szerda, 13 december 2017

A hajdina elkészítési módja

A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozó gabonafajta, amely Dél-Kínából származik, és a középkor óta része az európai népek táplálkozásának. Hazánkba a tatárok közvetítésével jutott el.

Rendkívül egészséges rostban gazdag táplálék, magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal, amely elsősorban a gluténérzékenyek számára kínál alternatívát a búzaliszt helyett. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt ajánlott a napi étkezésed részévé tenni.

Ez a gabona gyakran része gyógyító étrendeknek, mivel közismert a kötőszövetet erősítő tulajdonsága, mely az érrendszeri betegségeknél hasznos, de jó hatással van a magas vérnyomásra és a máj működésére is. Rendszeres hajdinafogyasztással a székrekedést örökre elfelejtheted.

Az elkészítése pofonegyszerű. A megmosott, háromszög formájú gabonaszemeket egy bögrével mérd ki, adj hozzá kétszeres mennyiségű vizet, majd fedő alatt takaréklángon párold. Mire a víz elfő alatta, a hajdinaszemek kinyílnak, ekkor már biztosan megpuhult.

Az elkészítés másik módja, hogy a gabonát először megpirítod. Amikor érzed a mogyoróillatot, öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel, és párold, míg meg nem puhul. Mindkét változat finom köretként fűszerekkel, zöldfűszerrel, de zöldségekkel is kombinálhatod.

A hajdinaliszt kiváló sütemények, palacsinták, péksütemények készítéséhez. Házasíthatod teljes kiőrlésű lisztekkel, de rizs- vagy kukoricaliszttel is keverheted, így gluténérzékenyek számára kitűnő kenyér és péksütemény készülhet belőle.

Reggelire kásaként, salátákhoz pirítva fogyaszd, leves dúsítására egyszerűen szórd bele a leveses fazékba.

Kövess minket Facebook oldalunkon is, ahol naponta friss cikkeket olvashatsz, és oszthatsz meg ismerőseiddel! >>>>>>>

 

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

Homonnay Zsolt miatt volt tanítási szünet fia iskolájában

A Budapesti Operettszínház...

Tovább a cikkhez
A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

A „szeretlek” az egyik legnépszerűbb tartalom a Viberen

Az emberek egyre inkább...

Tovább a cikkhez
Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Turkálóból öltöznek a Feleségek luxuskivitelben sztárjai!

Ezen a héten a Feleségek...

Tovább a cikkhez
Buta sztereotípiák a szóhasználatunkról

Buta sztereotípiák a szóhasználatunkról

Buta sztereotípiák a szóhasználatunkról

A Twitteren feltűnő kulcskifejezéseket...

Tovább a cikkhez
Akkor fogyhatsz a legkönnyebben, ha ebben az időtartamban étkezel

Akkor fogyhatsz a legkönnyebben, ha ebben az időtartamban étkezel

Akkor fogyhatsz a legkönnyebben, ha ebben az időtartamban étkezel

A Cukorbetegség és Emésztési,...

Tovább a cikkhez
Ezzel gazdagítsd az étrended, ha csökkentenéd a vérnyomásod

Ezzel gazdagítsd az étrended, ha csökkentenéd a vérnyomásod

Ezzel gazdagítsd az étrended, ha csökkentenéd a vérnyomásod

Azért is érdemes omega-3...

Tovább a cikkhez

A napi öt étkezés a fogyás titka?

Előfordult már veled, hogy fogyókúraként szinte alig ettél és hízni kezdtél? Talán mégsem koplalásra van szükség, ha karcsúbb alakot szeretnél? Lehet, hogy a napi öt étkezés a fogyás titka?

Bővebben...:

Így szabadulj meg a kilóktól a citrom segítségével

Fogyókúra citrommal

A citrom olyan tápanyagokat és vitaminokat tartalmaz, amelyek segítenek többek között a felesleges zsír elégetésében. Lássuk hát, hogyan tudod a javadra fordítani ezeket a tulajdonságait, és elérni, hogy a citrom segítségével szabadulj meg a felesleges kilóktól.

Bővebben...:

Épp csak annyira laktunk jól, amennyire hisszük

Hiába kapunk ugyanannyit enni, mint mások, ha azt hisszük, kevesebbet ettünk, hamarabb leszünk éhesebbek – állítja egy friss kutatás.

Bővebben...: