeli chia puding eperrel és zabpehellyel

Chia puding

Szeretnél egy olyan reggelit, amelytől nem leszel éhes egy óra múlva és még egészséges is? Akkor reggelre készítsd el ezt a finom epres chia pudingot, és akár a munkahelyedre is magaddal viheted!

Bővebben...:

Így készíts arcpakolást házilag a hideg időben

Arcpakolás házilag

Beköszöntött a hűvös idő, ilyenkor jót tesz bőrödnek, ha hetente legalább egyszer elkészítesz egy tápláló arcpakolást házilag.

Bővebben...:

Tippek a karácsony utáni diétához

Karácsony utáni diéta

Az a nagyon rossz hírem van számodra, hogy a karácsony utáni diétát már karácsonykor, sőt előtte el kellene kezdened. Ha ez nem sikerül, mert elcsábított a sok illat és íz, a szaloncukor, a bejgli, meg a zserbó, ami csak karácsonykor van, ráadásul disznóvágás volt a családban, és a friss kolbászt, meg hurkát sem tudtad kihagyni, nos akkor jöjjenek a tippek a karácsony utáni diétához.

Bővebben...:

3 fogyókúrás tea házilag

Az ünnepek közeledtével érdemes időben felkészülni nem csak a sütés-főzésre, de az esetlegesen felszedett plusz kilók leadására is. Ehhez segítségül megmutatjuk, hogyan készíthető el az alábbi 3 fogyókúrás tea házilag. 

Bővebben...:

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...: