szerda, 21 február 2018

Indul a tavaszi kerti szezon és a magvetés!

Véget ért a jól megérdemelt pihenő, indul az idei kerti szezon, ideje előszedni az üres cserepeket, magvető tálcákat, és a vetőmag készletet. Megmutatjuk, milyen magokat lehet elkezdeni vetni február végétől.

 Ideje nekiállni az idei kerti munkáknak, így pl. a korai magvetésnek is.

Népszerű diéták, melyek vitaminhiányt okozhatnak

Évente több mint 30 milliárd dollárt költenek testsúlycsökkentő termékekre az Egyesült Államokban, mivel felmérések szerint minden harmadik felnőtt próbálkozik súlyleadással.

Laktóz vagy tejérzékenység? A megoldás növényi joghurt helyettesítő!

Egyre több embert érintenek különböző intoleranciák, vannak akik csak tudatosan szeretnének táplálkozni, ezért figyelmüket egyre inkább a természetes gyógymódok az egészséges táplálékok felé fordítják.

Ezért érdemes növényi alapú sajthelyettesítőt fogyasztani

A növényi alapú sajthelyettesítők nagyon egészségesek, hiszen sok esetben sokkal több vitamin és ásványi anyag található bennük, mint az állati eredetű sajtokban: nem véletlen, hogy sokan fogyasztják őket előszeretettel, nem csak lelkiismereti, hanem egészségügyi okokból is.

Borkóstolás itthon ősszel!

Bár egyelőre csak a naptár szerint, de vészesen közeledik az ősz, ám érdemes kihasználni a nyár jótékony hatását ezen évszak első hónapjaiban is.

A hírek szerint ugyanis szeptemberben sem fukarkodik majd az ég a meleggel. Viszont, ha ősz, akkor bor is dukál hozzá. Nézzük, hát milyen kincsesbányákkal van felszerelve kis országunk eme nedű szempontjából.

A legtöbbünk Franciaországhoz kötné a minőségi bor fogalmát, holott itthon is találunk bőven belőle. Bár azt mondják, az tudja igazán, milyen a jó bor, aki bortermő vidéken, vagy legalábbis a közelében él. Nem tudom, hogy ez tényleg így van-e, mindenesetre válasszunk bármilyen bort is, fehéret vagy vöröset, legyen száraz vagy édes, mindenképpen tiszteljük meg azzal, hogy élvezzük. Egyszer egy tanárom azt mondta: Ahhoz, hogy az ember élvezni tudja a száraz bort, meg kell érnie. Idő kell, hogy felnőjön a feladathoz.

A legészakabbra fekvő és leghíresebb borvidékünk a Tokaj-Hegyaljai terület, ahonnan a méltán, a XVIII. század óta világhírű borunk, a Tokaji aszú származik. Ezen borkülönlegesség a történetmondás szerint a XVI. század elején készült el elsőször egy református lelkész, Sepsi Laczkó Máté keze munkájaként. A bor különleges, több százéves technológiával készül már aszúsodott, késői szüretelésű szőlőből. Nem véletlenül kapta „a borok királya, a királyok bora”  elnevezést. Aki mélyrehatóbban szeretne megismerkedni Tokaj történelmével és a táj boraival, borkultúrájával, az látogasson el a Tokaji Múzeumba, ahol egy igazán sokszínű tárlat mutatja be mindazt, ami Tokajt jellemezte és jellemzi máig.


Eger, Gárdonyi Géza hazája, ahol Szent István királyunk elsők között alapított püspökséget, nem csupán történelme miatt fontos számunkra, hanem a hatezer hektárt is meghaladó szőlőtermő területe miatt is. A Bükk hegység lábánál fekvő borvidéken már a XIII. század óta készítenek borokat. A lehetőségeiket maximálisan kihasználva ma a lehető legtöbb fajtájú bort állítják elő a környéken, a legkülönlegesebbnek mégis a „védett eredetű” kategóriába tartozó Debrői Hárslevelű és az Egri Bikavér. A városban a 200 éves István Pince és Bormúzeum állítja ki a környék borait és régi borásztechnikai eszközeit.

Sopronban és környékén már a középkorban is fontos értéke volt a szőlőnek, s így a bornak. Egészen a XIX. század elejéig inkább a fehér szőlőt részesítették előnyben, ám a század végére egy karakteresebb fajta, a kékfrankos vált divatossá, ami a mai napig is emblematikus bora ennek a vidéknek. A soproni kékfrankos ugyan nem olyan nagy múltú, mégis már-már legenda értékű. Jäger Mihály, borkereskedő nevéhez kötjük, aki a múlt század harmincas éveiben foglalkozott ezzel a borral.


Már a XIV. századtól termesztenek szőlőt és készítenek borokat a Szent Márton hegyen, s ezzel a pannonhalmi Magyarország egyik legidősebb borvidéke. Ma a legjelentősebb pincészet ezen a területen, a Pannonhalmi Apátság Pincészete, mely majd ezer éves múltra tekint vissza, ami biztosítéka is az itt készülő borok kvalitásának. Az apátság megtekintésén kívül számos lehetőség van a vidék és annak borkultúrájának megismerésére, a különböző borkóstolásoktól a környező településeket felölelő bor utakig.

És persze a Balatonon sem lehet egész évben strandolni. Amikor az idő erre már alkalmatlanná válik érdemes felkeresni a tó környéki pincészeteket, borvidékeket. Az első, ami mindenkinek az eszébe jut az a Balatonboglári BB bor, mely fontos része a magyar borkultúrának. De nézzünk most át a túlpartra, ahol Szigligettől Tapolcáig 15 településen keresztül találjuk a Badacsonyi borvidéket. Az itt készült borok jellemzően testesek és viszonylag magas alkohol tartalmúak, olykor megjelennek kései szüretelésű borkülönlegességek, sőt helyenként jégbort is készítenek az ínyencek számára. A helyi különlegesség, a Szürkebarát eredetileg egy francia szőlőfajtából, a Pinot grisből készül, melyet a szerzetesek honosítottak meg ezen a vidéken.


Magyarország legjobb minőségű és legváltozatosabb vörösbor repertoárját a Dél-Dunántúli Villányi borvidék adja. Érdekesség, hogy ezzel ellentmondásban a legnagyobb területet az olaszrizling termelése foglalja el. A borvidék mintegy tizennyolc települést foglal magába, köztük a termálfürdőjéről híres Harkányt, a váráról ismert Siklóst és az idén az Ördögkatlan Fesztivált harmadik alkalommal megrendező Kisharsányt, Nagyharsányt és Palkonyát is. Az itteni borokat dicséri az is, hogy a rendszerváltás óta négy villányi borász kapta meg év borásza címet. A villányi borok történtéről, fajtáiról illetve a termelés és a borkészítés tudományáról bővebb kiállítás tekinthető meg a Villányi Bormúzeumban, mely egész évben várja a látogatókat.


Bár az Alföldre kevéssé jellemző a bortermelés, mégis a Kunsági borvidék Magyarország legnagyobb szőlőtermő területe. Ám itt a mohácsi vész előtt nem is folyt szőlőtermesztés, sőt csak a ’70-es években került sor a rangosabb fajták nagyüzemi termelésére. A nagy területnek köszönhetően a vidék egyes tájain különböző szőlőfajták termeszthetők - mintegy hatvannégy fajta - így a borok is nagyon változatosak. Maga a terület pedig nyolc körzetre oszlik. Számos városban fontos a bor kulturális szerepe, ami a múzeumokon túl borfesztiválokat is jelent, melyekben kiemelkedő például Kecskemét, Cegléd, Soltvadkert vagy akár Kiskunhalas is.


Ezek után kinek ne támadna kedve egy kis borkóstolásra!? Hát csak rajta, ismerjük meg kiváló, minőségi borainkat. Amihez egyébként nem szükségszerű több száz kilométert utazni a borvidékig, hiszen az ősz bővelkedik szüreti- és borfesztiválokban szerte az országban.

Lázár Erika

Ha tetszett a cikk kérjük lájkold, vagy oszd meg a Facebookon a cikk tetején levő gombokkal, vagy Facebook oldalunkon! >>>>>>>>


Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

Anti-Valentin napot tart az Oltári csajok sztárja

A Valentin-nap a párok és...

Tovább a cikkhez
Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Az Irigy Hónaljmiriggyel ünnepelte születésnapját Dévényi Tibi bácsi

Sztárvendégek, szexi táncoslányok,...

Tovább a cikkhez
Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Jessie J végre magyarországon is fellép

Az EFOTT szervezői az ELTE...

Tovább a cikkhez
Mit bír kevésbé az, aki alvászavarban szenved?

Mit bír kevésbé az, aki alvászavarban szenved?

Mit bír kevésbé az, aki alvászavarban szenved?

Az inszomniában szenvedők...

Tovább a cikkhez
Hány kalóriát spórol, aki cukor nélkül issza a teát és a kávét?

Hány kalóriát spórol, aki cukor nélkül issza a teát és a kávét?

Hány kalóriát spórol, aki cukor nélkül issza a teát és a kávét?

Az Egyesült Államokban több...

Tovább a cikkhez
Ezért fontos, hogy a gyermekünk tudja, nem baj, ha hibázik

Ezért fontos, hogy a gyermekünk tudja, nem baj, ha hibázik

Ezért fontos, hogy a gyermekünk tudja, nem baj, ha hibázik

Azok a gyerekek, akik szerint...

Tovább a cikkhez

Egészséges és gyors reggeli chia puding eperrel és zabpehellyel

Chia puding

Szeretnél egy olyan reggelit, amelytől nem leszel éhes egy óra múlva és még egészséges is? Akkor reggelre készítsd el ezt a finom epres chia pudingot, és akár a munkahelyedre is magaddal viheted!

Bővebben...:

Így készíts WC tisztítót házilag, fillérekből

Wc tisztító házilag

Bizonyára ismerős az érzés, amikor a televízióban látod a tipptopp háziasszonyokat a reklámokban, hogy irigykedsz, nahát, milyen tiszta lakás, fürdőszoba, WC, konyha, és elhatározod, hogy biztosan fogsz venni abból a szerből, amit reklámoz, hiszen akkor neked is ilyen csilli-villi lesz a lakásod.

Bővebben...:

Így készíts téli arcpakolást házilag a kamrából

Arcpakolás házilag

Ha eleged van a sok vegyszerrel teli bolti arcpakolásból, készíts házilag egy saját kozmetikai szert, amelyhez a hozzávalókat a kamrából kell beszerezned fillérekből.

Bővebben...:

Ezeket szerezd be, ha paleo fogyókúrázni szeretnél

Paleo diéta

Napjaink egyik legdivatosabb étrendje, a paleo-diéta népszerűsége abból fakad, hogy a vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozása alapján van összeállítva, s tudvalevő, hogy őket nem kínozták olyan népbetegségek, mint az elhízás, a cukorbetegség, vagy a szívbetegség.

Bővebben...:

Így segít lefogyni a zöld tea

zöld tea fogyókúra

Fogyasztó csodaszer nem létezik, ám ha egy egészséges, olcsó és egyszerű segítséget keresünk a zsírégetéshez, akkor feltétlenül válasszuk a zöld teát.

Bővebben...:

Így fogyókúrázz egészségesen

egészséges fogyókúra

Szeretnél lefogyni? És lehetőleg gyorsan? Elérheted úgy az álomalakod, hogy közben ne árts az egészségednek?

Bővebben...: