csütörtök, 19 október 2017

Az idős kor boldogabb lehet

A mai, a fiatalságot piedesztálra emelő kultúrában az öregedés igencsak lehangoló kilátásnak tűnhet. Pedig egy friss kutatás azt mutatja, hogy az idősebb emberek általában kevésbé stresszesek, és jobban meg vannak elégedve az életükkel, mint a fiatalabbak.

Fogyni szeretnél? Próbáld ki az enzimdiétát!

Gyányi Ditta dietetikus a manapság az egyik legnépszerűbb diétáról, az enzimdiétáról mondta el szakértői véleményét a Csak csajokban.

Új hatóanyag segítheti a szívelégtelen betegek kezelését

A Nature Communications oldalain bemutatott hatóanyag javítja a szív pumpafunkcióját. A Mount Sinai kutatói szívizomsejteken, illetve állatkísérletes modellben tesztelték az N106 fantázianévre hallgató szert. Dr. Roger Hajjar munkacsoportja kimutatta, hogy a kismolekulájú hatóanyag fokozza a szívizom összehúzódási képességét, és úgy tűnik, hogy ezzel a területen első lehet a célzott terápia alkalmazásában.

Igyunk kávét a cukorbetegség ellen

A legújabb eredmények szerint napi legfeljebb négy csésze kávé 25 százalékkal csökkentheti a diabétesz kockázatát.

Megkérdeztük: Milyen élelmiszerekkel erősítsük immunrendszerünket a megfázásos időszakban?

A betegségeket jobb megelőzni, s ebben legfontosabb segítőtársunk saját immunrendszerünk. Ha kellőképpen erős, akkor lehet, hogy észre sem veszünk egy megfázást vagy egy influenzafertőzést, mert tünetmentesen átvészeljük.

A nyugati országokban az emberek elsősorban az étrendkiegészítőkhöz fordulnak, ha erősíteni akarják immunrendszerüket, és kevésbé törik a fejüket azon, hogy milyen élelmiszereket illesszenek be a napi étrendbe, melyekkel szintén ilyen hatást érhetnek el. Pedig egy kis odafigyeléssel, nagyobb egészségtudatossággal pusztán az élelmiszerek helyes megválogatásával a lehető legtermészetesebb módon őrizhetjük meg egészségünket a szervezetünk védekezőképességét próbára tévő hideg évszakokban.

Melyek a leghatásosabb immunerősítő élelmiszerek? Erről kérdeztük a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének főiskolai docensét, Veresné Dr. Bálint Mártát.

- Legtöbben a C-vitamin pótlását tartják fontosnak, mint a megfázás ellenszerét, és igyekeznek is minél többet bevinni a szervezetükbe tabletták, illetve C-vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztásával. De ezen kívül milyen gyümölcsöket, illetve élelmiszereket érdemes a kosarunkba tenni, melyek hatékonyan erősítik védekezőképességünket a megfázásos időszakban?

 

- Érdemes tisztázni melyek a jelentős C-vitamin tartalmú gyümölcsök (pl. kivi, citrom, mandarin, grapefruit, narancs, fekete ribizli), zöldségek (pl. zöld és kaliforniai paprika, brokkoli, kelbimbó, karalábé, karfiol, fejeskáposzta, savanyú káposzta), melyek lehetőleg naponta többször, azonban egyszer nyersen is szerepeljenek az étrendben, pl. saláta, vagy lé formájában. Természetes forrásból biztosan nem lehet túladagolni a C-vitamint, tehát ezek biztonsággal fogyaszthatók.

Jó iránytű lehet a választásnál a gyümölcsök, zöldségek színét is figyelni, hiszen minél színesebb, (pl. piros, narancssárga, zöld, sötétlila) valamelyik, annál több a növényi fitonutriens, más néven biológiailag aktív növényi anyag, pl. flavonoid tartalma. A fitonutriensekhez több ezer vegyület tartozik, melyek egy részéről tudjuk, hogy antioxidáns hatásuk révén hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez. Érdekességként, a növények ezeket a saját védelmükre termelik, de az emberi szervezetben is hatásosok. Ugyanaz igaz rájuk, mint a vitaminokra, természetes formában biztonsággal fogyaszthatók. Ide tartoznak, pl. a vörös áfonya, vérnarancs, sütőtök, spenót, kökény.

A szervezet a betolakodó vírusok, baktériumok ellen többek között a szabadgyökök képzésével védekezik. Gondot jelent azonban, ha a zsíros táplálkozás vagy a stresszes életmód miatt ezek mennyisége túlzott mértékben megnő. Ilyenkor hasznosak a táplálékkal elfogyasztott olyan anyagok, melyek antioxidánsként vagy gyökfogóként viselkednek, vagy szükségesek az antioxidánsok felépítéséhez.

Újabb kutatások szerint a jó D-vitamin ellátottság mellett ritkábban alakulnak ki légúti fertőző betegségek. Sajnos azonban a magyar lakosság 70-80 %-a D-vitamin hiánnyal küzd, elsősorban az éghajlati adottságoknak (napsütéses órák alacsony száma) köszönhetően. Ez az immunrendszer állapotára is hatással van. A D-vitamin dús élelmiszerek (pl. margarin, vaj, máj, tojás lazac) fogyasztása mellet, a téli-tavaszi hónapokban D3-vitamin tartalmú étrend kiegészítő szedése is ajánlott.

- A nyáron eltett kompótoknak, lekvároknak, szörpöknek milyen egészségvédő szerep jut a meghűléses időszakban?

- Sajnos, ezek C-vitamin tartalma már elég kevés, mivel a főzés és tárolás hatására az aszkorbinsav (C-vitamin) bomlik. Ezt a termékcsoportot ezért elsősorban finom ízük miatt fogyasztjuk. A gyorsfagyasztott készítmények esetén azonban más a helyzet. Ott a szüret ideális érettségi időpontban történik, és rövid idő alatt hűtőbe kerül a zöldség, gyümölcs. Így fogyasszuk ezeket bátran télen is.

- Vannak olyan élelmiszerek, melyek erősítik egymás hatását?

- A kukoricában, szójában, búzában található egyik fehérjealkotóból (glutamin) olyan anyag képződik, mely antioxidáns szerepet tölt be. Hasznosak továbbá az omega-3 zsírsavak is (megtalálható, pl. lazac, makréla, hering, szardínia, lenmagolaj), melyek többek között gyulladáscsökkentő hatásúak. A hagyma gyógyító hatása már a népi gyógyászatban is ismert volt, de mint kiderült, a fűszerek közül a kakukkfű, a rozmaring és a gyömbér is baktériumok szaporodását gátló hatással bír. A sokféle alapanyag felhasználása, a változatos készítési mód és fűszerezés garancia arra, hogy minden hasznos anyag a szervezetünkbe kerüljön, így az immunrendszer számára fontos építőanyagokhoz is hozzájut a szervezetünk.

- Hogyan készítsük el az élelmiszereket, hogy természetes vitamin – és enzimtartalmuk a lehető legkevésbé károsodjon?

- A legtöbb hasznos anyagot akkor tudjuk megóvni, ha rövid ideig pároljuk, vagy gőzben főzzük, esetleg hirtelen sütjük ételeinket. A zöldségek, gyümölcsök jó része nyersen is fogyasztható, pl. lé, saláta, ropogtatnivaló formájában.

 

- Mely a leghatásosabb szomjoltó az immunerősítés szempontjából?

- Az immunerősítő étrend fontos részét képezi, hogy elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszunk. Ezzel védjük a szem-, az orr-, a szájnyálkahártyát a kiszáradástól, és így nehezítjük a kórokozók szervezetbe jutását. A téli időszakban a szokásos napi felnőtt adag nem másfél liter, hanem 2-2,5 liter folyadék a fűtés, vagy a kinti hideg levegő erős szárító hatása miatt. A víz, ásványvíz mellett, a teák (pl. zöld és fekete tea, bodza, csipke, menta, kamilla, hársfa), a 100%-os gyümölcs- és zöldséglevek hasznos anyagai segítik immunrendszerünk működését.

Szerző: Jáksó Nóra

Heti Facebook kérdésünk: Beszélgessünk! Te mivel védekezel ősszel a megfázás ellen? >>>>>>>>

Mindent vitt a Ninja Warrior

Mindent vitt a Ninja Warrior

Mindent vitt a Ninja Warrior

Október 16-án indult a TV2...

Tovább a cikkhez
Kiderült Radics Gigi és Puskás Peti kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült Radics Gigi és Puskás Peti kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült Radics Gigi és Puskás Peti kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Radics Giginek nehéz volt...

Tovább a cikkhez
Kiderült ByeAlex és Gáspár Laci kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült ByeAlex és Gáspár Laci kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

Kiderült ByeAlex és Gáspár Laci kiket visz magával az X-Faktor élő showjába

ByeAlex romantikus énjét...

Tovább a cikkhez
Kisbabád nem hagy éjjel aludni? Íme a megoldás!

Kisbabád nem hagy éjjel aludni? Íme a megoldás!

Kisbabád nem hagy éjjel aludni? Íme a megoldás!

Az újdonsült szülők számára...

Tovább a cikkhez
Őszi arcápolás: Mit tehetünk a ráncok és a bőrhibák ellen? Praktikák, amelyek új...

Őszi arcápolás: Mit tehetünk a ráncok és a bőrhibák ellen? Praktikák, amelyek új...

Őszi arcápolás: Mit tehetünk a ráncok és a bőrhibák ellen? Praktikák, amelyek új...

Apró ráncok, pigmentfoltok,...

Tovább a cikkhez
Ez az egyik leghatékonyabb fegyver az arcbőr megereszkedése ellen

Ez az egyik leghatékonyabb fegyver az arcbőr megereszkedése ellen

Ez az egyik leghatékonyabb fegyver az arcbőr megereszkedése ellen

A 810 és 940 nanométeres...

Tovább a cikkhez

Így erősítsük immunrendszerünket ősszel

Ősszel mindenkinek jobban oda kell figyelnie az egészségére, hiszen nehéz időszak ez mindannyiunk számára. Az őszi immunerősítő tippek neked is segítenek abban, hogy könnyebben viseld a rossz időt, a tömeget és a tanévkezdéssel járó megpróbáltatásokat.

Bővebben...:

5 csodaszép színes őszi koszorú, készítsd el őket saját kezűleg

Ezekhez a szép őszi koszorúk elkészítéséhez kell némi kézügyesség és türelem, de megéri őket elkészíteni, mert remekül feldobják ősszel a bejárati ajtót.

Bővebben...:

Őszi gyümölcsök az egészségünkért

Nem csak nyáron ehetünk vitamindús gyümölcsöket! Itt az ősz, amely szintén tartogat számunkra néhány igazi finomságot.

Bővebben...:
Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Íme, a titok hogy gyönyörű virágzó muskátlink legyen nyáron

Mi a titok, hogy az erkélyen egész nyáron át gyönyörű, dúsan virágzó muskátliban gyönyörködjünk? Összeszedtünk néhány hasznos tippet, amelyeket betartva...

Tovább a cikkhez

3 napos ananász diéta

ananász diéta

Közeleg egy fontos esemény, jó lenne leadni gyorsan pár kilót? Akkor a 3 napos villámgyors ananász diéta neked szól.

Bővebben...:

Szénhidrátszegény diéta titka

Szénhidrátszegény  diéta

A legtöbb diéta és fogyókúra alapja a szénhidrát csökkentése, így nem csoda, hogy a szénhidrátszegény diétát sok fogyni vágyó követi. A szénhidrátszegény diéta gyors és látványos eredményt hoz, ha te szereted a salátát, a húst, és a zöldségeket, könnyedén betartod majd a szénhidrát csökkentés szabályait.

Bővebben...:

Így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget

A szénhidrátot manapság divat ősellenségként beállítani, így gyakorlatilag teljes szénhidrátmegvonás mellett próbálnak sokan kimerítő, megerőltető munkát végezni, ami nem csak lehetetlen, de káros is az egészségre. Nem szabad túlzásokba esned neked sem – így kell lecsökkenteni a szénhidrát mennyiséget:

Bővebben...: